Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Inspiration till tavelvägg – 11 kollage att inspireras av

10 aug, 2020 
inspiration och tips till tavelväggen
Är du sugen på att förnya hemmet? En tavelvägg kan förändra känslan i ett helt rum. Här är inspiration och tipsen som gör det enkelt att skapa en tavelvägg.
Annons

Så väljer du rätt grå nyans till väggarnaBrand logo
Så väljer du rätt grå nyans till väggarna

I dag väljer många att gå ifrån det minimalistiska och det är inte särskilt ofta vi ser en ensam tavla på en vägg. Många har istället valt att satsa på more is more-mottot och inreda med personliga tavelväggar.

En tavelvägg kan bestå av allt från posters och fotografier till unik konst och andra objekt som hängs på väggen. Det kan vara perfekt symmetri ramar emellan, ett färgtema i motiven eller spretigt och underbart personligt. Våga lita på din egen magkänsla och stil när du väljer ut motiv och planerar upphängningen!

För att hjälpa dig att komma igång har vi samlat 11 inspirerande tavelväggar och tips att sno från dem här nedan:

Tips 1: Våga stort

Inspirerande tavelvägg med motiv från Wall of Art
Foto och motiv: Wall of Art

Tavelvägg över en hel vägg? Ja, tack! Kreativt, personligt och med en stor variation av olika motiv skapas en unik atmosfär i rummet. Blanda gärna modern fotokonst, färgglada posters, gamla fotografier och vackra litografier i samma kollage.

Annons

Tips 2: Tavelvägg i svartvitt

Inspiration till den svartvita tavelväggen
Foto och motiv: Postery

En svartvit tavelvägg andas elegans. Den får dessutom en minimalistisk look, även om den innehåller flera motiv, tack vare den röda (svartvita) tråden som håller samman tavelväggen.

Tips 3: Kreativ duo

Tavelvägg med två tavlor
Foto och motiv: Dear Sam

En tavelvägg behöver inte nödvändigtvis bestå av ett myller av olika motiv, om du hellre satsar på den något mer minimalistiska känslan. Två tavlor kan skapa ett kreativt hörn i hemmet genom att hängas på olika höjd. I upphängningen ovan kompletteras de valda höjderna dessutom snyggt av föremålen som placerats likt ett stilleben på skänken undertill.

Annons

Tips 4: Nyttja hörnet

Tavelvägg i hörn från Fine Little Day
Foto och motiv: Fine Little Day

Ett tomt hörn i hemmet får nytt liv genom att låta tavelväggen sträcka sig från en vägg till en annan. Prova dig fram för att hitta en komposition som tilltalar dig. Det gör du enklast genom att klistra upp pappersark i samma storlek som tavlorna innan du spikar upp dem.

Tips 5: Skapa ditt eget konstgalleri

Tavelvägg med tavellister från Ikea
Foto: Ikea Livet Hemma

Med hjälp av några tavellister skapar du enkelt känslan av ett galleri med flera olika tavlor och objekt. Fördelen med tavellister är särskilt stor för den som har beslutsångest kring hur man vill arrangera motiven, eftersom de enkelt går att flytta runt och uppdatera efter humör.

Annons

Tips 6: Ton i ton

beige inredning med tavelvägg
Foto och motiv: Poster store

Inreder du gärna i jordnära toner av beige och vitt och med naturmaterial? Låt tavelväggen komplettera inredningen genom att välja motiv i nyanser från vitaste vitt till beige och djupare, bruna accenter. Komplettera med ramar i ljust trä för att fullända den elegant monokroma inredningsstilen.

Tips 7: Blanda storlekar

Konstnärlig tavelvägg med motiv i olika storlekar
Foto och motiv: Wall of Art

Skapa dynamik i tavelväggen genom att blanda olika storlekar. Börja med en stor tavla (eller flera!) och strössla sedan med mindre och mellanstora ramar runt omkring. Det gör det enkelt att bygga vidare på tavelväggen under en längre tid.

Annons

Tips 8: Välj ett tema

tavelvägg med tropiskt pool tema
Foto och motiv: Postery

Ett tema kan göra det enklare att skapa en fin tavelvägg i hemmet. Välj det du älskar eller ett tema som ger den känslan du är ute efter i hemmet. Det kan vara allt från havets skatter eller minimalistiska teckningar till en favoritfärg.

Tips 9: Mixa ramar

tavelvägg med olika ramar
Foto och motiv: Fine Little Day

En tavelvägg behöver inte ha matchande ramar för alla motiv, våga mixa både material och färg på ramarna! Trä i olika toner skapar en balanserad helhet, medan några avvikande ramar framhäver ett par motiv i tavelväggen och ger en livfull känsla.

Annons

Tips 10: Inred med minnen från resor

inspiration till tavelvägg med posters
Foto och motiv: Desenio

Låt din tavelvägg påminna om dina bästa reseminnen eller platserna du längtar efter att besöka. Tips! Blanda gärna in några egna fotografier med fina posters för ett personligt kollage.

Tips 11: Våga färg

rosa vägg med tavelvägg i blått
Foto och motiv: Poppy posters

Väggen behöver inte vara en vit canvas för att det ska passa med en tavelvägg. Våga göra modiga färgmatchningar, som här ovan där en rosa vägg blir än mer av ett statement tillsammans med de djupa, blå tonerna i tavelväggen.

Läs mer:

Annons