Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Spana in i den blomstrande sekelskifteslägenheten – som är i konstant förändring

29 apr, 2024 
AvEllinor Thunberg
Spana in i den blomstrande sekelskifteslägenheten – som alltid är i förändring
Kreatören Nicklas Hultmans sekelskifteslägenhet i Göteborg är i ständig förändring. Bara en sak består, oavsett säsong: blommorna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du med färgtrenderna 2024Brand logo
Så inreder du med färgtrenderna 2024

Det går inte att prata om Nicklas Hultmans lägenhet i Göteborg utan att prata om blommor. De finns nämligen i överflöd här alla dagar i veckan. Makalösa kreationer i vackra silverkärl, på piedestaler och i enklare vaser – det eleganta i krock med något oväntat.

Soffa och pläd, Hay. Matta, Layered. Vikbar portabel lampa, Issey Miyake x Ikko Tanaka, inköpt i Tokyo. Ovanför den screenprint, DFace. Konst till vänster av David Hockney och Bearbrick.
Soffa och pläd, Hay. Matta, Layered. Vikbar portabel lampa, Issey Miyake x Ikko Tanaka, inköpt i Tokyo. Ovanför den screenprint, DFace. Konst till vänster av David Hockney och Bearbrick.Anna Karlsson

– Jag kombinerar ofta snittblommor med sådant jag hittar när jag är ute och går med hunden. Det kan vara ogräs vid en parkering, grenar som fallit ner eller om parkförvaltningen river upp en gammal rabatt så får jag plocka det som slängts. Det blir helt fantastiska kreationer! Man kan med så enkla medel göra det intressant, säger Nicklas Hultman.

Annons

Blommorna har funnits i hans liv sedan barnsben, men har fått ta alltmer plats även i yrkeslivet de senaste åren. Hans arrangemang syns ofta i stylingar, reklamkampanjer, på instagram och i Nobelstudion.

Blomsterhink inköpt på marknad. Gul skål, Basket, Anna Ehrner för Kosta Boda.
Blomsterhink inköpt på marknad. Gul skål, Basket, Anna Ehrner för Kosta Boda.Anna Karlsson
Nicklas har blomsteransvaret hemma, något han inte ogillar. Färska blommor varvas gärna med torkade och oväntade inslag.
Nicklas har blomsteransvaret hemma, något han inte ogillar. Färska blommor varvas gärna med torkade och oväntade inslag.Anna Karlsson
Annons

– Mamma var florist och jag hängde med henne i butiken och lekte med blommorna de slängde. Det var så det började. Sedan har jag alltid haft med blommor i mina design- och konstprojekt och när vi bodde i Shanghai gick jag kurser och lärde mig grunderna i ikebana.

Här i Vasastaden bor han tillsammans med maken Teo. De två träffades i Göteborg i mitten av 00-talet, på en klubb som Nicklas arrangerade, men när möjligheten uppenbarade sig bytte de den svenska västkusten mot fem år i mångmiljonstaden Shanghai.

Stor tavla, Adrift, av James Jean, inköpt i Seoul. Konstverk lutade mot väggen av James Jean, Charles Burns och Ekta. Vit vas och skulptur av Noe Kuremoto.
Stor tavla, Adrift, av James Jean, inköpt i Seoul. Konstverk lutade mot väggen av James Jean, Charles Burns och Ekta. Vit vas och skulptur av Noe Kuremoto.Anna Karlsson
Annons
På bordet ett fång blommor i hink. Över sängen hänger ett textilprint av Takashi Murakami, inköpt i Tokyo.
På bordet ett fång blommor i hink. Över sängen hänger ett textilprint av Takashi Murakami, inköpt i Tokyo.Anna Karlsson
Annons

– Innan vi flyttade var vår stil mycket stramare. Men när vi var i Asien var allt så maxat, mycket färg och saker, textilier och mönster. Vi omfamnade det.

I Asien passade de även på att resa runt mycket och besökte gallerier, spännande butiker och keramikmarknader. Överallt samlade de på sig saker.

Snittblommor varvas ofta med torkat, i Nicklas arrangemang.
Snittblommor varvas ofta med torkat, i Nicklas arrangemang.Anna Karlsson

– Vi låter minnen och klenoder från de resorna få synas, så att vi kan bli påminda om allt vi upplevt och tycker är fint. Men även att vi kan inspireras av makalös konst och design, som man inte vanligen möter här.

Annons

I dag är föremålen en viktig del av hemmet och har landat i rejäla loppisfyndade skåp.

Att höja upp blommorna gör stor skillnad. Äldre sockerskålar är perfekta för ändamålet.
Att höja upp blommorna gör stor skillnad. Äldre sockerskålar är perfekta för ändamålet.Anna Karlsson
Tavla, The rescued princess, av David Hockney och figurin, Snoopy the flying ace 1000 %, av Bearbrick.
Tavla, The rescued princess, av David Hockney och figurin, Snoopy the flying ace 1000 %, av Bearbrick.Anna Karlsson
Annons

– Att bara ha ting stående på hyllor kändes inte så värdefullt, då är det ’bara saker’. Men vi hittade ett skåp, och kände att det här känns trevligt. Det får ett värde och blir lite museifeeling när du stänger in saker och får belysning på det. Vi hittade ytterligare ett skåp och nu har vi byggt små grupper och installationer med våra konst- och designsaker, så att de får prata med varandra.

Lägenheten är en hyresrätt, som blev deras under pandemin och på grund av densamma fick de inte gå på visning. De hade redan gjort flytten från Shanghai till Danmark, där de bott i två år. Baserat på bilderna de sett var de inte överväldigade, men valde att chansa eftersom adressen är en av Göteborgs bästa.

Maken Teo älskar att laga mat och baka, här syns en grön marmorskulptur ovanpå en bråkdel av alla kokböcker.
Maken Teo älskar att laga mat och baka, här syns en grön marmorskulptur ovanpå en bråkdel av alla kokböcker.Anna Karlsson
Annons
Modern museikänsla i skåpen, där loppisfynd och unika objekt samsas.
Modern museikänsla i skåpen, där loppisfynd och unika objekt samsas.Anna Karlsson

– Men när vi kommer dit och ska hämta nyckeln ser vi saker i fönstret och undrade: ’Har de inte flyttat ut?’ Men fastighetsvärden sa: ’Det är inte den våningen. Det är ju tre våningar upp!’

Den smala hallen leder till det rymliga köket som visar sig även leda via pardörrar till vardagsrummet, som ligger i fil med sovrummet. Lägenheten är belägen in mot gården, vilket gör stämningen lugn även om stråket utanför är ett där människor ofta rör sig på kvällar och helger. De kände sig glatt överraskade. Numera har han och Teo även ett hus i Bohuslän, men en ledig dag i stan tillbringas gärna i vintagebutiker på gallerier och någon vinbar. På loppis håller han alltid utkik efter kärl på fot, och gärna sockerskålar, som gör att blommorna känns mer upphöjda på ett podium. På tre år har de hunnit ändra inredningen och målat om flera gånger.

Annons
Skåp och, krukor ovanpå, från olika antikbutiker i Danmark.
Skåp och, krukor ovanpå, från olika antikbutiker i Danmark.Anna Karlsson
Fat, på väggen, Spin plate, Damien Hirst, inköpt i Osaka. Juicepressen Juicy salif, Alessi.
Fat, på väggen, Spin plate, Damien Hirst, inköpt i Osaka. Juicepressen Juicy salif, Alessi.Anna Karlsson
Annons
Kika in i det exklusiva funkishuset i BrommaBrand logo
Kika in i det exklusiva funkishuset i Bromma

– Personliga saker, blommor och möjlighet till förändring är det viktigaste i ett hem för oss. Att man kan tröttna på en stil eller en möbel. Det är inte hela världen. Man kan vrida allt 360 grader eller byta plats på rummens funktion. Inget behöver stå där det står bara för att det alltid gjort det. Vi går all in och lever så intensivt i det vi skapar och gillar att kunna spela med olika stilar.

Nicklas Hultman
Gör: Art director och blomsterkreatör.
Bor: Sekelskifteslägenhet i Vasastaden, Göteborg, tillsammans med maken Teo.
Följ: @dustypink.deco

Överallt i lägenheten finns spår av tiden i Asien. Från samlarobjekten i skåpet till kudden av Takashi Murakami, som skymtar i bakgrunden.
Överallt i lägenheten finns spår av tiden i Asien. Från samlarobjekten i skåpet till kudden av Takashi Murakami, som skymtar i bakgrunden.Anna Karlsson

Fotograf: Anna Karlsson Stylist: Anna Bjelkholm

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons