Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Kreativ frihet och 90-talsvibbar hos konstnären Linnéa Andersson

13 nov, 2023 
AvHelena Skoog
Hemma hos konstnären Linnéa Andersson i Göteborg
Hos konstnären Linnéa Andersson har allt i hemmet en story. I stället för foton samlar hon objekt som minner om vänner och familj.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Skapa ditt eget unika soffbord – enkelt och snyggtBrand logo
Skapa ditt eget unika soffbord – enkelt och snyggt

Du har med största sannolikhet sett hennes mönster. De stiliserade bladen, enfärgade i starka kulörer som oftast ligger mot en vit bakgrund. Men i Linnéa Anderssons hem syns de inte mer än på en av filtarna som hon formgett för Arket.

– Jag tycker det är skönt att inte ta med mig jobbet hem. Där försöker jag ha det lite mer lugnt, så att jag kan vila ögonen, och sen kan jag komma hit och brassa på med färger, säger Linnéa Andersson med en gest mot studion bakom henne, där halvfärdiga tavlor, tapetprover från hennes kollektion för Boråstapeter, färgburkar och penslar får breda ut sig nedanför stora, ljusa fönster.

Annons
Ombonat vardagsrum i vindsvåningen med Bruno Mathson-fåtölj, Ikea-soffbord.
Soffbord, Ikea. ”Jag hittade det på Lions Loppis i Höganäs samma sommar som Ikea släppte sina gamla kataloger online. Det var verkligen en lyckoträff! Bruno Mathson-fåtöljen var min styvpappas.” Keramiken på bordet är från Dum Keramik, resten (ljusstakar, skål och vas på hyllan samt ampelkrukan) har Linnéa gjort själv. Lampa, Flowerpot från &Tradition.Foto: Anna Karlsson

Hon beskriver studion som en förlängning av hemmet. Det är här hon tillbringar det mesta av sin tid. Vindsvåningen på bilderna, där hon bodde tills nyss, ligger bara fem minuters promenad bort, nära Chapmans Torg i Majorna i Göteborg.

– Jag har bott i samma kvarter sen jag flyttade till Göteborg för fjorton år sedan. Man brukar säga att Majorna är så gulligt, men just det här området har en lite annan vibb. Det är lite stökigt, lite skräpigt. Här finns en karaokebar och en sportbar. Det är nära till havet och ja, det har passat mig väldigt bra.

Annons
Linnéa Andersson vid matplatsen i sin lägenhet.
Linnéa Andersson hemma i lägenheten i Göteborg.Anna Karlsson

Linnéa Andersson

Gör: Konstnär och formgivare, baserad i Göteborg. Mest känd för sina bladmönster för uppdragsgivare som Arket och Boråstapeter.

Följ: Instagram @linneaanderssonofficial

Vindslägenheten dök upp på Hemnet – ”ett av mina stora intressen” – precis före pandemin och hon flyttade in i mars 2020. Den lilla ettan hade precis byggts om till lägenhet och hon var den första som bodde där, med utsikt över hamninloppet, stort ljusinsläpp och inga raka vinklar någonstans.

Flyttade in i nyproducerad lägenhet

– Eftersom jag bodde högst upp kunde jag se gatunäten väldigt fint och det blev ju ganska mycket hemmatid under pandemin, så jag fick ett nyvunnet intresse för hur Majorna sett ut genom århundradena. Jag hittade gamla bilder på huset och planritningar. ”Jaha, det var ett slakteri på bottenplan och de skulle bygga ett skyddsrum under andra världskriget.” Sånt kan jag gå igång på, lite nördigt.

Annons

När hon flyttade in var nästan allt i den nyproducerade lägenheten grått och vitt. Hon valde att måla om sovalkoven i en varmare beigegul kulör, men annars gillade hon paletten som den var. Hon som annars brukat måla sin hem i olika färger.

Linnéas konstverk med bladmönster mot en vägg i studion.
Papperskorgar, HAY, ”för att hålla en hyfsad ordning i studion (det går sådär)”. Balansstol, Monochrome från Varier.Foto: Anna Karlsson

– Det var en clean slate och det kändes så himla härligt! Utifrån den kunde man lägga till vad som helst. Det var så skönt.

Inredning med influenser från 1990-talet

Hon berättar att hon har kommit på sig själv med att försöka återskapa sina föräldrars hem på 1990-talet.

Annons

– Jag är så emotionellt kopplad till saker. Jag har inte så mycket foton utan jag tycker att det är fint att föra in familj och vänner i hemmet, i form av objekt.

Skrivspelare för LP-skivor i ett hörn i lägenheten.
”Mamma har berättat att pappa brukade spela Talking Heads bara för att reta henne när de fortfarande var gifta. Själv älskar jag Talking Heads, det gör mig otroligt glad och varm att tänka på när jag lyssnar på dem! Och lite full i fan.”Foto: Anna Karlsson

Pappans gamla skivsamling passar perfekt i föräldrarnas bokhylla och överallt syns vänners konst och keramik.

– Jag vill att det ska finnas en story bakom allting. Jag är väldigt petig med att köpa nya grejer. I min nya lägenhet hade jag inget duschdraperi på länge, för jag hittade inget och jag kan inte med att köpa något som jag inte känner hundra procent för. Det finns inget ”tills vidare”, då är jag hellre utan tills jag hittar rätt.

Annons
Kök i varmgrått upptill och trä nedtill från Nordiska Kök.
Kök från Nordiska kök. Skärbräda, grytunderlägg samt mattan Tapis från HAY. Liten vas i sten (köpt på loppis) gör att diskborsten får en finare placering.Foto: Anna Karlsson

Hemmet speglar henne själv

Hon inspireras av Instagram, inredningstidningar och gamla Ikea-kataloger, men det är viktigt för henne att hemmet speglar henne själv, ingen annan.

– Jag skulle inte vilja ta en tidning och ”åh, det där var fint, så vill jag ha det – copy paste!”. Det ser jag ingen vinning i. Man kan inspireras, men sedan måste man liksom hitta det inom sig själv, få det att bli ens egna tankar. Jag tycker att det kan vara svårt, om man ser något som är fint och som man vill kopiera … Men det känns inte äkta då. Det måste gå några varv i ens eget huvud först.

Annons
En hörna av vardagsrummet med Bruno Mathson-fåtölj och öppen bokhylla framför stenvägg.
Ljusstake från Linnéas vän Malwina Kleparska. Vas och ljusstakarna på bordet har hon gjort själv.Foto: Anna Karlsson
Linnéa Andersson i sin studio.
Linnéa gillar egentligen tanken på att ha det städat både hemma och i studion, även om det är något som hon sällan efterlever. ”Då är det skönt att komma undan genom att ha yrkestiteln ’konstnär’”.Foto: Anna Karlsson
Annons

Frågan om varför hon inte har sin egen konst på väggarna har hon fått många gånger förut.

– Men jag vet ingen annan yrkesgrupp där det skulle vara normalt. En tandläkare skulle ju inte ha bilder på röntgenplåtar av tänder hemma? För mig är det mitt jobb och hemma måste jag få vila. Där är det fritid.

Matplats med blå Stilleben Architects-pendel, second hand-bord och print från Fine Little Day.
Pendel, Stilleben Architects, bord second hand, print av EKTA för Fine Little Day, keramik från Dum Keramik och vasen har Linnéa gjort själv.Foto: Anna Karlsson
Badrum med vitt kakel och platsbyggd varmgrå kommod.
Snickeribyggd kommod och blandare från Tapwell.Foto: Anna Karlsson
Annons
Hörn av vardagsrummet med fokus på en skivsamling som Linnéa ärvt av sin pappa.
”I hyllorna från mitt föräldrahem ryms min pappas gamla skiv-samling. Mitt viktigaste minne från honom. Mitt ex, popmusikern Jens Lekman, benämnde den som ’den optimala skivsamlingen’. Det gjorde min pappa väldigt glad när han fortfarande levde.”Foto: Anna Karlsson

När hon beskriver sin konst är det inte helt olikt hur hon pratar om att inreda sitt hem. Att maximera en yta, eller ett vitt papper.

– Det handlar mycket om problemlösning för mig. Och så går jag igång på materialet, texturer och hur de känns i kroppen. Motivet kommer lite i andra hand.

Renoveringsobjekt i funkishus

Bladmönstren, som hon är mest känd för, kom till just för att hon ville fylla ett papper på ett för henne så intressant sätt som möjligt.

Annons

– Det handlar mycket om handens rörelser och att hela tiden hitta nya utmaningar. Den här växtligheten är tacksam, för den kan ge så många olika uttryck men fortfarande vara samma bas. Nu har jag hittat den och jag har inte tröttnat på den än.

Sovalkov med fint ljusinsläpp från balkongdörrar.
Filten på sängen är Linnéas egen design för ARKET.Foto: Anna Karlsson

Hon skrattar när hon säger att det kanske handlar om lättja, men så länge växtligheten känns intressant kommer hon att fortsätta.

– Jag kan förstå att det kanske ser ut som att jag gör samma sak, om och om igen. Men det är också något med repetitionen som är viktigt. Och det blir aldrig exakt likadant, hur man än försöker.

Annons
Väggfärgen Humble yellow från Jotun och keramik av Siri Skillgate/Dum Keramik.
Tavla av Linnéas vän Alina Vergnano, keramik av vännen Siri Skillgate/Dum Keramik. Väggfärgen Humble yellow från Jotun skiftar beroende på ljuset. Från svalt beige på morgonen till varmt gul i kvällssolen.Foto: Anna Karlsson

Vindsvåningen växte hon så småningom ur och i sitt nya hem vill hon gärna få plats med en hund. Hon har inte flyttat så långt – förstås! – bara någon kilometer, men den nya lägenheten är ett renoveringsobjekt i ett funkishus, med strukturtapeter som nu rivits bort.

– Det var svårt att ta beslutet, men jag behövde en nystart. Det känns fint. Om den förra lägenheten var ett blankt papper, så är den här beyond det. Här är det inte ens ett papper, haha.

Foto: Anna Karlsson

Stylist: Anna Bjelkholm

Annons