Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Designern Carin Westers vackra hem i Bromma – häng med in

14 feb, 2024 
AvCHARLOTTE FREY SVIDÉN
Jonas Gustavsson
Förbjuden kärlek, varsam renovering och möten mellan gammalt och nytt. Designern Carin Westers hem är en vacker historia, med en trappa i huvudrollen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du med färgtrenderna 2024Brand logo
Så inreder du med färgtrenderna 2024

Modeskaparen Carin Westers nya trähus i Bromma är inrett med en kärlekssaga i åtanke. En kärlekssaga från början av förra seklet mellan två kvinnor som inte tilläts bo tillsammans. Det var med den utgångspunkten som konstnärinnan och lärarinnan byggde parhuset 1923. Huset hade två hushåll och inget som band de två samman på insidan, trodde omgivningen.

Carin Wester i kläder från årets vårkollektion för Åhléns. Toypudeln Iggy är 16 veckor när vi hälsar på.Jonas Gustavsson

Men högst uppe på vinden fanns en liten, hemlig grön dörr mellan huskroppens två delar genom vilken de två kvinnorna kunde besöka varandra obemärkt. Kärlekshistorien har berört Carin starkt och hon kände att en renovering av huset måste ske med respekt för den starka kvinnohistorien det bär på.

Annons
Taklampa, vintage från Flos. Matbord, Menu. Stolar, Hay.Jonas Gustavsson

Men vi backar bandet lite. Carin och hennes man Thomas, som är grafisk formgivare, hade letat hus en tid. Carin längtade efter en trädgård. Varje vår när knopparna brast brukade Thomas säga att Carin blev rastlös. Förra året föregick de knopparna och la ut sin lägenhet till försäljning i januari och ganska snart dök huset i Bromma upp. Men det 100 år gamla huset behövde som sagt renoveras, något Carin och Thomas hade stor erfarenhet av från tidigare bostäder.

Öppningen mellan matplats och vardagsrum är en mjuk kompromiss mellan stängt och öppet. Kök, A.S. Helsingö i färgen Ginger. Lampetten är köpt på auktion. Taklampa, vintage från Flos. Matbord, Menu. Stolar, Hay. Spis, Smeg.Jonas Gustavsson

– Vi har älskat att få sätta vår egen prägel, men tyckt att renoveringarna varit skitjobbiga; hålla koll på offerter, tidsplaner och att alla är på plats när de ska. Att göra allt det med ett hus som behövde renoveras på både in- och utsidan samtidigt som vi båda arbetar mycket kändes som en omöjlighet, säger Carin.

Annons
Soffa, B&B Italia. Golvlampa, Gubi. Den lilla skulpturen i fönstret har familjen fått i present. Soffbord, Ferm Living. Fåtöljer av Pierre Jeanneret för Cassina. Vas, Niko June. Taklampa, Gervasoni.Jonas Gustavsson

På Instagram hittade hon Renomate, en renoveringstjänst som beskrev sig som länken mellan beställare och byggbolag.

Renoverade med Renomate

– Vi hade alla idéer men behövde någon som kunde rita vidare och sedan genomföra det. De hade en enorm förståelse, även för det estetiska. De skapade en 80-dagarsplan för hela renoveringen och höll den. Jag kunde aldrig drömma om att det kunde gå så smidigt.

Trappan har husets tydligaste accentfärg med sin vinröda ton. Soffa, B&B Italia.Jonas Gustavsson

Den egenritade ledstången som följer trappan är det Carin är allra mest nöjd med. Och hon har arbetat mycket med färgsättningen i huset.

Annons
Spegel, Dusty Deco. Sittbänken är beställd från ett snickeri. Zebra från Upsala Ekeby. Kruset är vintage. Vas, Hay.Jonas Gustavsson

– Ursprungligen tänkte vi ha mycket mer färg men trots att jag verkligen älskar färg var det mycket svårare än jag trodde. Jag har inspirerats av Instagram-konton som @m.a.r.c.c.o.s.t.a, @handelsmannkhaw och @colinking. Nu blev det ganska svalt i slutändan ändå men jag uppskattar verkligen våra inspel av accentfärger. I alla rum är tak och väggar målade i samma kulör och alla toner i huset har något gult i sig, för att skapa en varm känsla.

Den kurviga ledstången har Herrljunga ledstångsfabrik tillverkat.Jonas Gustavsson

Trappan har husets tydligaste accentfärg med sin vinröda ton.

Annons
Fåtölj, Alf Svensson. Golvlampa, Classicon. Bord, Dusty Deco. Tavlan har Carin målat.Jonas Gustavsson

– Det kändes direkt att trappan skulle bli husets kronjuvel. Det är det första man ser när man kommer in och den går genom hela huset, berättar Carin som laborerade med fyra olika röda toner innan hon hittade rätt. Just kontraster är något hon gärna jobbar med.

Renoveringen har skett i tätt samarbete med Renomate.Jonas Gustavsson

– Jag kan tycka att det är roligt med den moderna tallrikshyllan i det gamla bondköket och sådana krockar. Det är så jag jobbar även i mitt modeskapande.

Annons
Tallrikshylla, Hay.Jonas Gustavsson

Carin Wester är en av vår tids mest uppskattade modeskapare och en av våra mest burna tack vare att hennes egenbetitlade varumärke länge varit en viktig del av damkollektionerna på Åhléns. Hon har vunnit Guldknappen och drivit det egna varumärket i snart 20 år. I våras slutade hon dock på Åhléns i och med företagets ägarbyte.

Den mjuka färgskalan går igen i parets sovrum.Jonas Gustavsson

Och kanske är det dags för ett helt nytt kapitel. I vår börjar Carin nämligen en kurs i trädgårdsarkitektur för att testa om hennes trädgårdsintresse kan bli mer än en hobby.

Dottern Charlies rum har tidigare fungerat som ateljé åt konstnärinnan som bodde i huset. Skåpet är vintage. Pall, Åhléns. Poster, etsy.com. Taklampa, Afroart. Dörren är målad ikulören Delicate blue från Little Greene.Jonas Gustavsson

Foto: Jonas Gustavsson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons