Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Keramikerns underbara funkishem – kika in hemma hos Lilit Asiryan

22 aug, 2023 
AvKatarina Matsson
ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan
Hos keramikern Lilit Asiryan i Stockholm är inredningen lika personlig som verken hon skapar med sina händer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Färgtrenden som kommer ta över i höstBrand logo
Färgtrenden som kommer ta över i höst

Det är en av de heta dagarna i juni och balkongdörren i 30-talslägenheten står på vid gavel. Nedanför fönstret guppar båtar i kanalen mot Liljeholmen och från trädkronorna, i höjd med balkongen, hörs en kakafoni av fågelsång.

Reimersholme på Södermalm

Lägenheten på Reimersholme ligger en kort promenad från Hornstull på Södermalm i Stockholm, men det är lätt att glömma staden när solen kastar solkatter mot vågorna och LP-spelaren fyller kök och vardagsrum med nostalgiska 00-talstoner. När de flesta stockholmare fantiserar om sekelskiftesvåningar, var Lilit Asiryan och hennes man Joel Salzer helt inställda på funkis.

Annons
ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan tapet
Taklampa, Ateljé Lyktan och gul ”sovjetlampa” från Lilits farfar. Konstverk av hennes vän Julia Goldman. Bonad av gammelmormor på Joels sida. Soffa, Folks interiör. Bordet har de byggt själva.

– Funkis passar vår karaktär. Det finns en härlig tanke bakom hela rörelsen och det känns verkligen att husen är byggda för att bo i. Sekelskifte är vackert, men blir ibland lite för bourgeois, säger hon och skrattar.

tapet från svenskt tenn

ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan hylla Klara Granstrand
Hylla, Klara Granstrand. Lampa av Le Corbusier, Nemo. Fåtölj av Bruno Mathsson, secondhand. Stor ringlad kruka av Sara Söderberg. Lilit ser sin inredningsstil som en reaktion på uppväxten i forna Sovjet. Varma och ”mjuka” inredningsdetaljer som gröna växter och ljusstakar var inte det mest trendiga på den tiden.
ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan tapet Svenskt tenn knopplist
Knopplist i barnens rum, tapet Sagoträdet, Svenskt tenn.

Född i Yerevan, Armenien, bodde hon i både Moskva, Paris och London innan hon landade i Stockholm tack vare sitt arbete som grafisk formgivare. Genom en kollega träffade hon sin man Joel våren 2012. Hon, som aldrig skulle gifta sig, bytte ringar ett halvår senare och sedan dess har det tveklöst varit dem.

Annons
ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan Togo fåtölj
I funkislägenheten på Reimersholme bor Lilit Asiryan med sin man Joel Salzer och barnen Mikael, 8, och Levi, 5.

Lägenheten köpte de en annan het sommar, 2018. Lilit var höggravid med deras andra barn och rastlös i väntan på att bli av med den tunga magen. På väggen i vardagsrummet fanns minst 50 stora hål efter de tidigare ägarnas alla bokhyllor – att spackla och måla över dessa blev ett alldeles lagom sommaruppdrag.

ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan tapet Svenskt tenn ribbstol
Ribbstol från en gammal skola i Värmland, stol från Joels barndomshem. Fåtöljen beställde Lilit som amningsfåtölj från Frankrike. Lampfot och lampskärm, second-hand. Tapeten av Josef Frank, Svenskt tenn, fanns när de flyttade in. ”Jag har aldrig haft en klar och tydlig vision om vad som är fint, utan har nog bara försökt samla alla intryck från mitt hittills ganska rotlösa liv och skapa något som känns som jag, som ett hem,” säger Lilit.
ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan målat tak
Sovrummet i det gamla köket känns lite som en trädkoja med den magnifika utsikten över trädkronor och vatten. ”Jag ville ha en himmel,” säger Lilit om det målade taket. Speglar av Michelle Eismann. Plafond, Circus, Foscarini.
Annons

– Det var precis vad jag behövde. Våra respektive familjer kom i skift varannan vecka, om vi skulle behöva åka in till BB. Det blev ett gemensamt projekt, ett fint minne, säger hon.

ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan garderobsvägg
Garderobsväggen i fanér är fortfarande omålad, vilket tillhör ovanligheterna. Barnens sovrum är det mest städade och minst använda rummet. Lilit nästan viskar när hon berättar att hon målade över Josef Frank-tapeten som satt här när de flyttade in – det om något måste väl vara att svära i den svenska inredningskyrkan? Matta i bakgrunden av gammelfarmor.

Ett år senare renoverades lägenheten i grunden, med hjälp av en inredningsarkitekt, svägerskan Linn Frankhammar. Köket flyttade in i vardagsrummet och lämnade plats för ett sovrum med hisnande utsikt, en korridor togs bort, dörrar bytte plats, en klädkammare kom till.

Annons
ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan funkiskök
Köksinredningen i original återbrukades när planlösningen gjordes om. Klocka, Oners. Konstverk, Siri Carlén. I bakgrunden anas sovrummet i det före detta köket, med sängen som de själva byggt. Även den gröna bänken har Lilit och Joel byggt.

– Det var viktigt att skapa det här gemensamma rummet, vi är nästan alltid tillsammans oberoende av hur många rum vi har, säger Lilit.

ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan keramiker
ELLE Decoration hälsar på hemma hos keramikern Lilit Asiryan, Oners.

Där, i hemmets centrum, finns också balkongen och den öppna spisen.

Annons

Egna företaget Oners

– Öppen spis och eld kopplar jag till fina minnen av min barndom. I Yerevan luktar det alltid lite eldrök, säger hon.

ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan väggmålning Michaela Green
När Lilit flyttat till Sverige fick hon en mentor via jobbet, grafiska formgivaren och illustratören Michaela Green. ”Hon är en viktig person i min smakformning.” I barnens rum har hon illustrerat väggarna. Pall av Lars Oscar Wall. Lampa av Isamu Noguchi, Vitra.

Varje sak i hemmet bär på en historia, inte minst keramiken. Joels pappa Thomas Salzer är krukmakare och tack vare honom började Lilit med sitt hantverk, som hon i dag arbetar med på deltid under namnet Oners.

ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan Togo soffa
Joel älskar musik och skivkollektionen och alla instrument är hans. Målningen på väggen, hans mormor Karin, målad av hans biologiska morfar. Togo-sofforna, secondhand, är tredje sofförsöket, men Lilit vill egentligen ha dem i orange. Spegel, Jenny Nordberg. Soffbord, Olle Arbman. Lampa, A-B-C. Poster av Nathalie Du Pasquier. 3D-printat konstverk bakom växten, Polymorf. Skivmöbeln har de byggt själva. Ryamatta, secondhand.

– Jag ville bort från skärmen. Men jag vill göra det på mitt sätt. Keramiken ska bara vara lustfylld. Eftersom jag vägrar göra många av samma och tillverkar allt för hand utan mallar så kommer det inte gå att skala upp. Det blir väldigt personligt, keramiken representerar mig, säger hon.

Annons
ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan sovrum
Mattan i barnrummet kommer från Armenien. Stubben har Joels pappa gjort i Värmland. Byrå, vintage-Ikea. Extrasängen är underdelen till en bäddsoffa som står i lekrummet. ”Ett mål med hela inredningen är att barnen ska känna sig fria. Att saker är låga och att det går att stå på soffbordet och klättra på saker. Det ska vara funktionellt och praktiskt och passa även de små människor som just nu bor med oss.”

Sakta men säkert börjar det löna sig. Just nu jobbar hon bland annat med ett stort projekt för en restaurang. Inredningen är lika personlig, och har en liknande tanke om hållbarhet i grunden.

Personlig och välkomnande inredning

ELLE Decoration Oners hemma hos Lilit Asiryan funkis kök
Köket, från Funkiskök, där det tidigare låg en korridor. Kaklet med mönster av nedsmälta glaskulor är ett av Lilits mest populära alster som kom till när hon experimenterade med maken Joels kulsamling. Lampor från A-B-C. Poster, Fredrik Paulsen. Hylla och kryddhylla, Klara Granstrand. Bord, My Zachrisson. Stolar, secondhand. Keramik av Oners och Thomas Salzer.

– Här finns verkligen en starkt driven tanke som är samma som i keramiken. Om det går, vill jag helst veta var varje grej kommer ifrån och hur den är gjord. Det gör min vardag bättre och bidrar med livskvalitet. Det låter kanske lite grandiost, men det är så jag känner.

Annons

Vilken känsla har du velat skapa?

– Välkomnande och varm, att alla ska känna sig hemma här. Och väcka en slags nyfikenhet. Kanske inspirera någon.

Foto: Fanny Rådvik
Stylist: Dennis Valencia

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons