Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Konst och oväntade färgkombinationer i femrummaren på Östermalm – kika in

29 apr, 2024 
AvCecilia von Mentzer
Konst och oväntade färgkombinationer i femrummaren på Östermalm – kika in
Hon är inte slav under trender. Linda går sin egen väg och satsar på konst, oväntade färgkombinationer och låter gemytlighet och värme råda hemma i lägenheten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Michelle MeadowsBrand logo
Kika in hemma hos Michelle Meadows

Ett kök inspirerat av en fransk bistro är det här hemmets hjärta. Kakelugn, ett vitt, platsbyggt kök i sekelskiftesstil, ljusgula väggar, speglar och en matplats med en enorm soffa, 1800-talsbord på pelarfot och rödlackade stolar. Dessutom en extra umgängesplats med två fåtöljer och ett bord framför det väldiga fönstret som vetter mot gården. Hemtrevligt och mycket ombonat.

– Avslappnat och just hemtrevligt är viktigt, ett hem som det känns härligt att komma till och vara i, både för mig själv, familj och gäster, säger Linda som bor i femrummaren på 149 kvm på Östermalm tillsammans med sin man, två tonårsdöttrar och katten Elliot.

Annons
Framför det fantastiska fönsterpartiet i köket står två fåtöljer köpta på Auctionet iklädda tyg från Schumacher. Jutematta, Etsy. Bordslampa köpt på Etsy med lampskärm från Mathilda Goad. Litet bord, Svenskt Tenn.
Framför det fantastiska fönsterpartiet i köket står två fåtöljer köpta på Auctionet iklädda tyg från Schumacher. Jutematta, Etsy. Bordslampa köpt på Etsy med lampskärm från Mathilda Goad. Litet bord, Svenskt Tenn.Johan Sellén
Vardagsrummet med soffa, Fogelmarck. Kuddar, Pierre Frey och Jonathan Adler. Tavla av Ove Pihl.
Vardagsrummet med soffa, Fogelmarck. Kuddar, Pierre Frey och Jonathan Adler. Tavla av Ove Pihl.Johan Sellén
Annons

Linda driver IT-företag inom AI och har som sin stora passion i livet just inredning och design. Helst en stund varje dag spenderas på Pinterest och Barnebys.

– Jag var tidigt en inredningsnörd. När alla andra hade grå väggar gick jag all-in med mormorsstilen med färger och blommönster.

Linda hemma i familjens bibliotek. Matta, Layered, Golvlampa, Aerin.
Linda hemma i familjens bibliotek. Matta, Layered, Golvlampa, Aerin. Linda hemma i familjens bibliotek. Matta, Layered, Golvlampa, Aerin.Johan Sellén

– Jag inreder gärna med en kombination av mönster, färger och material. Eller gör något oväntat som skapar intresse. Speglar finns i de flesta rum för att de skänker rymd och ljus, till exempel i köket där fönstret vetter mot norr och speglarna har satts in som stänkskydd, men de ger också ett djup.

Annons

Lägenheten blickar mot Narvavägen med två rum i fil mot gatan. Ett vardagsrum intill ett bibliotek och arbetsrum. Innanför hallen ligger köket och i anslutning till det parets sovrum. Efter en avlång hall med mycket förvaring ligger döttrarnas sovrum med gemensamt badrum.

Inzoomat på favoritting på soffbordet.
Inzoomat på favoritting på soffbordet.Johan Sellén
Annons
Köket är platsbyggt och andas klassisk fransk bistro. Spis, Ilve. Vägglampor, Porta Romana. Stolarna från Miranda of Sweden har lackats i rött, köpta på Auctionet. Vaser av Gunnar Nylund och från Zara Home. Taklampa, Etsy.
Köket är platsbyggt och andas klassisk fransk bistro. Spis, Ilve. Vägglampor, Porta Romana. Stolarna från Miranda of Sweden har lackats i rött, köpta på Auctionet. Vaser av Gunnar Nylund och från Zara Home. Taklampa, Etsy.Johan Sellén

– När jag kom in i lägenheten gillade jag den annorlunda planlösningen med det stora köket i mitten, den privata delen innanför köket och umgängesytor mot gatan.

Det industriella köket med rostfria ytor kändes långt från fastighetens byggnadsår 1890; att göra om mer i harmoni med stilen på huset och lägenheten var viktigt.

– Förutom ett nytt kök har vi gjort målat ytskikten och byggt garderober i korridoren och i tjejernas rum.

I det ombonade biblioteket med den vackra tavelväggen ligger en matta från Layered. Taklampa, Aerin. Kuddar från Casamance. Fåtöljen är köpt på Auctionet. Soffa, MeliMeli.
I det ombonade biblioteket med den vackra tavelväggen ligger en matta från Layered. Taklampa, Aerin. Kuddar från Casamance. Fåtöljen är köpt på Auctionet. Soffa, MeliMeli.Johan Sellén
Annons
Fåtöljen i biblioteket är köpt på Auctionet och omklädd i tyget Le Zebre från Brunschwig och Fils.
Fåtöljen i biblioteket är köpt på Auctionet och omklädd i tyget Le Zebre från Brunschwig & Fils.Johan Sellén

Lindas favoritmönster är scallop, det musselformade, geometriska mönstret som är inspirerat av Libertys arkivkataloger från början av 1900-talet, när det var vanligt att man importerade art déco-inspirerade solfjädrar och tapeter från Japan.

– Jag tycker att inredning är en konstform där man jobbar med stora format. Jag har en enorm respekt för duktiga inredare, att lyckas få ihop dimensionerna i ett rum ihop med mönster, färger, material och skalor är verkligen inte lätt.

Annons
Från hallen vy mot vardagsrum till höger och familjens bibliotek till vänster. Svartvitt stengolv förhöjer hela intrycket. Stol, Dusty Deco.
Från hallen vy mot vardagsrum till höger och familjens bibliotek till vänster. Svartvitt stengolv förhöjer hela intrycket. Stol, Dusty Deco.Johan Sellén
Skåpet på väggen i vardags-rummet är tapetserat med tyget La Cite från Pierre Frey. Skåpet är byggt av snickare, möbeltapetserare från Kungsholmens Tapetserarverkstad AB.
Skåpet på väggen i vardags-rummet är tapetserat med tyget La Cite från Pierre Frey. Skåpet är byggt av snickare, möbeltapetserare från Kungsholmens Tapetserarverkstad AB.Johan Sellén
Annons

När familjen skulle inreda sitt nya hem kontaktade Linda sin vän Louise Agerman, som driver Inredningsgruppen Wittstock. ”Det är skönt att ha en erfaren inredare att bolla med när man ska fatta större beslut. Det har gjort att jag har vågat ta ut svängarna mer.”

– I sovrummet är sänggaveln klädd i en gammal pläd med ett mönster jag gillar, färgerna i gaveln harmonierar med sängkappan och bänken som är klädd i ett Pierre Frey-tyg.

– Trender inspirerar, men jag vill inte följa dem slaviskt. Jag har några inslag i inredningen som jag gärna återkommer till; kontrasterande kantband på mattor och möbler, intressanta lampor, möbler med tassar och färgkombinationer som till exempel rött och rosa, mörkrött och ljusblått, rosa och grönt. Intressant konst kan också höja ett rum, hur den är ramad och hur den hängs ihop gör stor skillnad.

Bänk framför säng, Auctionet, klädd i tyg från Pierre Frey. Kudde på bänk, Anthropologie. Byrå av Joseph Frank för Svenskt tenn. Spegel, Newport. Matta köpt på Etsy. Överkast från Zara Home. Taklampa, Beata Heuman.
Bänk framför säng, Auctionet, klädd i tyg från Pierre Frey. Kudde på bänk, Anthropologie. Byrå av Joseph Frank för Svenskt tenn. Spegel, Newport. Matta köpt på Etsy. Överkast från Zara Home. Taklampa, Beata Heuman.Johan Sellén
Annons
Ombonat tonårsrum med mycket sängtextil. Sängkappa från Jysk. Vägglampor, Porto Romana.
Ombonat tonårsrum med mycket sängtextil. Sängkappa från Jysk. Vägglampor, Porto Romana.Johan Sellén

Mycket i lägenheten är köpt på auktion och är ommålat eller omklätt. Etsy har i många år varit en bra källa till att få tag på saker till ett rimligt pris som inte finns i Sverige.

– Jag inspireras av engelska inredare, till exempel Rita Konig och läser gärna House & Garden. Beata Heuman är också en stor favorit.

Den sagolikt fina tapeten i en av döttrarnas rum, kommer från Kit Kemp. Sängskåp köpt på Auctionet. Sänggavel, In your dreams. Rutig kudde, Projekti Tyyny.
Den sagolikt fina tapeten i en av döttrarnas rum, kommer från Kit Kemp. Sängskåp köpt på Auctionet. Sänggavel, In your dreams. Rutig kudde, Projekti Tyyny.Johan Sellén

Fotograf: Johan Sellén Stylist: Gill Renlund

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons