Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Titta in i den hemtrevliga 60-tals villan i Saltsjöbaden

18 aug, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Titta in i den hemtrevliga 60-tals villan i Saltsjöbaden
Hemtrevligt. Ett av de finaste ord som finns och som sammanfattar känslan i den gula 60-talsvillan i Saltsjöbaden. Där har Elin och Alexander Lervik skapat sitt hem med gemensamma krafter, blod, svett och en och annan tår.
Annons
VIDEO: Titta in i den hemtrevliga 60-tals villanBrand logo
VIDEO: Titta in i den hemtrevliga 60-tals villan

Hur gifter man ihop två helt skilda inredningsstilar? Hon är svag för det nationalromantiska, budar på gamla möbler på Auctionet och vill ha mycket av allt. Han är mer strikt modern, trivs med det skandinaviska, lätt minimalistiska uttrycket. Svaret: man kompromissar, älskar projekt, varandra och har kul.

Elin är svag för det nationalromantiska och Alexander dras mer åt strikt modern, det skandinaviska, lätt minimalistiska uttrycket.

För Alexander och Elin Lervik började allt med att de möttes på ett event för Årets fulaste kontor på Berns i Stockholm. Det var elva år sedan. Nu har de två pojkar ihop, Ivar, 9, och Olle, 1 år. Från tidigare relationer finns Elins dotter Ingrid, 13, och Alexanders barn, Måns och Lisa, 20 och 22 år. Alexander är en av våra mest kända formgivare, Elin är PR-manager och konsult. Båda är egenföretagare.

Annons

En stor familj måste ha ett hem. Helst ett hus enligt Elin. Flera lägenheter, ett sommarhus i skärgården och ett semesterhem på Boracay har passerat revy under Elin och Alexanders gemensamma liv. Men så fanns den där drömmen om ett 60-talshus någonstans i Stockholmstrakten.

Under Elin och Alexanders gemensamma liv har de bott i lägenheter, haft sommarhus och semesterhem i Boracay. Huset i Stockholmstrakten är en dröm.

– Pandemisommaren 2020 vistades vi mycket i Dalarna. När vi sedan kom hem var kontrasten för stor. Från ett fritt liv i hus på landet med stor trädgård till lägenhet vid Bysistorget. Det kändes inte bra, säger Elin.

Vad gör då känslomänniskan Elin? Jo, hon lägger lappar i folks brevlådor och skriver att hon och hennes familj allra mest i hela världen vill köpa hus i området och vill ni sälja så hör av er. Till slut blev det napp, en souterrängvilla från 1961, klädd i gult tegel, i Saltsjöbaden.

Annons
Vackrast i huset kanske är Alexanders trappa som ritades speciellt för huset och som med sin smäckra likväl gedigna form tar andan ur en.

Ett år senare står huset inte att känna igen. Och då inte på ett dåligt sätt. För när ardennerhästarna Elin och Alexander sätter igång, ja, då går det undan och det blir så där rätt och självklart att man tänker som besökare att så här har det väl alltid sett ut. Hjälp på vägen har de fått av Alexanders bror, arkitekten Leonard Qvarsebo, med ritningar och specifika lösningar. Han ritade in fler och stora fönster för att släppa in ljuset. Alexander fick in sin hiss för Aritco, ”det kan ju verka helt galet med en hiss i ett hus på 226 kvm, men det är helt fenomenalt.”

Annons
I huset på 226 kvm finns till och med en hiss.

Men det allra vackraste kanske ändå är Alexanders trappa som ritades speciellt för huset och som med sin smäckra likväl gedigna form tar andan ur en. Den leder från souterrängplanet, där man hittar bibliotek med pysselbord, tvättstuga, två sovrum, förråd och ateljé, upp till det övre planet med det stora allrummet med matplats, vardagsrumsdel och kök, badrum, Olles krypin och Elin och Alexanders sovrum.

Hemtrevligt är ordet som kommer för en. (Passande nog heter Elin Lerviks och ELLE Decorations Katarina Matssons podd just det. Lyssna för personliga samtal och härlig inredningsinspiration.) Vad innehåller ett ord som hemtrevligt? Ett hem att vilja vara i, ett naturligt flöde där inga siktlinjer bryts av, plats för människor runt ett vackert dukat bord och personlighet.

Annons
De har fått hjälp av Alexanders bror, arkitekten Leonard Qvarsebo, med ritningar och specifika lösningar för att skapa sitt drömhus.

Det sista får du om du vågar ta ut svängarna, blandar färger och mönster, är generös med böcker, textil och gröna växter och låter de mer moderna möblerna trivas med ärvda ting eller auktionsfyndade godingar. Och sådana finns det många av just här.

– Jo, det spårar ibland, det får jag erkänna. Alexander såg lite matt ut när jag klickade hem ett pelarbord. Men kolla vad bra det står här intill trappan nu, säger Elin.

I biblioteket finns plats för alla familjens medlemmar; barn, hundar, katter och kaniner.

Eftersom inköp, renovering, utbyggnad, you name it, skedde i princip när Olle föddes har det stundtals varit ett väldigt tufft projekt, som mött hinder. Framför allt ekonomiska. Förra sommaren när fakturorna började rulla in i snabbare takt än planerat fick Alexander till slut panik.

Annons

– Jag trodde på riktigt att allt skulle gå åt skogen, men försäljningen av huset på Boracay kunde betala fakturorna, säger han.

Både Elin och Alexander är besatta av ljus och det är genomgående i hela huset.

– Vi är bägge projektmänniskor och drivs av lust. När den ena svajar, kliver den andra fram. Nu när allt är klart invändigt känner vi att det blev precis så fint som vi velat. Jag är så nöjd att jag fick till mitt proffskök här hemma med dubbla hoar, bra fläkt och en riktigt bred köksö, säger Alexander.

– Och eftersom vi båda är ljusbesatta är det nog ljuset och flödena som jag är gladast för. Att huset badar i ljus från frukost till kväll. En annan väldigt bra sak är tvättnedkastet som går från sovrummet rätt ner i tvättstugan. Genidrag, säger Elin.

Annons
En annan väldigt bra sak är tvättnedkastet som går från sovrummet rätt ner i tvättstugan. Genidrag enligt Elin.

Nästa gemensamma projekt är att få ordning på trädgården. Men med sin sedvanliga energi har de redan kommit en bit på vägen. En sommarfest, Elin har fyllt 40 och Alexander 50, invigde trädgården. Ett bättre sätt att fira livet och tillvaron i det gula tegelhuset är svårt att föreställa sig.

Kökets bästa ställe är den platsbyggda hörnsoffan.
Följ Elin på Instagram: @elin_lervik

Fotograf: Fanny Rådvik
Stylist: Linda Ring

Annons

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Annons