Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Karen-Lises extravaganta Köpenhamnshem bjuder på glitter och glamour – kika in

26 okt, 2023 
AvPIA OLSEN
Med hjälp av dofter, fjädrar och lyxiga kulor sätter Karen-Lise tonen för en extravagant och lekfull jul i sitt Köpenhamnshem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hemma hos Julia Stridh – stylisten med öga för färgBrand logo
Hemma hos Julia Stridh – stylisten med öga för färg

Sången Fairytale of New York av The Pogues går på repeat i Karen-Lise Ydes hem i Köpenhamn från tidigt i december. Det är Karen-Lises favoritjulsång, den väcker minnen från barndomshemmet. Varje år när hon plockar fram sin magnifika samling av julsaker hörs The Pogues klassiska låt i bakgrunden.

Besöker Liberty i London varje år

– Jag är i London i september varje år för designmässan, det är då min älsklingsbutik Liberty öppnar sin fantastiska julrea. Jag köper alltid minst två juldekorationer, jag har fått till en riktigt bra samling. Min absoluta favoritsak är luftballongen, den är färgglad och helt täckt av glitter, säger Karen-Lise, som arbetar som inredningsdesigner på Tapet-Cafe.

Annons
Italienska tallrikar och smällkaramell
Tallrikar från italienska Ginori 1735, en bröllopspresent. På varje tallrik en polkagrisrandig smällkaramell. Bestick från Georg Jensen. Glasen kommer från Noblesse.
Mörkröd bukett och glas från Noblesse
Färgerna på julbordet har valts utifrån konstnären Tal R:s bild i bakgrunden. Bukett från Atelier Faded Flowers. Vasen har paret fått som bröllopspresent, glasen är från Noblesse.
Annons
Karen-Lise, inredare och projektledare på Tapet-Cafe
The more, the merrier är Karen-Lises devis för att skapa jul hemma.

KAREN-LISE YDE

Gör: Inredare och projektledare på Tapet-Cafe.

Bor: I en lägenhet i Köpen-hamn med Christian Dan Nielsen, lärare, och deras son Valdemar.

Följ: Instagram @karenlisey

Ett annat fynd dök upp en dag när Karen-Lise promenerade längs Farimagsgade och blicken fastnade på en stor, blå velourblomma i en barnklädesbutik. Det var kärlek vid första ögonkastet, hon fick köpa blomman från butiken, nu pryder den toppen av julgranen. Perfekt, tycker Karen-Lise, eftersom hon anser att en stjärna är för högtidlig för den lilla, knubbiga julgranen familjen alltid väljer.

– Jag är helt förälskad i den blomman, och som toppdekoration ger den julgranen ett lite snett uttryck med glimten i ögat. Jag älskar allt med den blomman, färgerna, texturen och det fina glittret, säger hon.

Annons
Liten julgran på hemmasydd julgransmatta med velourblomma som julgransstjärna
Familjens lilla gran med verlourblomman i topp står på en julgransmatta som Karen-Lise har sytt av tyg från Tapet-Cafe. Skåpet Billy, Ikea.
Julrosett av tyg på ytterdörren
Fint knuten rosett av tyg från Tapet-Cafe välkomnar julens gäster vid entrén till parets lägenhet i Østerbro i Köpenhamn.
Annons
Nattduksbord, lampa med glasfot och julig glaskula
Nattduksbord från Vaughan. Lampa från Tapet-Cafe. Glaskula från Liberty London.

Karen - Lise strör glitter Överallt

Och där är det igen, glittret! I den 52 kvadratmeter stora lägenheten finns det enormt mycket av den varan. Förutom att julgranen är dekorerad med massor av glittrande bollar finns det en glittrande ananas i fönstret, vid pepparkakshuset finns två glittrande glasdekorationer, medan sovrummet har en fin bukett av glitterfjädrar.

– Jag älskar glitter. Det gör mig på gott humör, intrycket blir mer äventyrligt och barnsligt. Det är som om allt blir bättre när man strör glitter över det. Min man är inte så förtjust i min passion, men i december får jag lov att totalt överdriva mitt glitterkonsumtion. Julen ska vara överdådig, säger hon med ett skratt.

Annons
Dekorerat pepparkakshus
För att vara första gången som Karen-Lise har byggt ett pepparkakshus, får man säga att resultatet är rätt imponerande.
Fönster med färgrik lampa och dekoration. Julstjärna av tapet.
Den höga glasdekorationen formad som ett julgransträd hittades på Royal Café. Glitterananasen är köpt på Tivoli i Köpenhamn. Bordslampa, Tapet-Cafe. Ovan hänger en dekoration vikt av en tapet från Helene Blanche.
Annons
Lyxigt julgodis på bricka från Hermès
I köket är julgodiset redo för gästerna. På den stora brickan från Hermès finns godsaker från Hotel Chocolat. I skålarna från Hermès knapriga pepparkakor.

Förutom glitter har Karen-Lise också en förkärlek för påfågelfjädrar. Det började med en bukett av fjädrar i sovrummet. Sedan tillkom ett par glaskulor med påfågelmönster. Och sedan inslagspapper med påfåglar.

Påfåglar, fjädrar och julblommor

– Jag gillar den något äventyrliga julstilen, där saker väcker nyfikenhet och får dig att vilja utforska och se mönster och färger. Faktum är att det inte behöver vara en speciell julartikel, men när du kombinerar glitterfjädrar med amaryllis och vinterbär skapas en julig touch utan att det skriker jul.

Annons

– Min passion för påfågelfjädrar har nog mattats av lite, men fjädrarna och mönstren är så vackra och graciösa och deras djupa blå och gröna nyanser är roliga att leka med, säger Karen-Lise.

Blå vintagevas med amaryllis och påfågelfjädrar
De gyllene påfågelfjädrarna har här kombinerats med röda amaryllisblommor, vinterbär samt ljust gräs för en magisk julbukett. Vasen är vintage.
Minibar med guldstjärna som dekoration
En stjärndekoration vikt av tapet från Helene Blanche för Tapet-Cafe ger julstämning till baren.
Bokhylla och guldstjärna som dekoration
Julkänsla överallt hos Karen-Lise.
Annons

Bröllopsgåvan inspirerade till röda nyanser

Lek med olika färger är också ett annat ledord för jul hemma hos familjen. I år har hon för första gången satsat på den varma, klassiska julröda färgen och det finns en mycket speciell anledning till det.

– Vi fick en tavla från mina föräldrar som bröllopsgåva, den är målad i röda nyanser som jag hade svårt för först. Men färgerna växte och jag blev förälskad i tavlan, så det kändes självklart att leka mer med rött den här julen, säger Karen-Lise.

Annons

Den röda julens färg kombineras med grönt, blått, gult och bildar en färgglad men elegant känsla. När vi frågar hur man lyckas med ett sådan vågad färgmix lyder svaret:

– Jag har egentligen ingenting som matchar, när du arbetar med många färger måste de fördelas mer eller mindre jämnt så att resultatet blir en balanserad obalans. Ett bra tips är att se det som en viktboll med färger där inget välter eller fyller på för mycket. På så sätt blir din julstil färgstark och lekfull.

Vardagsrum med konst och beige soffa
Verk på vardagsrumsväggen av Emily Gernild, Tal R, Alexander Tovborg och Erik A. Frandsen. Litografin med tigern kommer från Japan. Soffa från Ikea. Matta, Ikea. Puffen och kuddarna, Tapet-Cafe. Safaristol, Carl Hansen & Søn.
Annons
Matsal med minibar
Ett vintagebord, som Karen-Lise har fått i present från sin syster, har blivit en minibar i matrummet.

Fotograf: Anitta Behrendt/Living inside

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons