Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Här är den mest eftertraktade inredningen på onlineauktionerna just nu

25 jan, 2021 
Har du också budat på furumöbler och klassiska kaffeserviser? Eller kanske trånat efter en fluffig fåtölj? Här är den populäraste inredningen på onlineauktionerna just nu!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du demBrand logo
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem

Allt fler har börjat handla sin inredning online och inte minst på onlineauktionerna, som gör det enkelt att handla vintageinredning och unika detaljer hemifrån. Kanske beror det delvis på att de flesta av oss tillbringat betydligt mer tid hemma än vanligt under det senaste året. Eller så har allt fler fått upp ögonen för att handla lite mer hållbart genom att välja vintage.

Men vad är det då som är allra populärast just nu? Vi frågade Bukowskis, Auctionet och Stockholms Auktionsverk om vilken inredning som sticker iväg i budgivningarna och det är allt från möbler och mattor till dekorativa detaljer som är hett eftertraktade just nu.

populärt på onlineauktioner och på bukowskis 2021
Fårskinnsfåtöljer och furumöbler av Axel Einar Hjorth är eftertraktade på auktionerna. Foto: Bukowskis

På Bukowskis syns det just nu flera olika tendenser samtidigt, berättar Sara Bourke, PR och Brand director på auktionshuset.

Annons

– Intresset för Axel Einar Hjorths furumöbler tycks aldrig sina och går idag för fantasisummor, både här hemma i Sverige men framförallt internationellt, säger Sara Bourke och fortsätter:

– Mjuka fluffiga fårskinnsfåtöljerna, mattor från Märta Måås-Fjetterström, keramik från Gunnar Nylund och silverljusstakar i rokokostil är några av alla föremål som det bjuds intensivt på online då de ligger helt rätt i trend just nu.

matta från märta måås-fjetterström
Mattan Grön äng av Märta Måås-Fjetterström klubbades i november 2020 för hela 240 000 kronor. Foto: Bukowskis

Trendiga möbler och inredningsdetaljer på auktionerna

På Auctionet är det å sin sida serviser som blivit något av en raket.

Annons

– Det går inte att förbise att kaffeserviser, gärna från 1970-talet, rusat iväg i pris. Arabias "Koralli", Rörstrands "Filippa" eller Stig Lindbergs "Pynta" är några exempel som under det gångna året nått helt nya prisnivåer. Mycket säljs utomlands vilket visar prov på onlineauktionernas förmåga att även nå långt utanför Sveriges gränser, säger Tom Österman, förste intendent och försäljningschef på Auctionet och tillägger:

– Glädjande så noterar vi även att vissa möbler från det sena 1800-talet återigen kommit i ropet. De var länge tvärdöda på marknaden men har nu hittat nya köpare som förstår sig på att dessa möbler oftast är av oerhört god kvalité och därför också prisvärda.

arabias kaffeservis koralli
Kaffeserviser har blivit populära igen. Här tekoppar med fat från Arabias Koralli-servis som såldes för över 15 000 kronor i oktober, på Auctionet. Foto: Auktionshuset Kolonn via Auctionet
Annons
1800-tals allmogeskåp i bemålat trä
Allmogeskåp i bemålat trä från 1800-talet, som fått något av ett uppsving igen. Just det här skåpet var värderat till 2 000 kronor och såldes för 7 600 kronor. Foto: Auktionsverket Norrköping via Auctionet

Konst och möbler var det som gick bäst på Stockholms Auktionsverk förra året och bland de populära auktionerna syns just nu mycket mindre skulpturer, keramik och glas.

– Jonas Bohlin och andra nordiska formgivare har vi sett stort intresse för under förra året. Men även moderna möbler utan formgivare har vi sett höga slutpriser på, vilket tyder på ett kvalitets- och miljötänk samt ett intresse för unika föremål, säger Monika Dygve, Key Account Manager på Stockholms Auktionsverk och fortsätter:

Annons

– Belysning i all form bidrar till mysfaktorn och även om lampor och ljusstakar alltid varit populära, såg vi högre slutpriser förra året, speciellt på designade lampor. Formgivning från Svenskt tenn och dansk design är det fortfarande över lag hög efterfrågan på.

jonas bohlins lampa kvist
Jonas Bohlins design är en av de nordiska favoriterna just nu. Hans taklampa Kvist såldes för 9 200 kronor i december 2020. Foto: Stockholms Auktionsverk
tre kulor ljusstakar från svenskt tenn på stockholms auktionsverk
Formgivning från Svenskt Tenn fortsätter att vara populärt. De här ljusstakarna av Sigurd Persson såldes för 6 000 kronor på Stockholms Auktionsverk i januari 2021. Foto: Stockholms Auktionsverk
Annons

Läs mer:

Här är inredningen som spås bli populär på onlineauktionerna 2021

Design som gör comeback från arkiven – därför är vintage hetast nu

Här är den mest eftertraktade inredningen second hand just nu (och det är kanske inte den du tror!)

Annons