Julens it-detaljer – här är säsongens 5 största trender

trendiga detaljer julen 2020

Underbara dofter, en trendig DIY-krans eller snurrade ljus? Det finns mycket fint att välja på bland julens it-detaljer. Spana in de fem största trenderna här!
27 november, 2020
Julen 2020 – 7 fina dekorationstrender
Slå på ljud

När julen redan hägrar och kvällarna är mörka vill många muntra upp inredningen med julens finaste dekorationer. I år är intresset för juldekorationer särskilt påtagligt, och en handfull detaljer har seglat upp som storfavoriter redan nu.

Efter att ha sett vilka detaljer som återkommer i våra Instagram-flöden, studerat julkollektionerna som finns i butik i sömmarna, samt spanat in hur julen ser ut hos våra danska favoriter kan vi konstatera att det är fem juldekorationer som är särskilt trendiga i år. Några av dem är klassiker i många hem och favoriter år efter år, medan andra är nya ögonstenar i inredningen.

Här är de fem trendigaste dekorationerna julen 2020:

Jultrend 1: Röda snurrade ljus

snurrade ljus i rött

Snurrade röda ljus hos ELLE och ELLE Decorations print director Katarina Matsson. Foto: @ettrumtill

De snurrade ljusen har varit i allas Instagram-flöden den här hösten – och så även i jul. Nu snurras julröda ljus som blir till vackra dekorationer i hemmet under december månad. Matcha gärna med gula bivaxljus som ger en underbar doft till hemmet.

swirl ljus

Snurrade ljus – särskilt i rött – är en trendig detalj i julinredningarna 2020. Foto och ljus: Attack shop

Jultrend 2: Julstjärnor som blickfång

Watt & Veke julstjärna Maja

En adventsstjärna i en okonventionell färg och form blir till ett blickgång i inredningen. Foto: Watt & Veke

Stora, pampiga pappersstjärnor är en annan detalj som många suktar efter i år. De får gärna ha en okonventionell form och bli till ett blickfång i hemmet, som exempelvis Watt & Vekes omåttligt populära Eldig, Maja eller Snöblomma. Kombinera med en lampa för att lysa upp i fönstret eller häng den som den är på väggen, för en mer minimalistisk juldekoration.

Watt & Veke adventsstjärna Eldig

Ett vackert sammetsband ger stjärnan ett lyft när den hänger på väggen eller i fönstret. Foto: Watt & Veke

Jultrend 3: Kransen (gärna DIY!)

julkrans med ljusslinga

En enkel grön krans får en uppgradering med en liten ljusslinga runt. Foto: Taisiia Shestopal/Unsplash

Kransen är en av årets populäraste detaljer i jul. Kanske beror det på att flera av oss har något mer tid för att ta sig an det mysiga julpysslet? Om du inte orkar eller vill pyssla en egen finns en mängd färdiga i butik, men prova gärna på att göra en själv – det är inte så svårt som man kanske tror!

Den här it-detaljen kan dessutom vara precis hur personlig som helst. Välj den stil som passar dig och ditt hem bäst, oavsett om det är en klassisk grön i granris eller en modern variant i eucalyptus.

DIY-julkrans med eucalyptus

Gör din egen julkrans med vacker (och väldoftande!) eucalyptus. Foto: Georgia de Lotz/Unsplash

Jultrend 4: Doftljus

doftljus från Quod

Ljuset blir en fin detalj som bidrar till myskänslan i hemmet – och dessutom doftar gott. Foto: Quod

Doftljus är ett enkelt sätt att sätta stämningen i hemmet. Här finns något för alla näsor, från traditionella noter av kanel och nejlika till doft av en sprakande brasa. Dessutom finns doftljusen i en mängd olika fina förpackningar som blir som inredningsdetaljer i sig. Genom att inte enbart satsa på dekorationerna i hemmet, utan även på doften, skapas känslan av en alldeles speciell atmosfär i jul.

Tips! Ett annat knep för att få in doften i hemmet är att koka upp vatten tillsammans med julens kryddor och låta det stå och sjuda på låg värme utan lock, för att sprida julens ljuvliga dofter i bostaden.

juldoftljus

Skapa en jul som tilltalar alla sinnen. Foto: Jessica Delp/Unsplash

Jultrend 5: Det traditionella och nostalgiska julpyntet

Traditionellt pyntad julgran 2020

Pynta med nostalgisk känsla! Foto: Åhléns

En något oväntad trenddetalj i år är det traditionella julgranspyntet. I en orolig tid, då julen för många inte ser ut som den brukar, längtar vi tillbaka till barndomens julgran och pyssel. Nu gräver många fram föräldrars och äldre generationers julpynt med glädje, handlar på second hand-marknaden eller köper nytt med gammal känsla.

Det traditionella pyntet finns i flera olika material, som halm, papper eller tovat i ull. Bland motiven syns allt från tomtar, änglar och får till nallebjörnar, svampar och möss. Här kan du helt enkelt vara precis hur personlig du vill, så länge det väcker nostalgiska känslor för dig.

traditionellt julpynt från Åhléns

Dalahästar, domherrar, halmbockar och kottar är några av de klassiska pynten som gör comeback. Foto och pynt: Åhléns

Läs mer:

8 fina julpyssel och DIY-projekt från proffsen på Instagram

Dekorera ute i jul – 8 fina tips till trädgård, uteplats och entré

Popcorn, apelsin och pepparkaka – 3 ätbara girlanger du kan göra själv