Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så organiserar du garderoben efter säsong

03 feb, 2023 
AvCecilia Persson
säsongsförvara kläder - bästa tipsen
Vem älskar inte en luftig garderob med tydlig översikt över alla plagg? Det är faktiskt enklare än du tror – här är tricket som ger dig bästa ordningen i garderoben.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Garderoben är en ständig utmaning för många av oss, och hur vi än organiserar så är det lätt att bli överväldigad av den mängd plagg som möter oss när vi slår upp garderobsdörren på morgonen. Du behöver dock inte skänka eller sälja plagg för att få mer plats i garderoben; genom att bara ha plagg för den innevarande säsongen i garderoben frigör du mängder av yta och får en bättre överblick.

snygg inbyggd garderobslösning från Kvänum
En säsongebetonad garderob gör att du får en bättre överblick över plaggen som du kan använda just nu.

Tips för att organisera och rensa ut garderoben

Det finns några saker att tänka på som är extra bra att tänka på för att garderobsorganiseringen ska bli så lyckad som möjligt

Annons

1. Byt ut garderoben efter säsong

Det här tipset är kanske det enklaste, men det är inte alltid det blir av. De flesta av oss har dock begränsat med garderobsutrymme och mitt i den smällkalla vintern finns det faktiskt ingen anledning att dagligen se shorts, badkläder och fina sommartoppar. Genom att du rensar ut alla solklara höst- och vinterplagg från din garderob när våren kommer blir garderoben både luftigare och mer inspirerande.

2. Förvara plaggen på rätt sätt

Höst- och vinterplaggen försvinner inte när våren kommer – de får bara vila på ett annat ställe tills det är dags för dem att följa med ut på äventyr igen. Det viktiga att tänka på här är att se till att plaggen förvaras torrt och skyddade mot angrepp av såväl skadedjur som fukt. Med andra ord är flyttlådor i källaren inte alltid ett bra alternativ; om du har en klädkammare eller en extra garderob som inte används dagligen där du kan stuva undan lådorna så är det toppen. Om du ändå måste använda ett mer utsatt förvaringsutrymme som källaren eller vinden: förvara dina kläder i plastlådor som är täta och skyddar dina kläder genom att hålla dem torra.

Annons

Tips! Välj genomskinliga lådor – då får du enkelt en överblick över vad de innehåller, och kommer dessutom lättare åt det du vill ha om du till exempel ska iväg på solsemester under vintern.

3. Fokusera på material och färgval

Det behöver inte bara vara varma vinterjackor, stickade tröjor, underställ och andra uppenbara vinterplagg som får en paus från garderoben. Säsongsskiftet är nämligen även ett perfekt tillfälle att få lite variation i dina klädval. Låt även toppar, tröjor och byxor som du skulle kunna använda under våren och sommaren, men som du tycker passar bättre under vinterhalvåret, följa med till säsongsförvaringen och ta fram dem om ett halvår. Vips får du dessutom som en helt ny garderob till nästa säsong!

4. Ha bara rena plagg i förvaringen och garderoben

En vanlig anledning till att pälsängrar och andra skadedjur dyker upp i garderoben eller lådorna med kläder är att använda kläder förvaras med de rena. Många skadedjur föredrar nämligen plagg som inte är nytvättade – så se till att du har tvättat alla använda plagg innan du stoppar undan dem, och häng aldrig tillbaka använda plagg i garderoben i väntan på nästa användning.

Annons

Läs också: Slipp klädstolen – 7 smarta knep att ta till istället

Förvaring för kläder och skor

Här har vi samlat några tips på lådor, behållare och annan förvaring som kommer underlätta när du sorterar garderoben efter säsong.

Förvaringslåda för kläder, Muji

Det japanska varumärket Muji har många fina förvaringslösningar, bland annat den här halvgenomskinliga förvaringslådan gjord av polypropen. Läs mer och köp lådan här (reklamlänk).

klädförvaring - halvgenomskinliga plastlådor från muji
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Stapelbar förvaringslåda, Muji

Hos samma varumärke finns också de här genomskinliga lådorna som går att stapla på varandra för ännu mer effektiv förvaring. Läs mer och köp lådan här (reklamlänk).

Annons
klädförvaring - plastlåda som kan staplas
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Förvaringspåse för kläder, Bigso

En mjukare förvaringsväska med handtag är perfekt för att förvara och gömma undan täcken och kuddar, men passar lika bra för exempelvis vinterjackor och andra större plagg som annars kan ta upp mycket dyrbart förvaringsutrymme. Läs mer och köp förvaringspåsen här (reklamlänk).

Förvaringspåse för kläder, Bigso
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hängande garderobsförvaring, Bigso

Få bättre överblick över plaggen som du fortfarande har kvar i garderoben genom en hängande förvaring med många olika fack. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
klädförvaring - hängande garderobsförvaring med kardborrband
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Förvaringslåda under sängen, Jotex

Om du bor trångt eller bara vill maxa förvaringsutrymmet så är utrymmet under sängen ofta en outnyttjad yta. Den här underbäddförvaringen har en skyddande laminering av polypropylen och finns i flera färger. Se mer och köp förvaringslådan här (reklamlänk).

underbäddförvaring från Jotex
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hattlåda, Bigso

En rund förvaringslåda passar bra för att gömma undan hattar, kepsar, halsdukar, handskar och andra småsaker som annars lätt kommer bort. Läs mer och köp förvaringslådan här (reklamlänk).

Annons
Hattlåda, Bigso
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Klädpåse, Ikea

Om du har plagg som du vill hänga undan, till exempel vinterplagg under våren och sommaren, så kan du stoppa dem i en klädpåse. Ikeas hängande klädpåsar Skubb kommer i två olika storlekar. Läs mer och köp den här.

klädförvaring - klädpåse i plast med galge
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Cederträkulor, Åhléns

Skadedjur som mal, pälsängrar och silverfiskar gillar inte cederträ, vilket gör de här kulorna till dina bästa vänner till säsongsförvaringen av kläder. Lägg dem i garderoben eller i fickorna på plaggen och få enkelt fram mer doft när den har försvunnit genom att fila lite på träringen. Läs mer och köp cederträkulorna här (reklamlänk).

Annons
Cederträkulor, Åhléns
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Snygg förvaringslåda, Bigso

En snygg förvaringslåda som är fin nog att ha framme i ett skåp eller en öppen hylla. Läs mer och köp förvaringslådan här (reklamlänk).

snygg förvaringslåda, bigso
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Linnevatten, Washologi

Eftersom du har tvättat alla plagg innan du stoppat undan dem kan det räcka med en lätt uppfräschning när du tar fram dem under rätt säsong. Det här linnevattnet ger en fräsch och lätt doft av nytvättat. Läs mer och köp linnevattnet här (reklamlänk).

Annons
klädförvaring - fräscha upp plagg med linnevatten
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Garderob, Ellos Home

En bra designad garderob underlättar vardagen med de plagg som du har tillgängliga för säsongen. Den här snygga varianten pryds av rotting och består av både hyllor och en stång för att hänga plagg. Läs mer och köp garderoben här (reklamlänk).

Garderob rotting, Ellos Home
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
4 tips på hur du slipper ohyra i garderobenBrand logo
4 tips på hur du slipper ohyra i garderoben

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons