Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Slipp klädstolen – 7 snygga knep att ta till istället

Byt ut klädstolen mot ett snyggare alternativ – här tipsar vi om sju!

Samlas dina halvanvända kläder på hög på en så kallad klädstol? Du är inte ensam om det. Men det finns flera smarta lösningar att testa för att bli kvitt det vanliga (och irriterande!) problemet.
05 augusti, 2019

Vi är många som känner igen den allt för väl. Klädstolen. En stol – eller varför inte en fåtölj, bänk eller annan tidigare ledig yta – där kläder som befinner sig någonstans mellan garderoben och tvättkorgen mellanlandar. Den växer snabbt, är ett irritationsmoment och känns omöjlig att bli av med. Hur man än rensar den så är den lik förbannat där snart igen.

Har du (eller kanske den du bor med) tröttnat på klädstolen? Det finns knep att ta till för att förvara kläderna snyggare. För sanningen är att vi är många som behöver det här mellantinget mellan garderob och tvättkorg i vardagen. Hemmakläder, byxor som inte tvättas så ofta och plagg man snart ska använda igen – ja, listan kan göras lång. Det gäller bara att få till förvaringen av klädhögen lite snyggare så det inte ser överbelamrat och stökigt ut i hemmet.

Här listar vi sju alternativa sätt att förvara klädhögen på – för att slippa klädstolen:

1. Byt ut klädstolen mot krokar

Krokar gör förvaringen av kläder i sovrummet snyggare

Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Skippa stolen helt och häng istället upp kläderna på krokar. Krokar är ett flexibelt val som går att anpassa enligt behov både vad gäller antal och plats i hemmet. Häng dem på den plats där du behöver dem mest, på insidan av garderobsdörren, i badrummet eller i sovrummet.

2. Reservera plats i garderoben

Låt en specifik hylla, byrålåda eller en viss del av stången för upphängning vigas åt dina mellan-tvätt-kläder. Då kan alla kläder som vanligtvis landar på stolen förvaras på ett ställe, utan att det ser stökigt ut i hemmet. Ingen plats? Ta ett blad ur Marie Kondos bok och rensa för att få plats med alla dina kläder.

3. Uppdatera klädstolen till en ställning

En klädställning är en snyggare variant av klädstolen

Foto: Dana Ozollapa Styling: Charlotte Lindholm för Historiska Hem/mäklare: Björn Schumacher

Det tråkiga med klädstolen är att stolens egentliga syfte inte utnyttjas när den drunknar under en klädhög. Uppdatera stolen till en klädställning eller en klassisk klädbetjänt, även kallad herrbetjänt, istället. De är gjorda för att förvara kläder och trots att samma kläder är kvar i sovrummet så ser det inte lika stökigt ut.

4. Ge kläderna en egen förvaringslösning

En förvaringslösning vigd åt just de halvanvända plaggen som annars hamnar på stolen kan vara lösningen om högen ofta växer till ett berg. En byrå, en låda eller en rymlig korg förvarar kläderna snyggt och separat från resten av garderoben.

5. Satsa på en stege

Stegen kan fungera som ett snyggt alternativ till klädstolen

Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för Mohv/mäklare: Linus Johansson

En stege är en fin inredningsdetalj, oavsett vilket rum den står i. Dessutom kan den fungera som en snyggare variant av klädstolen. Genom att hänga kläder på stegen istället för en stol ser förvaringen snäppet mer ordnad ut och plaggen skrynklar även mindre när de hängs upp.

6. Göm kläderna i en bänk

En bänk med förvaring i ändan av sängen är en fin sittplats och genom att välja en variant med inbyggd förvaring får du dessutom klädhögen undangömd. Inred med en tillräckligt stor bänk för att förvaringsutrymmet ska bli rymligt och kläderna inte ska skrynkla lika mycket som på stolen.

7. Häng upp i tvättstugan

Häng upp de halvanvända kläderna i tvättstugan eller badrummet

Foto: Vedum

Har du en egen tvättstuga i bostaden eller ett rymligt badrum med tvättmaskin? Häng upp en stång som är specifikt avsedd för kläderna som vanligtvis är på klädstolen. Då har de nära till tvättmaskinen när det väl är dags och är enkla att slänga i när en maskin behöver fyllas på.

Shoppingtips: 9 snygga alternativ som kan ersätta klädstolen:

1. Klädställning, Åhléns

Häng kläderna på en möbel som är gjord för det. Den här klädställningen ersätter klädstolen och blir en fin inredningsdetalj i både sovrummet och i hallen. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

2. Förvaringskorg, Muuto

Mjuk förvaringskorg tillverkad av återvunna plastflaskor. Finns i en mängd olika färger. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com).

3. Set med krokar, Normann Copenhagen

Set om fem krokar i olika färger som gör klädförvaringen både snyggare och smidigare. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com).

4. Dekorativ stege, Åhléns

Svart stege i metall som är lika fin som den är praktisk när den ska ersätta klädstolen i hemmet. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

5. Bänk med förvaring, Ellos Home

Kombinera sittplats och klädförvaring med den här stilrena bänken. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com).

6. Kroklist, By on

En kroklist är ett snyggt val istället för den klassiska klädstolen. Måla in den i samma färg som väggen för en extra stilfull detalj. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

7. Klädställning i mässingsfärg, Ellos Home

Satsa på en stor klädställning om din klädhög ofta blir till ett berg. Den här klädställningen finns i flera färger. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com).

8. Byrå i grågrönt, Ikea

En lätt liten byrå med lådor för klädstolens plagg gör städningen och förvaringen av kläder smidigare. Finns att köpa här.

9. Krok, Muuto

Klassisk krok som finns i flera olika färger och storlekar. Kombinera efter smak och behov. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com).

Läs mer:

15 saker du måste rensa ut ur din garderob

Maximera förvaringen – 5 smarta tips för garderoben

Hallen är det minst omtyckta rummet – så löser du inredningsproblemen