Artikeln innehåller reklamlänkar

Så organiserar du garderoben efter säsong

säsongsförvara kläder - bästa tipsen

Foto: Unsplash, Kvänum
Vem älskar inte en luftig garderob med tydlig översikt över alla plagg? Det är faktiskt enklare än du tror – här är tricket som ger dig bästa ordningen i garderoben.
18 januari, 2022

Garderoben är en ständig utmaning för många av oss, och hur vi än organiserar så är det lätt att bli överväldigad av den mängd plagg som möter oss när vi slår upp garderobsdörren på morgonen. Du behöver dock inte skänka eller sälja plagg för att få mer plats i garderoben; genom att bara ha plagg för den innevarande säsongen i garderoben frigör du mängder av yta och får en bättre överblick.

snygg inbyggd garderobslösning från Kvänum

En säsongebetonad garderob gör att du får en bättre överblick över plaggen som du kan använda just nu.

Foto: Kvänum

Tips för att organisera och rensa ut garderoben

Det finns några saker att tänka på som är extra bra att tänka på för att garderobsorganiseringen ska bli så lyckad som möjligt

1. Byt ut garderoben efter säsong

Det här tipset är kanske det enklaste, men det är inte alltid det blir av. De flesta av oss har dock begränsat med garderobsutrymme och mitt i den smällkalla vintern finns det faktiskt ingen anledning att dagligen se shorts, badkläder och fina sommartoppar. Genom att rensa ut alla solklara vår- och sommarplagg från din garderob kommer den att bli både luftigare och mer inspirerande.

2. Förvara plaggen på rätt sätt

Vår- och sommarplaggen försvinner inte – de får bara vila på ett annat ställe tills det är dags för dem att följa med ut på äventyr igen. Det viktiga att tänka på här är att se till att plaggen förvaras torrt och skyddade mot angrepp av såväl skadedjur som fukt. Med andra ord är flyttlådor i källaren inte alltid ett bra allternativ; om du har en klädkammare eller en extra garderob som inte används dagligen där du kan stuva undan lådorna så är det toppen. Om du ändå måste använda ett mer utsatt förvaringsutrymme som källaren eller vinden: se till att välja täta och tåliga plastlådor som skyddar dina kläder.

Ett hett tips är att välja genomskinliga lådor – då får du enkelt en överblick över vad de innehåller och kommer lättare åt det du vill ha om du till exempel ska iväg på solsemester i vinter!

3. Fokusera på material och färgval

Det behöver inte bara vara de romantiska klänningarna, korta kjolarna, shortsen och andra uppenbara sommarplagg som får en paus från garderoben. Säsongsskiftet är nämligen även ett perfekt tillfälle att få lite variation i dina klädval. Du behöver till exempel inte behålla alla stickade tröjor i garderoben nu under höst och vinter; låt de som du tycker känns mer somriga följa med till vinterförvaringen och ta fram dem om ett halvår. Vips får du dessutom som en helt ny garderob till nästa säsong!

4. Ha bara rena plagg i förvaringen och garderoben

En vanlig anledning till att pälsängrar och andra skadedjur dyker upp i garderoben eller lådorna med kläder är att använda kläder förvaras med de rena. Många skadedjur föredrar nämligen plagg som inte är nytvättade – så se till att du har tvättat alla använda plagg innan du stoppar undan dem, och häng aldrig tillbaka använda plagg i garderoben i väntan på nästa användning.

Läs också: Slipp klädstolen – 7 smarta knep att ta till istället

Förvaring för kläder och skor

Här har vi samlat några tips på lådor, behållare och annan förvaring som kommer underlätta när du sorterar garderoben efter säsong.

Förvaringslåda, Muji

Det japanska varumärket Muji har många fina förvaringslösningar, bland annat den här halvgenomskinliga förvaringslådan gjord av polyproylene. Läs mer och köp lådan här (länk till Åhléns).

klädförvaring - halvgenomskinliga plastlådor från muji

Klicka på bilden för att komma direkt till lådorna.

Stapelbar förvaringslåda, Muji

Hos samma varumärke finns också de här genomskinliga lådorna som går att stapla på varandra för ännu mer effektiv förvaring. Läs mer och köp lådan här (länk till Åhléns).

klädförvaring - plastlåda som kan staplas

Klicka på bilden för att komma direkt till lådan.

Förvaringslåda under sängen, Granit

Om du bor trångt eller bara vill maxa förvaringsutrymmet så är utrymmet under sängen ofta en outnyttjad yta. Den här stora underbäddförvaringen rymmer hela 55 liter, har hjul och ett vibart lock. Läs mer och köp förvaringslådan här (länk till Granit).

klädförvaring - plastlåda att ha förvaring i under sängen

Klicka på bilden för att komma direkt till lådan.

Klädpåse, Åhléns

Om du har plagg som behöver hängas så kan du stoppa dem i en klädpåse, som den här med ett litet fönster framtill så att du ser vad som finns i den. Läs mer och köp klädpåsen här (länk till Åhléns).

klädförvaring - klädpåse i plast med galge

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Cederträringar, Åhléns

Skadedjur som mal, pälsängrar och silverfiskar gillar inte cederträ, vilket gör de här ringarna till dina bästa vänner till säsongsförvaringen av kläder. Häng dem på galgen eller lägg dem tillsammans med plaggen och få enkelt fram mer doft när den har försvunnit genom att fila lite på träringen. Läs mer och köp cederträringarna här (länk till Åhléns).

klädförvaring - cederträringar för att hålla pälsänger och klädmal borta

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

HÄNGANDE GARDEROBSFÖRVARING, BIGSO

Få bättre överblick över plaggen som du fortfarande har kvar i garderoben genom en hängande förvaring med många olika fack. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

klädförvaring - hängande garderobsförvaring med kardborrband

Klicka på bilden för att komma direkt till förvaringen.

Tyglåda, Åhléns

En snygg förvaringslåda som är fin nog att ha framme i ett skåp eller en öppen hylla. Läs mer och köp förvaringslådan här (länk till Åhléns).

klädförvaring - snygg tyglåda

Klicka på bilden för att komma direkt till lådan.

Linnevatten, Washologi

Eftersom du har tvättat alla plagg innan du stoppat undan dem kan det räcka med en lätt uppfräschning när du tar fram dem under rätt säsong. Det här linnevattnet ger en fräsch och lätt doft av nytvättat. Läs mer och köp linnevattnet här (länk till Åhléns).

klädförvaring - fräscha upp plagg med linnevatten

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Garderob, Woood

En bra designad garderob underlättar vardagen med de plagg som du har tillgängliga för säsongen. Den här mörkgrå varianten är gjord i målad furu och består av både hyllor, lådor och en stång för att hänga plagg. Läs mer och köp garderoben här.

klädförvaring - smart garderob med olika typer av förvaring

Klicka på bilden för att komma direkt till garderoben.

Se mer:

4 tips på hur du slipper ohyra i garderoben
1:14

Efter reklamen: 4 tips på hur du slipper ohyra i garderoben

(1:14)

Slå på ljud