Japandi – så stylar du med den nya inredningstrenden

26 nov, 2018 
Inredningstips som fixar den nya trendstilen japandi
En blandning av skandinavisk minimalism och japansk elegans – låt oss presentera den nya trendstilen: Japandi. Här är fem detaljer som fixar stilen.
Annons

Den skandinaviska stilen är en tidlös klassiker som vi svenskar – och människor utanför landets gränser också för den delen – inte kan få nog av. Nu har stilen knoppat av sig och ur den har en spännande variant vuxit fram, enligt en ny trendspaning från Blocket och Stina Löfgren, produktdesigner på Prettypegs.

Stilen kallas Japandi är en slags hybrid mellan den moderna skandinaviska inredningsstilen och den mer tidlösa japanska estetiken.

De två olika, men ändå liknande, stilarna definieras av funktion och enstaka statement-detaljer och är en motsats till stilar med överflöd av dekorativa möbler och prylar. Japandi är nedtonat, men utan att vara tråkigt, helt enkelt.

Japandi är avskalat, men genomtänkt

Den eleganta och avskalade känslan har japandi och den skandinaviska stilen gemensamt, däremot skiljer de sig när det kommer till färgpaletten och detaljerna.

Medan den klassiskt skandinaviska stilen kännetecknas av en diskret färgskala, med ljusa, neutrala kulörer, naturligt och obehandlat trä och enstaka pasteller som piggar upp, är det inom japandi de mörka tonerna som regerar. Mörkt trä, svärta och luftiga, omöblerade ytor i hemmet kompletteras med mer rustika skandinaviska designdetaljer.

Annons

Uppgradera istället för att köpa nytt

Japandi ligger helt rätt i tiden och kan ses lite som en motreaktion till konsumtionshetsen. Med japandi är det nämligen möjligt – och ibland rent av en fördel – att inreda med möbler och detaljer man redan har, genom att uppgradera dessa. Du kan exempelvis mörkbetsa eller måla om dina befintliga trämöbler eller byta knoppar på luckor och byråer.

Så inreder du enligt stilen japandi – 5 tips:

1. Mörkt trä

Mörka träslag är en del av stilen japandi
Foto: Johan Sellén Styling: Gill Renlund Syns i: ”Nedtonad elegans i naturnära tonerCopyright © Johan Sellén

Satsa på inredning i trä, men istället för den ljusa ytan – välj mörka träslag. Har du befintliga ljusa trämöbler kan du antingen måla om eller betsa dem.

Annons

2. Svarta toner

Svarta toner är en del av stilen japandi.
Foto: Petra Bindel Styling: Tina Hellberg Syns i: ”Välkurerad stilmix med färgstarka detaljer i fokus

Till det mörka träet är det snyggt att matcha med svarta detaljer, enligt stilen japandi.

3. Låga möbler

Möblera lågt om du vill inspireras av stilen japandi.
Foto: Andrea Papini Styling: Alexandra Papini Syns i: ”Hemmet där dansk elegans möter japansk minimalism”Andrea PAPINI - fotograf

Ett enkelt sätt att inspireras av japandi är att styla lågt. Låga möbler kan ge små rum en känsla av att vara större.

Annons

4. Designklassiker

Skandinaviska designklassiker är en del av stilen japandi.
Foto: Andrea Papini Styling: Alexandra Ydholm Syns i: ”Säker stilmix med vintage, moderna inslag och ett drömmigt sovrum”

Den skandinaviska stilen i japandi syns bland annat i inredningsdetaljerna och möbler, som gärna får vara skandinaviska designklassiker.

5. Statementmöbler och detaljer

Statement-detaljer är en del av stilen japandi.
Foto: Andrea Papini Styling: Aledandra Ydholm Syns i: ”Excentrisk elegans hos modedesignern”

Intrycket är allt, men istället för att strössla hemmet fullt med inredning och möbler krävs återhållsamhet. Hellre få, men väl utvalda detaljer än ett överflöd. Och de detaljer och möbler som framhävs är både funktionella och riktiga statementpjäser.

Annons

Läs också:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar