Inred med jul – 8 enkla och inspirerande idéer du inte får missa

11 okt, 2021 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Inred med jul enkla jultrender och tips på julinredning som du inte får missa
Funderar du över säsongens julinredning? Inspireras av åtta enkla och tidlösa sätt att integrera julen i heminredningen, från färgval till ljuskällor.
Annons
TV: 5 stora jultrender 2021
TV: 5 stora jultrender 2021

Julen närmar sig med stormsteg, en inredningsmässigt upplyftande högtid som för många är synonym med ombonade dekorationer och pynt i mängder. Däremot kan det kännas knepigt att inreda med jul på ett tidlöst sätt, som resonerar väl med hemmets befintliga inredningsstil utan att innebära många förändringar.

För dig som söker inspiration samlar vi åtta enkla sätt att framhäva julen (och kanske rentav tjuvstarta i samband med novent) – vilken blir din favorit i vinter?

Så inreder du med jul – åtta enkla idéer du inte får missa, från stilfulla pappersdekorationer till grönskande kontraster:

Annons

1. Maxa med papper

Inred med jul, pappersdekorationer
Komplettera juldekorationssamlingen med tidlösa alternativ i papper. Foto: House Doctor.

Ingen jul utan juldekorationer och en ihållande jultendens är dekorationerna gjorda av papper. Rent utförandemässigt är variationerna många med kulörer som sträcker sig från nedtonade neutraler till murrigt naturnära. Häng upp i julgranen, förgyll säsongens växtarrangemang eller placera längs bordsdukningen för en framhävd julkänsla.

2. Girlanger i fokus

Inred med jul, växtgirlanger
Skapa en magiskt julig inramning med en stämningsfull girlang (eller två!). Foto: Anna Malmberg/Ikea.

Girlanger är ofta starkt associerade med fest, men numera får de gärna förgylla hemmiljön oavsett tid på året. Inspireras av typiska julmotiv med granar och stjärnor eller grönröda färger för en tydlig säsongskoppling, eller satsa på en naturnära variant för längre livslängd. Häng upp i eller runt fönstret eller längs väggen för ett livfullt inslag.

Annons

3. Genomgående ljusslinga

Inred med jul, ljusslinga
Inspireras av Ikeas julmiljöer, där ljusslingor förekommer både i fönster och bland säsongens växter. Foto: Ikea.

Ljusslingor skapar mysstämning, inte minst under årets mörkare månader med begränsat naturligt ljusinsläpp. För många är ljusslingan en given komponent i julgranen, men gör sig även fint på balkongräcket (både på vintern och sommaren), runt förvaringslösningar och speglar och som komplement till julens blom- och växtarrangemang.

4. Växter i mängder

Inred med jul, kransar och julblommor
Använd grönskande växter för att skapa vackra, naturnära blickfång fina både i jul och framöver. Foto: House Doctor.

2020 markerade året då växter fick sig en ny betydelse i våra hem. Att inreda med både blommor och växter blev ett sätt att skapa ombonade, harmoniska miljöer interiört under en osäker tid. I jul får växtförtjusningen en säsongsenlig skrud, där vinterns blommor och växter gärna gör avtryck i kransar, kvistar och girlanger runtom i hemmet.

Annons

5. Grönskande kontraster

Inred med jul, gröna ljus
Använd grönt som en upplyftande kontrast bland juldukningen. Foto: Granit.

Grönt är onekligen julens färg, något som håller i sig år efter år. För dig med grön julgran är kulören redan central och framhävs kulören ytterligare med juldekorationer. Den gröna kontrasten får med fördel följa med i hemmets alla rum genom dukning, ljuskällor, textilier och självklart säsongens växter.

6. Klassiska motiv

Inred med jul, snygga juldekorationer
Danska Tine K Homes jul präglas av granar och stjärnor i guldskimrande skrud. Foto: Tine K Home.

Julens klassiska granformation är tillräcklig i sig själv för att boosta julkänslan på riktigt. Låt formen genomsyra flera juldekorationer, både hemmahörande i granen, växtarrangemang och små stilleben runtom i hemmet. Färgpaletten varierar och behöver inte nödvändigtvis gå i grönt – perfekt för dig som vill hinta om julen utan att gå all in.

Annons

7. Levande ljus

Inred med jul, snygga levande ljus och ljusstakar
Den charmiga julkänslan förvaltas som bäst med levande ljuskällor. Foto: Søstrene Grene.

Julens ljuskällor är betydligt fler än jul- och adventsljusstakar. Byt ut eller komplettera den eldrivna varianten mot levande ljus. Införskaffa ljus i grönröda kulörer eller investera i en naturnära ljusstake som lyfts med gröna blad när julen närmar sig. Kolla efter miljövänliga ljus, från paraffinfria varianter till Svanenmärkningen, utan skadliga ämnen.

8. Minijulgranen

Inred med jul, minijulgranar
Julgran i mindre skrud med tidlösa pappersdekorationer i tidlösa, nedtonade kulörer. Foto: Broste Copenhagen.

En minijulgran är ett utmärkt sätt att skapa ett stämningsfullt julblickfång utan att det tar över. Jämfört med en julgran i vanlig storlek sparas rikligt med yta, samtidigt som den enkelt kan inredas med och flyttas runt vid behov. Dessutom kan den med fördel åka fram tidigt under vintern för den som vill smygstarta julen i mindre skala.

Annons
TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter
TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter
Annons