Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Coolt, vågat och drömmigt – nu släpper Ikea 2024 års nya stilar

01 dec, 2023 
AvJosefine Chiacchiero
Nytt år och nya spår! Med små medel och justeringar kan du ge uttryck för din inre längtan. Här är inspiratinsbilderna från Ikeas nya kollektioner för den drömmiga eller målmedvetna livsnjutaren.
Annons
Exklusiv trendspaningskväll med ELLEBrand logo
Exklusiv trendspaningskväll med ELLE

Det är äntligen dags för en ny säsong och nu är Ikeas senaste kollektioner här för att inspirera dig till att leva livet fullt ut! Konstnärerna Akanksha Deo och Paulin Machado har designat nya mönster som är en förlängning av möbeljättens vision: demokratisk design som skapar en bättre vardag för många.

Vilken är den där förändringen du önskar göra i din vardag? Första steget är tanken. Andra steget kan vara att förverkliga den i små steg: rulla ut en äventyrlig Telegraflinje-matta, hänga upp en juvelfärgad Art deco-tavla och ge uttryck för ett tydligt statement med en ordningssam blå-svart Billy bokhylla. Eller behöver en gräddig romantisk, blå spirituell och drömmig dimension av Åkernejlika få sitt utrymme i din intensiva tillvaro?

Annons

Paulin Machado

ÅKERNEJLIKA, ny design av Paulin Machado.
Mysiga toner av grädde och blått. ÅKERNEJLIKA, ny design av Paulin Machado.

är en svensk textildesigner och kommer från Höör i Skåne. Hon arbetar för Ikea sedan 2011 och är knuten till Ikea of Sweden - det globala sortiment- och produktutvecklingscentret för Ikea i Älmhult. Under en tid var hon bosatt i Indien samt gjorde ett större projekt för Ikea i Jordanien. De jordnära färgerna, de vackra handarbetsinspirerade detaljerna och spår av lokala traditioner syns tydligt i hennes design.

– Till den här kollektionen har jag inspirerats av växter och blommor, särskilt en svensk ört med små rosa blommor som heter Åkernejlika. Broderierna är baserade på mina teckningar av växten, säger designer Paulin Machado i ett pressmeddelande.

Akanksha Deo Sharma

KLIPPNEJLIKA, ny Ikea-design av Akanksha Deo.
Vågig KLIPPNEJLIKA, ny Ikea-design av Akanksha Deo.

är en indisk textildesigner och bildkonstnär. År 2009 tilldelades hon Elle Decor India Best Designer Award. När hon senare studerade Fashion Technology gjorde hon sin praktik i Sverige 2016 och designade sin första produkt Brönden. Därefter anställdes hon som in-house designer för Ikea of Sweden, i Guruguram/Indien. Några av de första kollektionerna hon jobbade med var Tänkvärd och Förändring som började lanseras 2019. Hennes verk uttrycker minimalism och lekfullhet.

– När jag designade Klippnejlika - textilierna ville jag skapa något livfullt och energiskt som väcker en känsla av rörelse men också avslappning, säger designer Akanksha Deo i ett pressmeddelande.

Gör plats för natten

Dämpa ljusen och låt kroppen vila. Landa i sköna textilier och låt sen det undermedvetna göra sitt. Här får din coola urbana filosofiska form makligt ta plats: sussa längs eleganta kurvor, smält ihop med vågiga linjer och chilla som på ett loft. Se hur gatubelysningen diskret gör sig påmind genom fönsterrutan när vattendroppar reflekteras, såsom på regniga gator i stadens neonljus. Bara sängkanten sätter gränser för dina drömmar. Njut av alla mysiga motiv i ditt nya liv!

Båtspinnare kuddfodral, Ikea.
Båtspinnare kuddfodralets grafiska mönster kan se skarpt ut, men den borstade bomullsytan är mjuk och sammetslen.
Annons
Tandmott kudde och pläd, Ikea.
Kontraster, kurvor, metall och svarta detaljer. Tandmott kudde och pläd är jacquardvävda, vilket skapar en fin, tjock textur och ett elegant uttryck. Eftersom pläden är jacquardvävd, en teknik som vidareutvecklades i Frankrike på 1800-talet, syns det dekorativa mönstret på båda sidor i omvänd färgställning.
Pjätterud tavla, Ikea.
Grafiska sparsmakade obrutna linjer i tavlan Pjätterud.
Klippnejlika kuddfodral, Ikea.
Kuddfodralet Klippnejlika väcker fantasin med sitt livliga uttryck som framkallar en känsla av rörelse. Vilken är snyggast? Den ljusare versionen i 60-talsstil eller den mörkare med lugnande vågor på natten?
Annons
Klippnejlika kuddfodral, Ikea.
Eklektiskt, coolt och vågat.
Ikeas nya kollektion 2024, blått och vitt.
Sjunk ner i ett moln av mjukt blått, varma neutrala färger och vitt för ett avkopplande sovrum som är tidlöst. Låt tankarna flöda medan du lever i nuet.
Glesstarr påslakan, Ikea.
Glesstarr påslakan har ett vitt blommönster på en mörkblå bakgrund som ger ett fräscht vintage-uttryck som förstärks av örngottets vita kantsöm.
Annons
Telegraflinje matta, Ikea.
Även baksidan kan bli framsida och kanske inspireas du att ringa en nära och kär. Med mattan Telegraflinje kan du välja vilken sida du vill visa - senapsgul eller cremefärgad. Genom att vända på den då och då tål den mer slitage och kan användas ännu längre. Eftersom den är slätvävd fungerar den såväl under matbordet som i vardagsrummet. Det geometriska mönstret i jordiga toner ger värme och personlighet.

Dyrbara ögonblick

Blomstrande mjuka dagdrömmar i blått och vitt skimmer kan verka sköra, flyktiga och lidelsefullt ohållbara. Men här kan de kära stunderna hållas länge i varm famn. Inspireras och bjud in till härliga hemlagade middagar och umgås så som människor gjort i ändlösa tider!

Ikeas bild-affischer i blått och vitt, 2024.
Den här säsongens bild-affischer tar en bar vägg från tråkig till vacker. Motiven är skapade av designern Maria Mendez som inspirerades av fint porslin.
Annons
Åkernejlika av designer Paulin Machado, Ikea.
Uppdatera din hemtrevliga myshörna i ett nafs. Åkernejlika av designer Paulin Machado.
Åkernejlika pläd, Ikea.
En hemtrevlig pläd för vinter- och vårmys.
Åkernejlika kuddfodral, Ikea.
Mjukt blått, varma neutrala färger och vitt ger ett avkopplande rum som är tidlöst.
Annons
Åkernejlika kuddfodral, Ikea.
Broderade kuddfodral med motivet Åkernejlika.
Ebbalycke matstol, Ikea.
Ebbalycke matstol är mer än bara bekväm. Tygklädseln är lätt att rengöra och har en hemlig bakficka för servetter och andra användbara matföremål.

Ge uttryck för din CITY-stil

Storstadsatmosfären tar plats i form av Art deco-influenser från 1920-talets New York. Juveler, grafiska linjer och kontraster i massor. Räfflat glas, skimrande ytor och sammet samsas med en diskret glammig färgskala för att skapa harmoni. Regnbågsinspirerade vaser för alla sorters blommor mjukar upp de kaxiga svarta metalldetaljerna. Flanera och njut av de här läckra bilderna längs din väg.

Annons
Herråkra fåtölj, Ikea.
Herråkra är en fåtölj med djärv, uttrycksfull form med lätt vinklade ben som ger karaktär åt alla rum och sammanhang.
Eljusspår matta, Ikea.
Vinter och skidåkning i upplysta spår, mys utomhus och inomhus med mattan Eljusspår.
Mossjön vitrinskåp. Coola kvinnor på tavlor. Båtspinnare kuddfodral. Molnskikt lampor. Gjätta förvaringslåda. Eljusspår matta. Ikea.
Molnskikt, Båtspinnare, Mossjön, Eljusspår, Gjätta - en poetisk och lekfull blandning i Ikeas nya kollektion för 2024.
Annons
Mossjön vitrinskåp, Ikea.
De räfflade glasdörrarna ger nyfikna ögon en lockande hint om vad som finns inuti.
Gjätta förvaringslåda, Ikea.
En sammetslen havsblå ask full av hopp inför det nya året.
Ikea bärkassar och förvaringsväskor 2024.
Vem har sagt att säsongskläder måste vara neutrala? Gå all-in med bärkassar och förvaringsväskor i nyckfulla ränder och mönster som är fulla av glada, energigivande doser av färg.
Annons
Bild-affischer med Art deco-känsla, två coola kvinnor, Ikea.
Den här säsongen har bild-affischerna en Art deco-känsla med juvelfärger och motiv med eleganta och coola kvinnor.
Billy bokhylla i begränsad upplaga svart-blå.
Billy bokhylla i begränsad upplaga svart-blå. Bakpanelen i blått sätter tonen och gör ett statement.
Mossjön glasdörrsskåp, Ikea.
Placera det där du vill ha det, Mossjön glasdörrsskåp är så mångsidigt att du kan använda det till allt från att visa upp dina favoritvaser och glas till att förvara säng- och badkläder.
Annons
Vasen Räffelbjörk designad av Lisa Hilland, Ikea.
Krusat glas. Vasen Räffelbjörk är designad av Lisa Hilland och inspirerad av regnbågar. Den böljande lekfulla formen och den skimrande finishen förtrollar.

Få ordning på nya året

Skapa ordning med stil och få mer än en rar mormor att räta på ryggen av stolthet. Dags att styra upp med varma ränder, charmiga rutor och avslappnade klockor. I nyskapande oblekt kartong kan du förvara alla små ting som är så bra att ha. Det nya året kan inte bli annat än tidlöst, rofyllt och pyssligt. Här är bilderna som tar dig närmare din ordning.

Rågodling klädskydd, Ikea.
Råg i ryggen - välj med stolthet vad du vill visa och gömma. De varma crème- och beige-ränderna som pryder Rågodlings klädskydd är avsedda att synas och är för attraktiva för att gömmas i garderoben. Tyget är gjort av återvunnen polyester.
Annons
Rågodling förvaringsask, Ikea.
Sybehör, klockor, armband eller små skrivbordstillbehör. Den lilla lådan med fack är perfekt för mycket och locket skyddar mot damm och smuts. Du kan anpassa lådans insida genom att flytta avdelarna - eller ta bort. Lådan är gjord i 100% återvunnen papp.
Vägnät matta, Ikea.
Kan man kalla dessa mattor för fotförvaring? Lyxigt för tassarna i vilket fall.
Tjinga väckarklocka, Ikea.
Allt har sin tid och låt så vara. Den dova färgen ger ett avslappnat förhållande till tidens gång.
Annons
Hönsnät-serien, Ikea.
Hönsnät-serien är tillverkad av oblekt kartong, vilket ger den ett rått och naturligt utseende. Det lätta materialet gör att du kan flytta organiseringen dit du behöver den.
Rågodling galgar, Ikea
Dags att fräscha upp förvaringen med de här annorlunda och stilrena galgarna.
Pinnig hängare, Ikea
En Pinnig hängare lättar upp stämningen när det blir ordning och reda.
Annons
Rågodling förvaringslådor, Ikea.
Rågodling förvaringslådor med charmigt rutmönster - man vill inte lägga locket på.
Annons