Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Kika in i retrohuset som fått nytt liv

22 sep, 2022 
AvKarine Monié
Kika in i retrohuset som fått nytt liv
Vid bildsköna Côte d’Azur har ett retrohus fått nytt liv i händerna på en lovande fransk inredningsarkitekt.
Annons
Video: Kika in i retrohuset som fått nytt livBrand logo
Video: Kika in i retrohuset som fått nytt liv

Vid första anblick kan ett projekt verka litet, men bli stort. Så var det när inredningsarkitekten Jean-Charles Tomas, som sedan 2017 driver egen studio i södra Frankrike, stötte på ett nytt projekt vid rivieran.

– Kunden ville testa att arbeta med mig och tog kontakt med en förfrågan om att göra om sitt daterade kök. Det ville jag, såklart, men när jag upptäckte resten av huset kände jag att det vore synd att bara jobba i ett rum. Det fanns en stor potential att skapa ett fantastiskt projekt här, säger Jean-Charles Tomas.

Annons
Det 350 kvadratmeter stora huset är fördelat över två våningar, i Côte d’Azur på franska rivieran.

Inredningsarkitekten ritade upp sin kreativa vision och husägaren övertygades snabbt om att ge sig ut på ett fullfjädrat äventyr – i form av en renovering.

– Han är singel, reser mycket och nöjer sig bara med det allra bästa, säger Jean-Charles Tomas om kunden, som är en internationell fastighetsutvecklare och konstsamlare. De två fann varandra direkt.

– Det är viktigt för mig att komma överens med mina kunder och jag vill alltid träffas innan jag tar några beslut.

Inredningsarkitekten Jean-Charles Tomas ligger bakom det hänförande projektet vid rivieran.
Inredningsarkitekten Jean-Charles Tomas ligger bakom det hänförande projektet vid rivieran.
Annons

Det 350 kvadratmeter stora huset är fördelat över två våningar, med utsikt över den lilla staden Saint-Jean-Cap-Ferrat och franska rivieran. I det stora kombinerade vardagsrummet och matsalen om hela 90 kvadratmeter möter möbler från Hans J. Wegner, Antonio Citterio, Liaigre, Finn Juhl och Lindsey Adelman iögonfallande konstverk av Thomas Schütte, Albert Oehlen, André Butzer och Cheyney Thompson, för att nämna några. Den fantastiska panoramautsikten förstärks ytterligare av fem meter i takhöjd och fönster från golv till tak.

Det finns ingen marmorplatta som är den andra lik i det magnifika badrummet med fristående badkar.

Ett litet gästrum med egen klädkammare och eget badrum fick nytt liv som stort rymligt sovrum när allt utom en bärande pelare togs ner.

Annons
Den fantastiska panoramautsikten förstärks ytterligare av fem meter i takhöjd och fönster från golv till tak.

– Det hade varit skandal att behålla det så litet. Nu ritade jag i stället upp rummets linjer utifrån pelaren och bad hantverkarna att återskapa en symmetri på andra sidan. Det gav tre vrår med olika funktioner som skrivbord och förvaring med display för konst och en soffa i ett rum som tidigare bara var stort nog att rymma en säng.

Men huset har nu två gästrum med egna badrum – och som grädde på moset finns även ett separat gästhus med sovrum, eget badrum, gym, hamam och hytt för kryoterapi.

– Förutom coronan var en av utmaningarna att uppdragsgivaren bodde i huset när jag arbetade med projektet så vi fick renovera rum för rum, vilket gjorde att processen drog ut på tiden (och tog två och ett halvt år). Det var svårt att hålla fokus och följa samma estetik under hela perioden eftersom kundens smak, tekniken och min egen inspiration utvecklades. Men Jean-Charles Tomas hittade ett briljant sätt att ta sig an utmaningen.

– Jag är en problemlösare och tror att allt händer av en anledning, så i stället för att kämpa emot så omfamnade jag utmaningarna och använde dem som en del av projektet.

Annons
Förutom coronan var en av utmaningarna att uppdragsgivaren bodde i huset under renoveringen, vilket gjorde att processen drog ut på tiden och tog två och ett halvt år.

Det stora badrummet andas lyxigt boutiquehotell – en specifik önskan från ägaren – mycket tack vare att det är inklätt i marmor.

– Det finns inte två marmorskivor som ser likadana ut och det är däri magin ligger. Det skapar ett unikt mönster i hela rummet.

Som komplement används genomgående trä på många håll och dessutom syns en del metall.

– Jag ser inredning nästan som matlagning. Jag justerar, adderar och balanserar. Alla sinnen arbetar: upplevelsen av olika texturer, åsynen av ett mönster och hur det fångar ljuset, doften av trä och ljudet av att gå på parkett jämfört med sten.

En neutral färgpalett är en perfekt fond för att mixa och matcha och ger otaliga möjligheter.

En neutral färgpalett är en perfekt fond för att mixa och matcha och ger otaliga möjligheter.

– Ibland kommer kunder mitt i processen med ett konstverk eller en möbel de vill inkludera och då är det viktigt att ha det spelrum som de neutrala kulörerna ger oss.

Annons

I husets sofistikerade formspråk räknas varje liten detalj och bidrar till att skapa en visuell berättelse, såväl separat som tillsammans. Jean-Charles Tomas har på ett raffinerat och precist sätt gett liv åt huset med sitt varsamt kurerade urval och skräddarsydda objekt – och det fängslande resultatet talar sitt eget tydliga språk.

Annons

Fotograf: Jérôme Galland

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Annons