Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Ikea hakar på doftljustrenden – med Ilse Crawford

30 mar, 2022 
AvKatarina Matsson
ikea ilse crawford
Ikeas kärlekshistoria med designgurun Ilse Crawfords fortsätter. Näst ut är en serie doftljus, inspirerade av den skandinaviska naturen. – Doft talar direkt till våra känslor, säger Ilse Crawford.
Annons

När Ikea nysatsar på en serie dofter för hemmet gör de det med den skandinaviska naturen som utgångspunkt. Tillsammans med ett lyxigt franskt dofthus har företaget tagit fram åtta nya dofter.

– Doft är en primalkänsla, som omedelbart kopplar till vårt minne, det limbiska systemet, och talar direkt till våra känslor, berättar Ilse Crawford under ett exklusivt digitalt pressmöte.

Lika viktiga som dofterna är själva kärlen, tillverkade i keramik eller glas. Att skapa vackra saker är bästa sättet att uppmuntra folk till återbruk, menar hon.

– Det var viktigt att designa behållare som har ett andra liv och som kan återanvändas och älskas under lång tid, säger Ilse Crawford.

ikeas kollektion med doftljus
Annons
doftljus från ikea x ilse crawford

Ilse Crawfords gör doftljus med Ikea

Två av dofterna, båda på temat trä, är Ilse Crawfords signaturdofter i kollektionen. Doften Adlad för tankarna till tallskogar, sjöar och berg, en fräsch och ärlig doft. Ilse liknar den vid en skogspromenad eller lukten från ett nylagt golv. Doften Enstaka är inspirerad av en brasa och ger en mysig, varm känsla.

– De träbaserade dofterna talar till mig, jag älskar lukten. För mig representerar de dessutom Ikea, säger hon.

Samarbetet med dofthuset i Paris har varit intressant.

Annons

– Att bygga upp en doft är som musik, med bas-, hjärt- och toppnoter, det är fascinerande, säger hon.

(Artikeln fortsätter nedanför klippet)

Gillar du DIY? Spana då in vårens finaste Ikea-hacks!

Vårens 7 finaste IKEA-hacks – så enkelt fixar du demBrand logo
Vårens 7 finaste IKEA-hacks – så enkelt fixar du dem

Så doftar Ikeas nya doftljus

Det finns mågna teorier om hur doft kan påverka ett utrymme, men när det är ditt hem är det väldigt personligt. Det beror på var i världen du är, vilken tid på året och vilken tid på dagen. Den här serien kan du använda för att förhöja varje vardagen och både trigga och balansera dina känslor.

Annons

Dofterna har en brinntid på mellan 12 och 60 timmar, och finns även som värmeljus och dofthängare. Utöver Ilse Crawfords signaturdofter finns Avmåla, en mintig, örtig doft perfekt för att skapa focus. Hedersam doftar nyklippt gräs och citrus och ger energi för studier eller städning. Jämlik är en mysig och varm vaniljdoft, medan blommiga Jämnmod doftar fräsch luktärt. Lugnare är en lätt, vacker jasmindoft – perfekt för romantikern – och Störtskön en riktig partydoft inspirerad av bär.

så doftar ikeas doftljus
ikeas doftljus 2022
Annons

– Det finns många teorier om hur doft kan påverka ett utrymme, men när det gäller ditt hem är det väldigt personligt. Det beror på var i världen du är, vilken tid på året och vilken tid på dagen. Den här serien kan du använda för att förhöja vardagen och både trigga och balansera dina känslor, säger Ilse Crawford.

mysigt vardagsrum med doftljus
doftljus med brasa i bakgrunden
Annons
vitt doftljus
doft till hemmet från ikea

Produkterna finns i butik från april 2022. Men det är inte allt: Snart återkommer Ilse Crawford och Ikea med en serie stekpannor och kastruller, inspirerade av klassiska kopparkärl men med botten av rostfritt stål, som kommer i sommar.

Annons

Foto: Ikea

Annons