Hemmet där dansk elegans möter japansk minimalism

Hemmet där dansk elegans möter japansk minimalism
Den japanska estetiken är 
tydlig i Carina Baumann Petersens 
hem i Köpenhamn. Här får 
de fria ytorna lika mycket utrymme 
att tala för sig som 
de varsamt valda möblerna 
och föremålen.
Annons

Carina Baumann Petersen arbetar som bokare på modellagenturen Unique och beskriver den rådande ”looken” i sitt hem som ”skandinavisk japanomani”. Hemmet är till stor del en spegling av henne själv, där hon valt att lyfta fram arvet efter sin japanska mormor.

Annons
Annons

– Jag är till största delen dansk, men känner samtidigt en stark koppling till den japanska sidan av mig. Jag känner en stark dragning till asiatisk kultur, och även sättet jag klär mig på bär många referenser till japansk och asiatisk stil. Jag känner inte att det är något jag väljer, det är helt enkelt så att jag dras till det, förklarar Carina.

I lägenheten blandas klassisk, köpenhamnsk elegans med japanska inslag och blir till en vilsam, vacker och harmonisk enhet. Själva rummen är stora, ljusa och skandinaviska, och här finns en hel del danska inredningsdetaljer som möter upp de japanska och asiatiska inslagen.

Annons

– Jag älskar den asiatiska stilen, speciellt i ett annorlunda sammanhang eller i en annan miljö. Det gör detaljerna mer framträdande, samtidigt som stilen balanseras och blir mindre specifik.

Annons

Det är ganska svårt att tänka sig att den luftiga och inbjudande lägenheten en gång hade orange vardagsrumsväggar med bårder och heltäckande mattor i alla rum utom köket. Således har rätt stor möda lagts på ytskikten – golven har slipats och ljusats upp med flera lager bets, och väggarna har målats i ljusa, sköna toner av blått och vitt.

I sovrummet däremot behölls en rå look, för där framträdde en vacker yta när lager av färg och tapeter skrapades bort. Därmed får också den japanska estetikens kärlek till det åldrade, det brukade och förgängliga sitt utrymme i Carinas hem. Skrapade, patinerade dörrkarmar och trädetaljer och sovrummets vackra, råa väggar med gamla tapetlager skapar unika, levande ytor, och de flesta föremålen är också andrahandsägodelar som hittats på loppisar, onlineauktioner, i antikaffärer och på danska motsvarigheten till Blocket.

– Vintage och återbrukat har mer själ och ger en skönare känsla än sådant som kan plockas upp i vilken affär som helst, säger Carina.

Annons

Annons

Hennes mormors kimono, som hon bar livet igenom vid speciella tillfällen, är Carinas mest älskade ägodel.

– Sidentyget och de handmålade blommorna är så ömtåliga och fantastiskt vackra. Det är verkligen ett konstföremål fyllt av kärlek, förklarar hon.

Matsalsbordet och stolarna är också speciella för Carina, eftersom de är åtråvärda möbler och rätt svåra att lägga vantarna på. Men till hennes lycka var det en bekant som ville sälja glasbordet från Maison Charles och stolarna formgivna av Paolo Rizzatto.

Annons

– Vi hade inget val – dem kunde vi bara inte vara utan när vi gavs möjlighet att köpa dem!

Matrummet används visserligen vid måltider, men det är lika mycket ögonfröjd, ett vackert rum att vila ögonen på och en naturlig mittpunkt i lägenheten. Här hänger den älskade, ärvda praktkimonon, och här leker Carina gärna fram vackra arrangemang i skåpet eller i blomvaser. En annan favoritplats är vardagsrummet, där Carina gärna slappar i soffan, leker med katterna på mattan eller umgås med gäster.

– Mitt hem betyder allt! Om jag inte känner mig hemma blir jag stressad och kan inte slappna av. Här älskar jag att vara och jag älskar att hitta nya skatter att ta hem. Energin är helt rätt här!

Annons

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION:


Annons

Laddar