Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Ikea tävlar ut eftertraktade designklassiker – här är allt du vill veta

23 jan, 2023 
ikeas designklassiker går nu att vinna
För att fira sitt 80-årsjubileum tävlar Ikea ut 132 av sina eftertraktade designklassiker från 50-talet och framåt, varav många är riktiga dyrgripar idag. Spana in designklassikerna som du kan tävla om!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kökBrand logo
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök

År 2023 innebär ett jubileum för Ikea som firar hela 80 år. För att fira jubileumsåret anordnar Ikea en tävling som går under namnet "Vinn vintage", där möbeljätten tävlar ut 132 olika vintageklassiker från 1950-talet och framåt. Tävlingens syfte är enligt Ikea själva att hylla svensk designhistoria och uppmana till att förlänga livet på heminredningen.

– Design och kvalitet har alltid varit hörnstenar i vårt arbete för att utveckla produkter för det moderna folkhemmet. Med tävlingen kan vi stolt visa upp varje tidsepok sedan 50-talet där designers från varje generation bidragit till vad Ikea är idag. I tävlingen finns några riktigt eftertraktade klassiker som snart kommer få ett nytt liv, men nu i ett annat hem, säger Caroline von Garaguly, heminredningsexpert på Ikea, i ett pressmeddelande.

Annons

Eftertraktade vintagemöbler från Ikea

Vintagemöbler från Ikea har ett högt andrahandsvärde, här fåtöljen Impala
Den gula fåtöljen Impala (till höger i bild) hade ett nypris på 455 kronor år 1972, pris i dag second hand ligger på cirka 15 000 kronor.

Många vintagemöbler från Ikea, som inte varit i produktion i flera år, är i dagsläget heta på andrahandsmarknaden. Ibland så pass att till och med auktionshusen där de säljs förvånas över slutpriserna, som är betydligt högre än katalogpriserna var när möblerna såldes av Ikea. I maj 2022 såldes exempelvis fåtöljen Cavelli, formgiven av Bengt Ruda i slutet av 50-talet, för hela 155 000 kronor på Bukowskis. Det är den högsta prislappen på en Ikea-möbel någonsin.

Annons

Bland vintagemöblerna som nu tävlas ut av Ikea finns också flera dyrgripar som är eftertraktade på andrahandsmarknaden, även om just Cavelli inte är med i tävlingen. Några av möblerna som finns med i tävlingen är fåtöljerna Impala och Natura, som på second hand-marknaden kan gå för 15 000 kronor respektive 10 000 kronor. Att ta hand om sin tidigare design är inget nytt på Ikea, som sedan några år erbjuder en second hand-tjänst där kunder kan värdera och sälja tillbaka gamla Ikea-möbler, som möbeljätten sedan säljer vidare i sina cirkulärbutiker.

Fåtöljen Natura av Karin Mobring för Ikea har ett högt andrahandsvärde
Karin Mobrings Natura hade ett nypris på 546 kronor år 1977, pris second hand i dag ligger på runt 10 000 kronor.
Annons
Karmstolen Amiral från Ikea, ursprungligen från 1970-talet
Karmstolen Amiral, formgiven av Karin Mobring, hade ett nypris på 195 kronor år 1970, pris second hand i dag ligger på cirka 10 000 kronor.
Nätön i rotting från Ikea PS-kollektionen från 2002
Nätön, från Ikeas PS-kollektion från början av 00-talet, går för cirka 15 000 kronor på andrahandsmarknaden idag.
Annons
Soffan Moment från 80-talet från Ikea
Soffan Moment såldes för 1 490 kronor år 1985 på Ikea, idag går den för cirka 6 000 kronor second hand.

Vinn vintage – så fungerar Ikeas tävling

Tävlingen pågår i Ikeas svenska varuhus mellan den 25 januari och 4 februari 2023. Kunder deltar i tävlingen genom att ange en kort, personlig motivering på tävlingstalongen, som finns att hämta på tag-själv-lagret. Där kommer även vintagemöblerna som går att vinna vara utställda. Man kan tävla om flera objekt, men man kan bara bli vinnare av ett objekt.

För att kunna vinna behöver man dessutom ha möjlighet att vara på plats i varuhuset lördagen den 4 februari klockan 15.00, då vinnarna kommer dras. Ytterligare information om tävlingen samt om vilka objekt som finns på respektive varuhus finns på Ikeas hemsida.

Se konstnärens hållbara och futuristiska hus i KöpenhamnBrand logo
Se konstnärens hållbara och futuristiska hus i Köpenhamn
Annons