Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så gör du julens vackraste julpynt själv – tre enkla DIY-projekt

07 dec, 2022 
AvCecilia Persson
Så gör du julens vackraste julpynt själv – tre enkla DIY-projekt: popcornkrans, julkrans, mistel
Julen närmar sig med stormsteg och det är inte bara vackert att pynta hemmet med fina detaljer – det är också avkopplande och givande att ägna sig åt ett (lagom stort) projekt. Vi guidar dig till hur du gör tre av julens enklaste, finaste och trendigaste dekorationer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För den som inte föredrar olika nyanser av rött och tomtar i alla vrår finns det numera många fina alternativ för att ändå få den efterlängtade julkänslan i hemmet. Och faktum är att du inte behöver spendera tusentals kronor för att kunna pryda ditt hem med de finaste dekorationerna – du kan nämligen skapa dem på ett riktigt enkelt sätt.

Inspiration julpynt – bästa dekorationerna att göra själv

Spana in tre trendsäkra och underbara juldekorationer att göra själv.

DIY: Popcornkrans

Vackra och annorlunda julpynt i form av popcorngirlanger har vi bland annat kunnat spana in hemma hos Elsa Billgren och Sofia Wood och julen 2022 ser vi även nya varianter av den klassiska girlangen i form av en krans av popcorn som toppas med ett vackert band.

DIY julpynt: popcornkrans med sidenband

Att göra en popcornkrans är dessutom enklare än vad det ser ut.

Annons

Du behöver:

 • Ståltråd
 • Sax
 • Sidenband
 • Popcorn (gärna köpta)

Så gör du:

1. Trä ståltråden genom var och ett av popcornen. Var försiktig när du kör igenom tråden så att popcornet inte går sönder.

2. När du har trätt på så många popcorn att du har fått en önskad omkrets på din popcornkrans formar du försiktigt ståltråden till en cirkel.

3. Avsluta med att knyta en rosett av ett vackert sidenband över ståltrådsknuten. Klart!

Beige satinband

Ett brett satinband är inte bara bra att ha till projekt som detta utan är också perfekt att använda för att slå in paket året om. Ett enkelt sätt att få även den enklaste inslagningen att kännas riktigt lyxig! Se mer och köp bandet, som finns i olika färger och bredd, här (reklamlänk).

Beige satinband
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Universalsax

Denna universalsax passar till många olika projekt och är dessutom en riktig budgetfavorit. Se mer och köp saxen här (reklamlänk).

Annons
Universalsax
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tunn ståltråd

Ståltråd är även det bra att ha hemma då det kan användas till en mängd olika pyssel och DIY-projekt (som du kan se längre ner i artikeln). Du kan se mer och köpa det här (reklamlänk).

Tunn ståltråd
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons

DIY: Mistel

Just ståltråden kan du använda för att skapa en annan ny julfavorit: en variant på den klassiska misteln som håller för alltid.

DIY: MISTEL

Det finns många olika sätt att skapa en egen variant av mistel som ser precis lika lyxig ut som många varianter du kan köpa i butik – men till ett betydligt bättre pris.

Du behöver:

 • Guld- eller silverfärgat papper eller metallfolie
 • Ståltråd
 • Sax
 • Tång
 • Pärlor
 • Eventuellt guldspray

Så gör du:

1. Klipp ut bladformade bitar av antingen ett lite tjockare guldfärgat papper, eller ett vanligt tjockare papper som du klistrar på metallfolie på.

2. Klipp av en bit ståltråd som blir stammen/basen. Klipp av bitar av ståltråden som ska bli "grenar" i önskad längd. Variera gärna längderna för en mer organisk form så att inte alla blir lika långa.

Annons

3.Nu är det dags att bestämma dig för om du vill ha en tunnare variant med "enkel" ståltråd, eller tvinna ihop flera längder så att det blir ett annat utryck. Här är det bara fantasin och dina preferenser som sätter gränser!

För en tunnare variant: trä på en eller flera pärlor i slutet av varje ståltrådsgren. Trä sedan på ett par bladformade bitar av papper och böj till änden så att materialen sitter fast på tråden.

För en grövre variant: trä på ett bladpar i slutet av varje ståltrådsgren och böj till änden. Klipp sedan av ytterligare en kort bit ståltråd och trä på några pärlor på rad. Böj till tråden så att pärlorna blir som en klase. Tvinna sedan fast ståltrådsändarna på den längre grenen. Du kan även tvinna fast fler blad mitt ute på grenarna på samma sätt som du gjorde med pärlorna.

4. Låt misteln vara som den är eller spraya hela misteln med guld- eller silverfärg för en lyxig retrolook. Om du väljer att göra det kan du dessutom använda vanligt tjockt papper eller kartong och eventuella pärlor som du har hemma för löven och bären.

Annons

5. Forma slutet av ståltrådsbasen till en ögla och vrid eller tvinna fast änden i basen så att du har en upphängningsanordning. Placera på valfri knopplist, dörrhandtag eller varför inte i en spik över dörren på mistelns traditionella plats?

Pärlor

Vita vaxpärlor med fint skimmer. Se mer och köp pärlorna här (reklamlänk).

Pärlor
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Guldfärgat papper

Tjockt dekorkort som är perfekt att klippa ut lövformade bitar från. Se mer och köp kortet här (reklamlänk).

Guldfärgat papper
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Sprayfärg

Denna sprayfärg finns i många olika nyanser och fäster på allt från trä och kartong till metall och porslin. Se mer och köp sprayfärgen här (reklamlänk).

Annons
Sprayfärg
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

DIY: julkrans

Jämfört med popkornkransen kräver den här sortens krans lite mer tid och energi, men det är så värt det! Den här kransen är lika fin som dörrkrans som att ställa ovanpå den öppna spisen.

DIY: JULKRANS

Du behöver:

Annons
 • Stålring (färdig eller som du själv gjort av ståltråd)
 • Sekatör
 • Floristtejp
 • Blomstertråd
 • Kraftig ståltråd
 • Växter efter smak och tycke
 • Dekorationer efter smak och tycke

Så gör du:

1. Vira floristtejpen runt hela stålstommen. Detta gör att växterna sitter på plats och inte glider runt.

2. Fäst änden på blomstertråden på ett ställe i stommen så att den sitter fast. Det är denna tråd som du sedan kommer att sätta fast växterna med.

3. Dela växterna i mindre delar och sätt ihop dem i små buketter. Sätt fast minibuketterna på stommen genom att snurra blomstertråden några varv kring stjälkarna. Lägg sedan nästa bukett lite omlott med den innan så att du får en snygg yta utåt utan att tråden syns.

4. Smycka den gröna kransen med detaljer efter smak och tycke. Du kan till exempel fästa kottar eller torkade apelsinskivor på kransen för en trendig look. Detta gör du genom att ta 5–10 centimeter långa bitar av kraftig ståltråd och böja dem som ett U. Trä den genom eller runt detaljen som du vill fästa och tryck in de längre "benen" i kransen.

Torkade apelsinskivor

Dessa torkade apelsinskivor är gjorda av riktiga apelsiner och ger en riktigt härlig julkänsla. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

Annons
Torkade apelsinskivor
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Stålring

Denna runda stomme i metall finns i flera olika storlekar. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Stålring för julkrans
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Floristtejp

En grön floristtejp som finns med olika bredd. Se mer och köp tejpen här (reklamlänk).

Annons
Floristtejp
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Blomstertråd

Denna blomstertråd passar lika bra till att skapa blomsterdekorationer som att binda upp växter med i trädgården i sommar. Se mer och köp tråden här (reklamlänk).

Blomstertråd
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmerBrand logo
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmer

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons