Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Hemmet där modern storstad möter jordnära natur

01 feb, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Hemmet där modern storstad möter jordnära natur
Paris och Pajala. Storstad och natur. Hos ELLEs Nina Oja råder kontraster, men grunden är varm. Myset kompromissar hon aldrig med.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du med feng shui – rum för rumBrand logo
Så inreder du med feng shui – rum för rum

Mormor målade, farmor stickade, virkade och vävde. Handens kraft och det kreativa har alltid funnits i Nina Ojas värld. Och kärleken till naturen.

Nina är uppväxt i Pajala, hon längtar nästan alltid dit och ljudet av Kengisforsen finns ofta i hennes huvud. Mormors tavla med forsen är en av hennes käraste ägodelar. Sin egen konstnärlighet och kreativitet får hon utlopp för i sitt yrke som creative director och art director på ELLE, ELLE mat & vin, ELLE.se och tidningen du nu har i din hand!

I köket har Nina Oja spis från Smeg och fläkt från Ikea, båda i rostfritt stål
Spis, Smeg. Fläkt, Ikea. Till höger en kåsa från Ninas syster och ett flygfoto över hembyn Pajala.
Annons
Stolarna i köket har tidigare stått på Pajala vårdcentral och såldes vid en renovering
Kök, Ikea. Knoppar, Byggfabriken. Stolar Icha, Massproductions. Sjuan-stolarna har stått på Pajala vårdcentral och såldes vid en renovering. Bord, Hay. Lampor N302, La Lampe Gras.

Det är hon som omsorgsfullt och med känsla skapar formmagi, alltid med näsa för detaljer och för att det ska finnas lite punk i formen också. Något hon också har prisats för två gånger, som Årets AD 2014 och 2020.

Hemma är sedan drygt 20 år Stockholm. Hon bor i Aspudden, i södra delen av staden, tillsammans med dottern Sigrid, 9 år. Och genom att sortera och planera, precis på samma vis som när hon skapar form för bland annat tidningssidor, har hon organiserat och inrett deras tvårummare på 55 kvadrat.

Annons
Ett av de bästa inköpen Nina gjort är den grekiska stenen från Public studio
Ninas bästa köp till lägenheten är den grekiska stenen från Public studio.

– Redan innan jag flyttade in hade jag mycket klart i huvudet. Jag ser snabbt i bilder hur det ska bli. Sedan kan jag använda mina vanliga design-program för att skissa upp tankarna.

På golvet i vardagsrummet ligger en färgglad, mönstrad marockansk trasmatta
Soffa, Hay. Bord, Granit. Kuddar från Massproductions, Svenskt Tenn och Afroart. Boucherouite- mattan är en marockansk trasmatta.

– Det var viktigt att det skulle känns mysigt direkt när vi flyttade in. Jag planerade och köpte därför det som behövdes i god tid med hjälp av min skiss. Sedan drömmer jag om att byta ut en del möbler när jag hittar det där perfekta auktionsfyndet. Men det får ta tid.

Annons

Lägenheten har ett fint ljusinsläpp, som löper från morgon till kväll eftersom den är placerad i ett hörn. Det naturliga flödet av ljus var Nina mån om att behålla. Men det var också viktigt att Sigrid, som bor varannan vecka med henne, skulle ha ett eget rum. Lösningen fick bli att dela av vardagsrummet, med hjälp en halvvägg krönt av ett stort glasparti. En sovrumsdel och ett vardagsrum.

Pallen från Hem var ett av de första sakerna Nina köpte till lägenheten i Aspudden
Pallen från Hem till hallen var det första hon köpte.
Skulpturen är gjord av Tove Tengå och var en födelsedagspresent
Sidobord, Montana. Skulptur av Tove Tengå, födelsedagspresent från Ninas vänner. Stenar från Kengisforsens strand.
Annons

– Jag lät väggen gå precis så pass högt att jag skulle ligga skyddad i sängen, men ändå få in så mycket ljus som möjligt till vardagsrumsdelen dagtid.

Fönsterväggens ram är inte gjord av metall utan trä. ”Mycket billigare och vi har målat den med svart högglans, så den visuella effekten är snarlik.”

Väggen delar av vardagsrummet och ger Nina ett eget krypin
Väggen som skiljer vardagsrum från sovrum har en snickare byggt efter Ninas ritning. Filt, & Tradition. Svart skåp, Ikea.

Hon är mer än nöjd med resultatet, att ljusflödet faktiskt finns kvar och att hon fick ett sovkrypin. Smart för det mindre boendet.

Gullrankan som slingrar sig runt fönstret har hängt med sen flickrummet
Gullrankan har hängt med sedan flickrummet. Stolen har Nina fått av en vän.
Annons
Fotot <i>Secret</i> är taget av av Stockholm stadmuseums fotograf Mattias Ek
Fotot Secret togs av Stockholm stadmuseums fotograf Mattias Ek när han skulle dokumentera ett hus inför rivning och fann ett guerilla-galleri.

Över huvud taget finns det många bra tips hemma hos Nina för att få till compact living på bästa vis och för att tänka budget i vissa led. Ett ganska trist terrakottafärgat klinkergolv i hallen har Nina målat mörkgrönt i stället för att riva ut.

Konsten Nina Oja har hemma är en mix av auktionsfynd och modejobb
Mobilen Drifting clouds av Ole Flensted. Konsten är en mix av bland annat auktionsfynd och modejobb, som flickorna som flätar varandras hår av Boe Marion för ELLE. Spegel av Michelle Eismann. Matta, Cold Picnic.

Och köket, som är favoritrummet, får dubbeljobba som socialt rum. ”Jag försöker få gästerna till soffan, men det vill ingen!” Här har hon tagit bort överskåpen och inrett luftigt. Och tavelväggen har tillkommit för att skapa känslan av att det här är mer än just bara ett kök. Så många som sju har trängts kring det runda bordet från Hay.

Annons

Mest nöjd med är hon med bänkskivan som är ett provprojekt från Public Studio. Den går en bit upp väggen, som stänkskydd.

Nina Ojas lilla sovrum är mysigt inrett med konst och en lampa i favoritfärgen mörkgrön
Tavlan med eken är en gåva. De pressade blommorna har Nina och Sigrid plockat. Lampan Pastille i favoritfärgen mörkgrön, Wästberg.

– Den är så vacker, en grekisk sten som är marmorerad i grått, brunt och rosa. Och jag gillar att man ser den hela tiden, även sittandes vid bordet.

När hon inreder är grunden ganska grafisk. Men hon mjukar upp det med runda former, textil och gröna växter. Till exempel en gullranka som har hängt med sedan tonårstiden. Det ska finnas värme och taktilitet.

Ovanför sängen har Nina en tavla som föreställer Kengisforsen, målad av hennes mormor Märta Muotka
Ninas favoritplats på jorden Kengisforsen målad av mormor Märta Muotka. Lampa Pastille, Wästberg. Sängkläder, Midnatt. Överkastet ett underlakan från PelleVävare. Filt, Louis Vuitton.
Dottern Sigrid har fått ett eget rum, en av favoritsakerna är en giraff som funnits med sedan hon var ett år gammal
Sigrids rum. Säng, stol och byrå, Ikea. Pia-lampa köpt från Pajala vårdcentral. Matta ODC space, Ogeborg. Giraffen har hängt med sedan Sigrid fyllde ett.
Annons

Ditt bästa inredningstips?

– Om man bara blandar saker som man absolut älskar så kommer det att bli bra. Affektionsvärde och saker som betyder något gör hela skillnaden i ett hem.

Nina Oja jobbar som creative director och art director för de svenska ELLE-varumärkena
Nina Oja, 42, hemma i Aspudden.

Nina Oja

Creative director och art director för de svenska ELLE-varumärkena.
Bor: Tvårummare i Aspudden.
Familj: Sigrid, 9.

Fotograf: Mikael Lundblad

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons