Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Harmoniskt och tidlöst hemma hos ELLE-profilen – kika in

13 jan, 2023 
AvHelena Skoog
Hemma hos ELLEs stylingredaktör Josefine Kanth
Hemmaälskaren Josefine Kanth har skapat en rofylld och ljus oas, nära naturen mitt i stan. En plats att landa på, fri från stress och röriga tankar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kökBrand logo
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök

När ELLEs stylingredaktör Josefine Kanth såg ettan i Vasastan i Stockholm första gången var hon skeptisk, minst sagt. Det var ett renoveringsobjekt som behövde mycket kärlek och hon kunde inte se framför sig hur hon skulle kunna göra det till en plats som kändes hemma. Men huset från 1907 erbjöd en imponerande takhöjd, närhet till naturen och en smart planlösning, så hon gav den ändå en chans.

Hemma hos Josefine Kanth, naturnära vardagsrum

Josefine Kanth

Gör: Stylingredaktör på ELLE.

Bor: I lägenhet i Vasastan i Stockholm ihop med pojkvännen Mattias.

Följ: @josefinekanth

Hemma hos Josefine Kanth
Annons

– Det var inte kärlek vid första ögonkastet. Jag var på flera visningar den dagen och kände mig rätt tveksam när jag klev innanför dörren första gången. Det var en stor investering med mycket jobb. Men så bollade jag idéer med min kära pappa som kom på en smart lösning och det ändrade allt.

Josefine Kanth berättar att hennes föräldrar alltid har renoverat mycket hemma under hennes uppväxt.

Hemma hos Josefine Kanth, dukning
Hemma hos Josefine Kanth, fåtölj
Annons

– Alla i min familj gillar att fixa och vara kreativa. Det känns fint att dela det intresset och att vi gjorde om i mitt hem tillsammans. Vi bollade idéer och hittade lösningar som kunde lyfta lägenheten och nu är det enplats jag älskar!

Det krävdes tid, jobb och tålamod innan allt blev som de ville. De satte upp en vägg i det stora rummet, som förvandlade ettan till en en och en halva, med ett mindre rum och ett vardagsrum. I det lilla rummet byggde de en platsbyggd garderob med sovloft ovanpå.

Hemma hos Josefine Kanth, soffa, soffbord
Annons
Hemma hos Josefine Kanth, bordsdukning

– Det är högt i tak, strax över tre meter, och jag ville maxa höjden och använda alla ytor, med förvaring i fokus. Men också få en känsla av ett separat sovrum och ett socialt vardagsrum.

Sommaren 2018 var rekordvarm och Josefine och hennes föräldrar svettades ihop på 31 kvadratmeter. Men i slutändan var allt slit värt det och resultatet är ett boende som speglar hennes stil.

Hemma hos Josefine Kanth, kök från Ikea
Annons
Hemma hos Josefine Kanth, balkong

– Jag är en person som älskar att vara hemma och där vill jag ha det lugnt och ljust. Det är så mycket intryck i mitt jobb och många beslut som ska tas, så jag gillar att känna lugnet när jag kommer hem.

Nu bor hon ihop med sin pojkvän och även om de tittar på större boenden tillsammans, så trivs hon verkligen här. Hemmet har fått växa fram långsamt och fyllts med möbler och detaljer från auktioner och second hand. En minimalistisk, men ombonad inredning där hårda vinklar mjukas upp med textilier och rundare former, i en dämpad färgskala som känns genomtänkt och väl sammansatt. Precis som Josefines klädstil.

Annons

– Ja, den går nog ihop med min inredningsstil litegrann. Den är neutral med basplagg som jag gillar att twista till med något som sticker ut. Det är samma i hemmet, jag gillar stilleben och att piffa till det med en liten twist.

Hemma hos Josefine Kanth, platsbyggd garderob

Men är det inte svårt att alltid vara så sammansatt och väl genomtänkt, undrar en försynt kollega som inte riktigt lyckas med just det.

Hemma hos Josefine Kanth, förvaringslösning
Annons
Hemma hos Josefine Kanth, vardagsrum

– Nej, men jag är så rörig i mina tankar. Och klumpig! Utåt är jag lugn och sansad, men i huvudet har jag alltid tusen tankar samtidigt och en vilja att försöka hålla koll på allt, men det går såklart inte. Jag gillar att ha det rent och enkelt, men min röriga sida gör det svårt. Det är nog därför jag alltid går runt och plockar och fixar här hemma, för att försöka hålla min lilla lägenhet så harmonisk som möjligt.

Fotograf: Mikael Lundblad

Stylist: Josefine Kanth

Läs allt om inredningen i bildspelet nedan:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons