De hetaste kökstrenderna 2019

Hetaste kökstrenderna 2019

Köket är det viktigaste rummet för umgänge och i år tänker vi hållbart, designmässigt och yteffektivt när vi väljer kök. Färgerna är i princip allt annat än vitt och det finns kulörer för alla smaker.
05 februari, 2019

Kökstrend 1: Stilfull compact living

Halleroeds skåp Tre Sekel i ljusbrunt trä

Kök i stängbart skåp, formgivet av designstudion Halleroed för Tre Sekel. Stomme och luckor i vitoljad eklamell och bänkskiva samt stänkskydd i röd Kinnekullekalksten. Foto: Tre Sekel.

En liten köksyta behöver inte längre begränsa stilkänslan. I dag är compact living-alternativen både fler och snyggare, med såväl design som funktion i åtanke.

 

Handtaget HG570 har en avskalad design i rostfritt stål med brun läderdetalj, 250 kr, Ballingslöv.

Rinnig är ett smidigt svart diskställ för nio tallrikar, perfekt för det lilla köket, 29 kr, Ikea.

 

Marockanskt kakel från Monica Försters kollektion Four Elements, 1 500 kr/16 plattor om 0,64 kvm, Marrakech Design.

Den eleganta vägglampan Hanging lamp no 4 ger en stilfull touch och tar minimalt med plats om ytan är knapp, 8 250 kr, Valerie Objects.

Vattenkokare i svartaste svart som med fördel lämnas framme tack vare sin snygga design,

2 295 kr, Vipp.

Kökstrend 2: Avskalad gråskala

Köksluckor Nora i grått från Vedum

Vedums svanenmärkta luckor Nora i grått har tydlig trästruktur som skapar värme och ett mjukt intryck, trots den moderna designen. Foto: Vedum.

Grått är det nya vita när det kommer till kök och trenden tar verkligen över 2019. Oavsett om du föredrar en modern, lantlig eller stilren look finns det garanterat minst ett grått kök som kommer falla dig i smaken.

 

Köksblandaren Vimmern har en praktisk dusch och en funktion som minskar energi- och vattenförbrukning, 1 995 kr, Ikea.

Kombinerad kyl/frys med franska dörrar och smidiga lådor. Skåpet har kapacitet för 412 liter i kylskåpsdelen och 120 liter i fryslådorna, 31 590 kr, Bertazzoni.

 

Väggmonterad fläktkåpa iQ700 i en vinklad design. Fläkten kan styras med en app och är extra tystgående trots hög kapacitet. 19 499 kr, Siemens.

Svart köksho i en lättskött rep- och nötningstålig yta av glaserat stål. Finns både som matt och högglansig, från 9 765 kr, Dornbracht.

Ångugnen Steam Pro med sous vide från köksserien Mastery Range låter dig laga mat som ett proffs i ditt eget kök, 29 500 kr, AEG.

Kökstrend 3: Trendig färgklick

Gula köksluckor från Puustelli

Luckserien Fosbart tillverkas i Finland med giftfritt lim och vattenburna färger och lack, för Puustelli och företagets ekologiska serie Miinus. Foto: Puustelli.

De färglösa kökens tid är förbi och allt fler väljer kök i någon spännande kulör. Den vågade satsar på trendiga gula nyanser, men vill du ha något mer diskret finns det många nyheter i allt från blått och grönt, till plommon.

 

Väggfärgen Florida skapar en härlig värme. Ca 400 kr/3 liter, Alcro.

Noè är ett modulärt vinställ med plats för sex flaskor, formgivet av Giulio Iacchetti. Vinstället kan byggas ut med fler moduler, 659 kr, Alessi.

Vackert grönmålat kök från Great Ormond

Foto: Brun Suet.

Grönlackerade köksluckor som kombineras snyggt med tapeten Little Greene från Great Ormond och svart blandare från Grohe.

 

 

Kockkniv i titan från Fiskars nya knivserie Titanium. Titan är ett lätt och starkt material, vilket gör kniven enkel att arbeta med och det finns ingen risk för rost, 1 199 kr, Fiskars.

 

Naturnära pendellampa i rotting, som känns lika modern som tidlös. 2 399 kr, Bloomingville.

Svart pedalhink Vipp bin i rostfritt och pulverlackerat stål, med uttagbar innerhink i galvaniserat stål, 3 699 kr, Vipp.

Klassisk bordslöpare med mönstret Celotocaulis, formgivet av Josef Frank, skänker en grönskande klick till köket, 1 300 kr, Svenskt Tenn.

 

 

 

Den helautomatiska espressomaskinen EQ.9 styrs via en app och med flera smarta funktioner kan du finjustera styrka, temperatur, arom-inställning och storlek på din dryck, 30 999 kr, Siemens.

Kökstrend 4: Blå toner

Mörkblått platsbyggt kök från HTH

HTH:s luckor Athena i lackfärgen Midnattsblå ger köket ett sobert djup och är lika fina att kombinera med trä som med mörka detaljer. Foto: HTH.

En stark konkurrent till både grått och vitt är de helblå köken. Den mörka, svala kulören skapar ett lugn och känns både tidlöst och i tiden – på en och samma gång.

Gryta av hårdanodiserat aluminium ger en snabb och jämn värmefördelning i hela kärlet och är dessutom dubbelt så starkt som rostfritt stål, 899 kr, Anders Petter.

Blandaren Sync i färgen Dark platinum matt har en sidenmatt, lätt borstad yta som skapar en lyxig känsla, 12 884 kr, Dornbracht.

Köksstång i mässing med krokar för upphängning av kastruller, köksredskap och kökshanddukar, 819 kr, Ferm Living.

Med en bredd på 90 cm möjliggör den matlagning på ett helt nytt sätt och du kan ställa kokkärlen hur du vill på hela ytan, 57 100 kr, Gaggenau.

Bluetooth-högtalare av aluminium och glas, i en minimalistisk och modern design formgiven av Per Brickstad, 10 000 kr, Transparent Sound.

Läs också:

De 10 hetaste inredningstrenderna 2019

Så målar vi 2019 – 5 stora (och snygga!) färgtrender