Inred med färg – våra bästa tips för att måla om

Nu vill vi ha förändring i våra hem – och väljer helhjärtat att inreda med färg. Här är våra bästa tips – med naturens färgstarka palett som inspirationskälla.
18 november, 2019

Det är få saker inom inredning som gör så stor skillnad i ett rum, eller till och med i ett helt hem, på det sätt färg gör. Olika färger skapar olika känslor och ger olika intryck beroende på typ av rum, nyans eller komposition. Genom att tänka igenom vad man vill att färgen kan förmedla går det med enkla medel att skapa en helt ny känsla hemma!

Här är våra bästa tips hur du inreder med färg på ett stilsäkert sätt!

1. Håll fast vid en färgpalett

Inred med färg – stilsäkra tips för att lyckas bäst

Gammalt och nytt skapar en vacker dynamik. Syns i: ”Välkurerad stilmix med färgstarka detaljer i fokus”. Foto: Petra Bindel, styling: Tina Hellberg.

Skapa en harmonisk känsla i hemmet trots en färgstark kulör. Genom att hålla fast vid en genomgående färgpalett och låta den genomsyra rummet blir helhetskänslan lika delar finstämd som framträdande.

Tips! Grönblått och gult är en magisk färgkombination och tar fram det bästa ur varandra. Om möjligt ännu snyggare om det kompletteras med naturmaterial!

2. Fondväggens återkomst!

Inred med färg – stilsäkra tips för att lyckas bäst

Ljust laxrosa är en perfekt väggfärg för en trendsäker fondvägg. Syns i: ”Magiskt hem med ljusrosa sovrum och helsvart kök”. Foto: Jonas Ingerstedt.

Älskad – och hatad. Nu gör fondväggen comeback i en stilren tappning där den skapar en vacker helhet med det övriga rummet – snarare än ta över det.

Tips! Spara en vit kant mot taket för att få ett snyggt färgavslut och samtidigt skapa en illusion av högre i tak än vad det egentligen är.

3. Måla ton i ton

Inred med färg – stilsäkra tips för att lyckas bäst

Harmoniskt blått är alltid rätt. Färgen hemma hos Sofia Wood har koden S3010-B70G. Syns i: ”Bohemiskt och naturnära hemma hos Sofia Wood”. Foto: James Stokes, stylist: Maria Nordin.

Tänk på helheten när du inreder med färg. Om flera rum ligger bredvid varandra, i fil eller helt enkelt är i samma blickfång kan de med fördel målas ton i ton, eller matcha genom att plocka upp färger som matchar snyggt tillsammans med varandra.

4. Våga färgstarkt!

Inred med färg – stilsäkra tips för att lyckas bäst

Chockrosa i Farrow and Balls nya färgpalett Colour by Nature som tagits fram i samarbete med Natural History Museum i London. Färg Lake Red no w92.

En av 2019 års starkaste trendfärger inom såväl mode som inredning är chockrosa! 2020 lär vi inte se mindre av den färgstarka kulören. Med det sagt: våga (ännu mera!) färgstarkt.

5. Måla in i samma färg

Inred med färg – stilsäkra tips för att lyckas bäst

Välkomna med rostrött i hallen. Syns i: ”Färg och smarta lösningar hemma hos Helena Sand”. Foto: Lina Östling, stylist: Mari Strenghielm.

Trendsäkert och snyggt är att måla in allt du kan i samma kulör som dina väggar. Tänk golvsocklar, stukaturer, taklister, hyllor och elementskydd! Allt ska målas in för en effektfull, enhetlig känsla.

Tips! För att utnyttja mindre ytor, så som denna relativt lilla hall, kan man med fördel sätta upp hyllor ovanför dörren och måla in den i samma kulör som väggen.

6. Välj harmoniska kulörer

Inred med färg – stilsäkra tips för att lyckas bäst

Retrovibbar och grönt = sant! Syns i: ”Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm”. Foto: Jonas Gustavsson, stylist: Charlotte Frey Svidén.

I sovrummet spenderar vi mycket tid – välj därför en färg som får dig harmonisk och välmående. Svalt skogsgrönt sägs vara både stresslindrande och bra för vår psykiska hälsa.

7. Matcha inredningen

Inred med färg – stilsäkra tips för att lyckas bäst

Poppigt blått! Färgen Gasoline 787 ur färgkaran Livet. I färg. från Beckers.

Låt färgen du väljer komma igen även i rummets inredningsdetaljer. Ett enkelt tips att få det enhetligt, avskalat men samtidigt färgstarkt och personligt.

Tips! Komplettera starka färger med material från naturen. En vacker kvist, rotting eller trä bidrar med värme.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION: