Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

30 jul, 2021 
Här är 6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong – och lösningar
Vill du integrera säsongsskiftet i heminredningen? Vi listar några vanliga missar – och hur du enkelt undviker dem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 vanliga missar när du inreder för en ny säsongBrand logo
6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

För många innebär en ny årstid en ny känsla i hemmet. Textilier adderas eller läggs undan, nya färger tar över och detaljer anpassas efter rådande väderlek. Oavsett om du är sugen på en omfattande förändring eller något mindre kan det snabbt bli övermäktigt.

Innan du förnyar ditt hem och välkomnar den nya säsongen på riktigt listar vi några vanliga missar och enkla lösningar värda att ha i åtanke. Lycka till!

6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong – och hur du undviker dem bäst:

Annons

1. Du byter ut för mycket

Vanliga missar när du inreder för en ny säsong, du byter ut för mycket
Sugen på att göra om hemma? Se till att inte göra för drastiska omställningar. Foto: Ferm Living.

Att inreda efter säsong är många gånger synonymt med stora, märkbara förändringar. Tankesättet är inte helt konstigt, då vi inspireras av känslan av förnyelse och nystart och gärna applicerar den i vår inredningsbild. Däremot är nyckeln att undvika drastiska omställningar utan en genomtänkt målbild.

Vanliga missar när du inreder för ny säsong, göra stora förändringar
Låt saker och ting ta sin tid, det kan ta sin stund för målbilden att verkligen infinna sig. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem Stylist: Åsa Copparstad Mäklare: Hanna Tairi.

Tips: Inled småskaligt! Oavsett om du vill möblera om ett rum, måla om en vägg eller starta en större renovering är det viktigt att testa sig fram. Sugen på att addera mönster hemma?

Annons
Så inreder du efter säsong, färgglad keramik
Sugen på att addera mer färg? Ett smart knep att börja med är att experimentera med dukningen. Foto: Zara Home.

Börja med mindre detaljer och textilier i mönstrade utföranden. Då kan du med enkelhet plocka fram, känna efter och lägga undan objekt innan du bestämmer dig för mer permanenta lösningar.

2. Hoppar snabbt på trenderna

Vanliga missar när du inreder för ny säsong, hoppar snabbt på trender
Börja småskaligt och känn efter om trenden verkligen passar in i ditt hem. Foto: Ellos Home.

Älskar du också att inspireras av och testa på nya inredningstrender? Du är långt ifrån ensam. Inredningsvärlden generellt har sällan samma tvära kast som modet, utan en mer återhållsam takt där trender ofta har längre livslängd. Lång livslängd garanterar dock inte samma livslängd i ditt hem – eller att tendensen passar in överhuvudtaget.

Annons
Vanliga missar när du inreder för en ny säsong, hoppar snabbt på trenderna
Alla trender passar inte in överallt – kom ihåg att hemmiljön ska vara behaglig och trivsam i första hand. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem Stylist: Hanna Rydman Mäklare: Hanna Tairi.

Tips: Utgå alltid ifrån dig och din inredningsstil. Trender är utmärkta inspirationskällor, men glöm inte att hemmet ska gå att leva i. Testa på trender som känns spännande i en mindre skala, tänk en ljuskälla, välkurerat stilleben eller mindre detalj.

Vanliga missar när du inreder för en ny säsong
Skapa ett stilleben där du enkelt kan blanda personliga favoriter med trendiga föremål. Foto: Skagerak.

På så sätt får du in trenden samtidigt som du tydligare ser om den resonerar väl med hemmets befintliga estetik.

Annons

3. Du köper mycket nytt

Vanliga missar när du inreder för ny säsong, du köper mycket nytt
Nyproducerat må vara lättillgängligt i allt större utsträckning, men glöm inte bort second hand och loppisar. Foto: Ferm Living.

Göra om hemma och skaffa nyproducerade objekt är en självklar koppling för många. Numera finns det, likt modevärldens fast fashion, även fler förmånliga, lättillgängliga alternativ på marknaden. Förmånligt kan dock innebära kortare livslängd, sämre kvalitet och material med märkbart negativ miljöpåverkan.

Så inreder du för en ny säsong, loppis och second hand
Fynda lokalt! Många guldkorn gömmer sig säkerligen på vinden eller i källaren. Foto: Tine K Home.

Tips: Undvik sporadisk konsumtion av nyproducerade varor och tänk mer hållbart. Prioritera en loppisrunda, scanna av utbudet på onlineauktioner eller djupdyk bland sociala medier (där det numera finns många självständiga aktörer som gör detaljer på beställning).

Annons
Så inreder du för en ny säsong, kolla i källaren och på vinden efter fynd
Ens unika och personliga inredningsstil framhävs som bäst bland unika fynd och objekt med historia. Foto: Ikea.

Glöm heller inte bort att ta en kik i källaren eller kolla med bekanta om de har objekt som de gärna ger ett nytt liv. Finns inget bättre än unika guldkorn!

4. Inget långsiktigt perspektiv

Så inreder du för en ny säsong, långsiktiga tips
Glöm inte bort behov och funktion innan du investerar i ny heminredning. Foto: Ferm Living.

Snabb konsumtion hänger ofta ihop med bristande långsiktighet. Att bli stormförtjust i något för stunden kan vi alla relatera till. Kanske är det den där mattan som bara måste hamna i vardagsrummet, en vas som mycket väl kan bli ett svårslaget blickfång eller en härligt poppig färg. Samtidigt är det lätt att glömma bort det långsiktiga perspektivet – och egentliga behovet.

Annons
Så inreder du för en ny säsong
Utgå alltid ifrån din huvudsakliga, eller önskade, inredningsstil när du investerar i nya detaljer och möbler. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem Stylist: Åsa Copparstad Mäklare: Hanna Tairi.

Tips: Oavsett objekt eller trend är det viktigt att tänka tidlöst. Se till att addera detaljer i rummet eller genomgående i ditt hem, som känns aktuella både idag och imorgon.

Så inreder du för en ny säsong
Våga testa nytänkande detaljer och spännande former, men försök att matcha dessa med befintliga detaljer för ett enhetligt, välpolerat intryck. Foto: Skagerak.

Fundera en extra gång kring inköpets värde, inte minst om det är av större omfattning. Är det värt pengarna? Passar det rent estetiskt? Och kommer det kännas lika snyggt om några månader som det gör nu?

Annons

5. Satsar på en svårinredd färgskala

Så inreder du för en ny säsong, färger
Färgfest? Ja, tack! Om du är sugen på ett färgstarkt rum, försök att bibehålla ett genomgående färgtema som känns bra både denna säsong och nästa. Foto: Ferm Living.

Färgstarka miljöer ökar i popularitet, vilket inte förvånar. Det är en tydlig motreaktion på den jordnära och neutrala skandinaviska estetiken som har (och fortsätter att) regera under en längre tid. Här gäller det att reflektera kring funktion, hållbarhet och tidlöshet. En neutral färgpalett är lättinredd, klassisk i sitt utförande och svår att tröttna på.

Så inreder du för en ny säsong, tips för sovrummet
Har du hittat en färgskala som känns rätt för dig? Experimentera med olika nyanser av kulören istället för att integrera för många olika. Foto: Åhléns.

Tips: Se alltid till att provmåla en mindre yta om du ska måla i en färgstark kulör. Även om färgen kändes prima i butiken garanterar det inte att den gör sig fin på din vägg eller möbel.

Annons
Så inreder du för en ny säsong, färger
Oberoende färgens karaktär är det alltid bra att provmåla, eller integrera kulören i mindre skala. Känns det bra? Addera mer! Foto: Tine K Home.

En bra start är att komprimera färgklicken till en mindre yta, exempelvis mindre objekt som du smidigt plockar bort om du tröttnar. Känns färgen som en vinnare? Då är det bara att applicera mer!

6. Du förlorar yta

Så inreder du bäst efter säsong, yteffektivt och compact living
Festligt, unikt och personligt i all ära, men glöm inte bort helhetsbilden. Foto: Ferm Living.

Det är lätt att samla på sig tjusiga objekt och fina möbler, men hur funkar det rent praktiskt? När du väl finner din favorit är det viktigt att reflektera över placering och befintlig yta för att se att den verkligen passar in i ditt hem – och inte äter upp plats.

Annons
Så inreder du efter säsong, bokhylla och förvaring
Behov och funktion är A och O, oavsett om du blickar mot en mindre eller mer omfattande förändring. Foto: Skagerak.

Tips: Oavsett om du bor stort eller lite mindre är det alltid bra att tänka i compact living-banor. Här är det genomtänkta miljöer som regerar, med så lite golvplacerade detaljer som möjligt. Utnyttja istället väggarna för smarta, platsbyggda lösningar.

Så inreder du för en ny säsong, förvaring
Inspireras av smarta compact living-lösningar och två i ett knep, som dold förvaring och stilsäker möbel i ett. Foto: Ikea.

Du maximerar ditt hem, öppnar upp ytor och undviker överflödiga detaljer. Ett smart knep för alla typer av hem och förutsättningar!

Annons