De 10 hetaste inredningstrenderna 2019

De tio hetaste inredningstrenderna 2019
Inredningen, färgerna, mönstren och materialen – nu är det dags att se över fjolårets hetaste detaljer och välkomna 2019 års nya trender!
Annons

Nytt år innebär nya inredningstrender – och det är alltid lika spännande att se vad som väntar! Även om vi inte är redo att ta farväl av alla trender från 2018 lämnar vi mer än gärna plats åt några nya.

Annons

År 2019 blir ett riktigt spännande inredningsår och vi vet redan nu vilka trender som kommer ta över våra hem – och våra hjärtan.

90-talet gör comeback, de skulpturala formerna ger sig till känna i möbeldesignen, ytorna är högblanka och den starkast lysande färgen är gul. 2019 års trender är ett smörgåsbord av detaljer – både nya och sådana vi känner igen från förr – fast i uppdaterade former.

Inredningstrend 1: 90-talet är tillbaka

Glasbordet är trendigt 2019, här är den snygga modellen Spider från Eilersen.
Många varumärken har numera glasbord i sortimentet, så det är lätt att hitta ett bord enligt sin personliga stil och smak. Foto: Eilersen

90-talstrender som glasbordet, svampmålade väggar och färgglada mönster har bubblat strax under ytan en tid, men när Iittala avslöjade sitt kommande designsamarbete med 90-talsgiganten Jasper Morrison blev det bekräftat: 90-talet är tillbaka 2019 – och det starkt.

Annons
Jasper Morrison designar kollektion för Iittala 2019.
Jasper Morrison släpper kollektionen Raami för Iittala under 2019. Foto: Iittala

Det bästa med 90-talstrenden är att den idag kan tolkas och anpassas efter din nuvarande stil och inredning. Medan för mycket av det goda kan bli just det – för mycket – kan enstaka 90-talsdetaljer lyfta ett helt rum.

Glasbordet får gärna vara i en uppdaterad form som känns mer i tiden och svampmålningen är även den tolkad på ett annat sätt 2019 och påminner mycket om resultatet av kalkfärg.

Svampmålade väggar är en trend 2019.
Svampmålningen 2019 är mer subtil än föregångaren och ett alternativ till svampmålningen är att måla med kalkfärg, som exemplet ovan. Med kalkfärg får du en liknande effekt. Foto: Margaret de Lange/Pure & Original Styling: Kirsten Visdal

Inredningstrend 2: Högblanka ytor

Blanka ytor är en stor trend 2019.
Högblanka ytor är helt rätt väg att gå enligt trenderna 2019. Foto: Hem

Glöm matt och borstat, under 2019 är det högblanka ytor som gäller. Rostfritt är materialet som står över alla andra och vi ser det bland annat i rostfri småförvaring, som karaffer, skålar och matlådor – men även i ljusstakar och andra dekorativa detaljer.

Annons
Matrix från Georg Jensen består av blanka ytor i rostfritt stål.
Georg Jensens Matrix-kollektion, av svenska designern Monica Förster, har ett spännande uttryck och består av blankpolerat rostfritt stål. Foto: Georg Jensen

Inredningstrend 3: Gula toner

Gula inredningsdetaljer är trendiga 2019, som den här fåtöljen från Arper.
Gula detaljer hjälper till att pigga upp inredningen. Foto: Arper

Är det någon färg som verkligen är på inredningstapeten 2019 så är det färgen gul.

Gult i olika nyanser, gult som accentfärg eller gult som huvudkulör i ett helt rum. Du bestämmer hur mycket – eller lite – av trendkulören du vill inreda med. Oavsett dos blir det ett riktigt snyggt statement.

Starka färger är en inredningstrend 2019, precis som gula detaljer.
Gult är snyggt att kombinera med andra starka färger. Margaret de Lange/Pure & Original

Inredningstrend 4: Konstgjorda växter 2.0

Konstväxter hemma hos Abigail Ahern.
Under hösten var Abigail Ahern Formex gästkreatör och skapade en temautsällning med både levande växter och ”faux botanicals”. Foto: Formex
Annons

Från tacky och plastigt till naturtroget och en riktigt snygg inredningsdetalj. 2019 tar de konstgjorda växterna – de så kallade faux botanicals – plats bredvid den äkta varan – och det är svårt att se skillnad!

Växternas plats i inredningen är numera självklar och en fin mix av äkta grönt och fejk är helt rätt väg att gå, särskilt om du saknar gröna fingrar. Satsa på riktiga växter av den lättskötta sorten och låt de besvärliga varianterna vara sådana du inte behöver vattna.

Konstväxter som blandas med riktiga växter är en stor trend 2019.
Konstväxterna är idag så bra gjorda att de lätt tas för riktiga växter. Foto: Formex

Inredningstrend 5: Skulpturala bord

Skulpturalt bord från Louise Liljencrantz x K.F.K.
Det här bordet signerat Louise Liljencrantz x K.F.K. är ett fint exempel på den skulpturala trenden. Foto: Grand Relations

Vi har ännu inte tröttnat på skulpturer, men 2019 är det i möblernas form vi ser dem. Skulpturala bord är en av de stora trenderna kommande säsong – oavsett material och storlek.

Fantasifulla, oregelbundna former, mixade material och bord som ser ut som ett konstverk i sig – det här är en trend vi ser fram emot!

Annons
Litet, skulpturalt bord från Minotti.
Även mindre sidobord gör sig fina med annorlunda former. Foto: Minotti

Inredningstrend 6: Undervattensfynd

Stor vas med skrovlig yta.
Ju skrovligare ytskikt desto bättre under 2019. Foto: Massproductions

Oförutsägbara former inom keramik var en rådande trend 2018 och under 2019 ska ytorna se ut att ha eroderats av vatten.

Ojämna former, skrovliga ytor och abstrakta mönster kännetecknar vaser, krukor och koppar det kommande trendåret. Detaljerna får gärna se ut att ha legat under vatten under en längre tid eller ha formen av exempelvis koraller.

Jessica Hans vas för Hay.
Ojämnt och asymmetriskt är ledorden för Jessica Hans samarbete med Hay. Foto: Hay

Inredningstrend 7: Marmorerade mönster

Stone collection från Layered
Mattan ur Layereds nya Stone Collection har en fin marmorering likt sten. Foto: Layered
Annons

Batik och marmorerade mönster tar över stort 2019, oavsett om det är i de små tingen eller om det sker i de stora detaljerna i rummets mittpunkt.

Vacker ombre-effekt eller marmorering är lika fint oavsett om det sker på mjuka ytor, som textiler eller på målat porslin.

Väggdekoration av Kate Crowley-Gilbert.
Kate Crowley-Gilbert har gjort sig känd för sina vackra väggdekorationer av målade längder merinoull. Foto: Kate Crowley-Gilbert

Inredningstrend 8: Mattan som statement

Mönstrade mattan Carrier of harmony från Layered.
Mattan håller sig inte i bakgrunden längre och visar upp både färg, mönster och olika material. Foto: Layered

Från att ha varit mer diskret och vars främsta uppgift har varit att hålla sig i bakgrunden och harmonisera med den övriga inredningen, ska mattan nu vara rummets mest iögonfallande detalj.

Vi pratar mönster, texturer, färger och former – varför inte allt i en och samma matta? Låt mattan stå för attityden i rummet, medan de andra möblerna och detaljerna spelar birollerna.

Annons
Färgglad matta från Bolia i en annorlunda form.
Det är inte bara färger och mönster som sticker ut, också formen på mattan får gärna vara annorlunda enligt 2019 års trendspaning. Foto: Bolia

Inredningstrend 9: En färgstark palett

Trendiga färger 2019, här hos Pure & Original.
Glöm pasteller och den försiktiga paletten. Nu är det mycket, mörkt och starkt som gäller i färgväg. Foto: Pure & Original

Utöver gult är det 2019 de riktigt rika, djupa, mörka och starka färgernas tur att ta plats i inredningen.

Tänk nyanser som vinrött, kleinblått, grönt och mörklila. Antingen som enskilda färgklickar i hemmet – eller i en kaxig mix.

Rött, lila, grönt och blått är exempel på trendiga färger 2019.
Välj en favoritkulör eller blanda de starka nyanserna med varandra. Foto: Foscarini

Inredningstrend 10: Slottsinredning

Kina slott, Sydda rummet.
Inredningen i Kina slott inspirerar. Slottet fick drottning Lovisa Ulrika i födelsedagspresent av Adolf Fredrik 1753 och det har öppet för besökare maj-september. Foto: Alexis Daflos/Kungliga Hovstaterna
Annons

Maffigt och lyxigt – nu vill vi inspireras av slottsinredning, oavsett hur vi bor.

Inred med lyxiga material, färgstarka detaljer och flådiga former för att fånga den rätta känslan.

[newsletter]

Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION:


Annons

Laddar