Harmoniskt och tidlöst hemma hos ELLE-profilen – kika in

Hemma hos ELLEs stylingredaktör Josefine Kanth

Hemmaälskaren Josefine Kanth har skapat en rofylld och ljus oas, nära naturen mitt i stan. En plats att landa på, fri från stress och röriga tankar.
13 januari, 2023
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök
0:51

Efter reklamen: Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök

(0:51)

Slå på ljud

När ELLEs stylingredaktör Josefine Kanth såg ettan i Vasastan i Stockholm första gången var hon skeptisk, minst sagt. Det var ett renoveringsobjekt som behövde mycket kärlek och hon kunde inte se framför sig hur hon skulle kunna göra det till en plats som kändes hemma. Men huset från 1907 erbjöd en imponerande takhöjd, närhet till naturen och en smart planlösning, så hon gav den ändå en chans.

Hemma hos Josefine Kanth, naturnära vardagsrum
MIKAEL LUNDBLAD

Josefine Kanth

Gör: Stylingredaktör på ELLE.

Bor: I lägenhet i Vasastan i Stockholm ihop med pojkvännen Mattias.

Följ: @josefinekanth

Hemma hos Josefine Kanth
MIKAEL LUNDBLAD

– Det var inte kärlek vid första ögonkastet. Jag var på flera visningar den dagen och kände mig rätt tveksam när jag klev innanför dörren första gången. Det var en stor investering med mycket jobb. Men så bollade jag idéer med min kära pappa som kom på en smart lösning och det ändrade allt.

Josefine Kanth berättar att hennes föräldrar alltid har renoverat mycket hemma under hennes uppväxt.

Hemma hos Josefine Kanth, dukning
MIKAEL LUNDBLAD
Hemma hos Josefine Kanth, fåtölj
MIKAEL LUNDBLAD

– Alla i min familj gillar att fixa och vara kreativa. Det känns fint att dela det intresset och att vi gjorde om i mitt hem tillsammans. Vi bollade idéer och hittade lösningar som kunde lyfta lägenheten och nu är det enplats jag älskar!

8 stylingtrender som dominerar på Hemnet just nu

Det krävdes tid, jobb och tålamod innan allt blev som de ville. De satte upp en vägg i det stora rummet, som förvandlade ettan till en en och en halva, med ett mindre rum och ett vardagsrum. I det lilla rummet byggde de en platsbyggd garderob med sovloft ovanpå.

Hemma hos Josefine Kanth, soffa, soffbord
MIKAEL LUNDBLAD
Hemma hos Josefine Kanth, bordsdukning
MIKAEL LUNDBLAD

– Det är högt i tak, strax över tre meter, och jag ville maxa höjden och använda alla ytor, med förvaring i fokus. Men också få en känsla av ett separat sovrum och ett socialt vardagsrum.

Sommaren 2018 var rekordvarm och Josefine och hennes föräldrar svettades ihop på 31 kvadratmeter. Men i slutändan var allt slit värt det och resultatet är ett boende som speglar hennes stil.

Hemma hos Josefine Kanth, kök från Ikea
MIKAEL LUNDBLAD
Hemma hos Josefine Kanth, balkong
MIKAEL LUNDBLAD

– Jag är en person som älskar att vara hemma och där vill jag ha det lugnt och ljust. Det är så mycket intryck i mitt jobb och många beslut som ska tas, så jag gillar att känna lugnet när jag kommer hem.

Nu bor hon ihop med sin pojkvän och även om de tittar på större boenden tillsammans, så trivs hon verkligen här. Hemmet har fått växa fram långsamt och fyllts med möbler och detaljer från auktioner och second hand. En minimalistisk, men ombonad inredning där hårda vinklar mjukas upp med textilier och rundare former, i en dämpad färgskala som känns genomtänkt och väl sammansatt. Precis som Josefines klädstil.

Hemma hos Josefine Kanth, hall
MIKAEL LUNDBLAD
Hemma hos Josefine Kanth, sovrum
MIKAEL LUNDBLAD
Titta in i lägenheten där modern storstad möter jordnära natur

– Ja, den går nog ihop med min inredningsstil litegrann. Den är neutral med basplagg som jag gillar att twista till med något som sticker ut. Det är samma i hemmet, jag gillar stilleben och att piffa till det med en liten twist.

Hemma hos Josefine Kanth, platsbyggd garderob
MIKAEL LUNDBLAD

Men är det inte svårt att alltid vara så sammansatt och väl genomtänkt, undrar en försynt kollega som inte riktigt lyckas med just det.

Hemma hos Josefine Kanth, förvaringslösning
MIKAEL LUNDBLAD
Hemma hos Josefine Kanth, vardagsrum
MIKAEL LUNDBLAD

– Nej, men jag är så rörig i mina tankar. Och klumpig! Utåt är jag lugn och sansad, men i huvudet har jag alltid tusen tankar samtidigt och en vilja att försöka hålla koll på allt, men det går såklart inte. Jag gillar att ha det rent och enkelt, men min röriga sida gör det svårt. Det är nog därför jag alltid går runt och plockar och fixar här hemma, för att försöka hålla min lilla lägenhet så harmonisk som möjligt.

Fotograf: Mikael Lundblad

Stylist: Josefine Kanth

Läs allt om inredningen i bildspelet nedan:

I vardagsrummet står två omklädda vintagefåtöljer, hittade på auktion. Mattan Park i Oat kommer från Nordic Knots. Soffbordet är byggt av en marmorskiva från Josefines mormors gamla bord och ett mässingsunderrede, fyndat på auktion. Ljusstakarna är auktionsfynd, träbricka, Tambur, doftljus, Diptyque och ljus och snäckskål från Bergenströms Rekvisita.

Italiensk bordslampa från Murano, vintagefynd från en loppis. Sidobord från auktion. Mattan Park i Oat från Nordic knots. Soffan Petito från Posh Living med tyget Snow white. Filt från Klippan för Arket med illustration av Linnéa Andersson. Kuddar, Åhléns.

Gardiner från Gotain, vas från Zara Home, och glasdörr med handtag från butiken Sekelskifte.

Platsbyggd trappa av Josefines pappa och spegel från Stockholms auktionsverk.

Taklampa av Doria Lichtenwerken, köpt på auktion från Bukowskis.Platsbyggd hylla för förvaring av vaser och andra objekt.

Hela köket är Ikea med egen inbyggd förvaringshylla och vitt kakel. Stenskiva, Granitop. Kaffekoppar Hermès och loppisköp. Stor kristallskål, Orrefors.

Tidningshyllor och klädhängare i hallen är platsbyggda av Josefines pappa. Lådhurts från String i färgen Valnöt. Spegel från auktion, Bukowskis. Väggfärgen Sinnesro från Alcro.

Platsbyggd garderob, Pax, Ikea.

”Favoritfyndet är dessa stolar som dök upp på auktion något år efter att jag hade sparat en skärmdump på ett par liknande. Och mina två italienska Murano-lampor som jag bokstavligt talat hittade av en slump i en liten second hand-butik.”

Tavla med poster av Maria Liffner för Wall of Art, omklädd vintagefåtölj och platsbyggd Ikea-hylla med speglar i.

Garderob med förvaringshyllor högt och lågt.

Kaffekoppar från danska Christina Iversen Studio, porslin från Mateus, och servettringar, Maria Nilsdotter.

Köket med balkong ut mot innergården.