Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Blommor och växter att inreda med enligt feng shui

21 dec, 2021 
Blommor och växter att inreda med enligt feng shui
Att grönskande växter och prunkande blomarrangemang livar upp våra hemmiljöer är sedan gammalt, men vilka varianter är egentligen bäst för att maxa harmonin hemma? ELLE Decoration reder ut vilka växter du bör inreda med – för bäst feng shui.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Så får du feng shui i ditt hem – 8 enkla tipsBrand logo
TV: Så får du feng shui i ditt hem – 8 enkla tips

Älskar du också att inreda med växter och blommor i hemmet? Plus ett på den! Just nu inspireras vi lite extra av feng shui, den flera tusen år gamla läran som fokuserar på hemmets energi, Chi, och hur den bäst optimeras för att uppnå ett genomgående lugn och avkopplande helhet.

Växter har en naturligt god Chi, hjälper till att rena luften och skapar vackra blickfång. Att ta hand om växter genom att vattna, plantera om och vara mån om extra näring ökar också det positiva energiflödet – både för dig och ditt hem.

Annons

Inspireras av feng shui – åtta blommor och växter att inreda med för bättre energiflöde i hemmet:

Elefantöra

Växter och blommor att inreda med enligt feng shui, elefantöra
Elefantöra har seglat upp som en storfavorit och boostar dessutom feng shuin på bästa sätt. Foto: Christine Olsson/TT.

Det omåttligt populära elefantörat är även en av de bästa växterna att inreda med enligt feng shui, mycket tack vare sin form. De runda bladen för tankarna till mynt och pengar, vilket förknippas med gott välstånd och välbefinnande för ägaren i fråga. Elefantörat är även lättskött då den inte är speciellt fukt- eller ljuskrävande. Det allra bästa? Elefantörat växer flitigt, så förbered dig för potentiella sticklingar (därav att den kallas vänskapsväxt).

Annons

Pioner

Växter och blommor att inreda med enligt feng shui, pioner
Pioner skapar vackra blickfång i hemmets alla rum. Foto: Patrick Langwallner/Unsplash.

Pioner är ett säkert kort och en klassisk blomma att inreda med som tack vare sina olika kulörer passar in i många hemmiljöer. Feng shui uppskattar blommor och växter med lång livslängd. En nyplanterad pion behöver cirka tre till fyra år för att blomma ut, men blommar sedan varje år med en livslängd på närmare hundra år. Pioner gillar att vara i solen, alternativt miljöer med lite skugga.

Citrusträd

Växter och blommor att inreda med enligt feng shui, citrusträd
Får det lov att vara ett vackert, rogivande blickfång med god doft? Satsa på ett citrusträd! Foto: Johan Strindberg/Bildhuset, TT.

Citrusträd är inte bara vackra för ögat och svårslagna spridare av god doft, utan även utmärkta källor för god energi. Tänk apelsin-, citron- och limeträd i huvudsak på balkongen, på uteplatsen eller i trädgården. Citrusträden sägs, utöver god doft, sprida både tur och rikedom. Här är det A och O att växten placeras i direkt solljus då den trivs i en varm, solig miljö.

Annons

Ormbunke

Växter och blommor att inreda med enligt feng shui, ormbunke
Flytta med fördel en ormbunke till hörnet av rummet för en mjukare helhetskänsla. Foto: Grovemade/Unsplash.

Ormbunken är inte en specifik växt utan agerar snarare samlingsnamn för hela 9000 olika varianter och det finns sorter lämpliga för både inom- och utomhusmiljöer. Utöver dess fina utföranden kräver de väldigt lite underhåll. Ett tips för att boosta hemmets goda energi är att placera växten i hörnet för att mjuka upp och skapa en mer ombonad helhetsbild. Ormbunken gillar ljusa miljöer men bör inte utsättas för direkt solljus.

Fredskalla

Växter och blommor att inreda med enligt feng shui, fredskalla
Fredskallan är känd för att rena luften och är perfekt för dig med allergier. Foto: Ikea.

Många växter har, utöver sina estetiska egenskaper och olika dofter, förmågan att rena luften och avlägsna allergener betydligt mer effektivt än luftrenare som införskaffas i butik. Fredskalla är ett lättskött och tidlöst alternativ som klarar sig själv i stor utsträckning. Växten uppskattar en miljö med lite solljus, men ska inte hamna i direkt solljus.

Annons

Gullranka

Växter och blommor att inreda med enligt feng shui, gullranka
Ute efter en grönbladig växt som inte kräver så mycket underhåll? Då är gullrankan ett bra alternativ. Foto: Jessica Gow/TT.

Gullrankan är ytterligare ett alternativ för dig som är ute efter en harmonisk och luftrenande växt. Testa att placera den i delar av hemmet i behov av ett lyft, exempelvis det oinredda hörnet, förvaringsytor eller vilken yta som helst där en extra detalj kan liva upp. Oroa dig inte om du glömmer att vattna gullrankan då den inte kräver speciellt mycket omvårdnad. Gillar ljus i lagom mängd.

Paradisträd

Växter och blommor att inreda med enligt feng shui, paradisträd
Räds inte att addera flera paradisträd i hemmet. Foto: Dylan Garcia/Unsplash.

Likt elefantörat sägs paradisträdet symbolisera välstånd och välbefinnande tack vare formen på bladen som går i en något rundare, mynt-lik form. När det kommer till paradisträd och feng shui finns det inga pekpinnar och växten får med fördel göra avtryck på flera platser runt om i hemmet. Den optimala placeringen för ett paradisträd är delvis i skuggan.

Annons

Aloe vera

Växter och blommor att inreda med enligt feng shui, aloe vera
Aloe vera trivs utmärkt bland andra grönskande krukväxter. Foto: Anna Martyanova/TT.

Inom feng shui är aloe vera-plantan förknippad med en slags skyddande, behaglig energi i hemmiljön. Den råder bot på dålig energi och dålig tur samtidigt som den renar luften och ger dig ett bättre utgångsläge. En fördel även med denna växt är att den är enkel att ta hand om. Se till att aloe veran antingen får regelbundet med solljus (dock inte direktljus) alternativt en kortare, komprimerad dos av direktljus.

Källa: MyDomaine.

Se också: Här är årets stora trendfärg 2022 – enligt PantoneBrand logo
Se också: Här är årets stora trendfärg 2022 – enligt Pantone

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons