Här är de 10 hetaste växttrenderna 2019

Detta är växttrenderna 2019

De senaste årens växttrend visar inga tecken på att vissna – eller ens tappa blad. Grönt fortsätter att vara en av de hetaste (och mest hälsosamma) inredningsdetaljerna. Här är nya och gamla favoritväxter för 2019.
26 november, 2018

Växttrend 1: Arv med tvist

Ge bort sticklingar.

Småkrukor med små sticklingar. Foto: Thomas Carlgren

Det härliga i att byta, ge bort och få sticklingar har väl inte gått någon förbi – det är enkelt, kul och billigt (och extra härligt att tänka på att ens egna stora växter är barn och barnbarn till växter hemma hos kära vänner eller släktingar). Trädgårdsmästaren Martina Ekert berättar att på hennes bibliotek kan man inte bara låna böcker utan även få med sig en stickling hem. Bra för alla utom trädgårdshandeln!

Växttrend 2: Som hemma hos mormor

Oldemor är en favorit som vi kommer att se mer av.

Stilig gammaldags begonia. Foto: Blomsterfrämjandet/Sara Stenvall

Vi gillar det traditionella och farmors-och-mormorsväxter har fått ett uppsving – framförallt när det gäller begonior som finns i många varianter. Oldemor är en favorit vi kommer att få se mer av nästa år tror Christoffer Broman som driver Christoffers Blommor i Stockholm. ”Den är fantastisk i både färg och struktur. Och lättskött. Jag har en enorm Oldemor hemma hos mig”.

Växttrend 3: Silver eller guld

Gullrankan blir populär igen

Till bords med gullrankan. Foto: Blomsterfrämjandet.

Gull- och silverrankor är också gamla klassiker som blir alltmer populära – de gör sig också perfekt i inredningar eftersom de gärna hänger ner eller klättrar uppåt. Rankorna kan bli två meter långa och finns i olika färger.

Växttrend 4: Skönhetsfläckar

Prickiga krukväxter har växt sig trendiga

Randig kroton, rosa pepermonia. Foto: Blomsterlandet

Mera mönster! Agnes Stuber driver nätverket Växtgäris och har just släppt en bok om krukväxter. Hon ser en tydlig trend i variegerade blad – borkbladiga växter i alla upptänkliga gröna färger. Fläckiga blad är också ett dekorativt alternativ till blommor, som krukväxtexperten Marie Blom säger, och tipsar om fläckiga kalateor.

Växttrend 5: Ljusgrönt

 

Kamelhårskalankoe i grått

Silverfärgad kamelhårsalankoe. Foto: Blomsterlandet

För ett levande uttryck är det fint att blanda olika gröna nyanser, säger Christoffer Broman och tipsar om vackert silvergrön kalankoe och kamelhårskalankoe. Två lättskötta och långsamväxande fetbladsväxter som inte får övervattnas.

Växttrend 6: Urban djungel

Växter i matplatsen

Djungelkänsla hemma hos designern Gunila Axén. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Känslan av att vardagsrummet är en regnskog vill många fortfarande komma åt. ”Hängande, mulligt, mysigt – mer, mer, mer!” vill kunderna ha, enligt Marie Blom, som driver trendkänsliga butiken Ginkgo på Södermalm i Stockholm och är expert i Krukväxtpodden. ”De kommer in med bilder i telefonen och visar bilder från Instagram”. Kanske från hashtaggen #urbanjungle som har 1,6 miljoner inlägg och fortsätter att trenda. Monsteran är inte längre lika efterfrågad, men eftersom den gärna växter sig enorm och lever länge kommer vi fortsätta att älska den.

Växttrend 7: DIY

Makramé blir allt trendigare igen

Hos makraméstjärnan Anna Eriksson, alias @mannacrame. Foto: Thomas Carlgren

”Det är kul när man kan plantera i lite ovanliga saker, som fina burkar, teburkar, en egengjord kruka… Do it yourself är inne igen och att göra egen makramé att hänga upp krukorna i fortsätter att vara helt rätt”, säger växtgärin Agnes Stuber.

Växttrend 8: Filofavorit

Vacker filodendron

Fina filodendron. Foto: Blomsterfrämjandet

Filodendron är en tropisk favorit som många, både inredare och blomsterexperter, pratar om. Nya spännande sorter lanseras i blomsterhandeln med jämna mellanrum.

Växttrend 9: Lätt & ledigt

 

Svärmorstunga är älskad, hatad och nytrendig

Svärmorstunga: älskad, hatad och nytrendig. Foto: Blomsterlandet

Alla vill ha växter men alla vill inte vara trädgårdsmästare. Eller som Marie Blom säger: folk reser och vill att växterna ska klara sig hemma ensamma. Därför ökar bara efterfrågan på sansevieria-familjen med svärmorstunga och den tåliga garderobsblomman, framförallt bland yngre växtälskare.

Växttrend 10: Tänk hållbart

 

Kalatean är också trendig igen.

En variegerad kalatea hem till dörren? Ja tack! Foto: Blomsterlandet

Även om alla älskar snittblommor är det mer miljövänligt att odla, och köpa, växter som håller länge. En stickling av din favoritväxt är en perfekt gå bort-present och om du ska skicka blombud kan du lika gärna skicka en krukväxt. Poäng för originalet dessutom.

Av: Mari Janson

Läs mer:

De 10 hetaste inredningstrenderna 2019

Så inreder du allergivänligt med växter

6 växter som överlever höstmörkret