Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Designklassiker hemma hos Folks interiör i magiska 1600-talsgården

23 aug, 2023 
AvMari Strenghielm
ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör
Ett hem under konstant förändring. Möbler och ting flyttar in och ut, men den magiska miljön i 1600-talshuset i Kalmar består.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Färgtrenden som kommer ta över i höstBrand logo
Färgtrenden som kommer ta över i höst

Vilken ynnest att få bo i Dahmska huset mitt i den gamla, anrika delen av Kalmar. Och det gör lyckostarna Amanda Alskog och Petter Nubert. Huset är byggt år 1666 och ägs av den tidigare antikvarien på Länsmuseet i Kalmar som har ägnat mycket tid och energi åt att återställa interiören korrekt. Här finns originalgolven och takmålningarna bevarade.

ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör vardagsrum
Den stora salen från 1600-talet är restaurerad med varsam hand, med moderna färger och former lever rummet upp och får ett nytt uttryck. Grön formgjuten stol i glasfiber, av Verner Panton för Vitra. Benvit klaffstol modell Rex av den slovenska formgivaren Niko Kralj. Pall av Warren Platner för Knoll.

Men Amandas och Petters gemensamma bostadsresa startade någon helt annanstans, i ett kollektiv i Oslo när Amanda var 20 år och Petter 25.

Annons
ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör trägolv
Petter älskar trähantverk och Amanda gillar färg; i detta tillåtande hem får båda leva ut sina inredningsdrömmar. Dessutom byts möbler ut titt som tätt eftersom de helt osentimentalt säljer inredningen på sitt Instagramkonto @folksinterior.

– Vi hade träffats genom gemensamma vänner några gånger, och plötsligt stod han i dörröppningen till det kollektiv som jag själv flyttat in i någon vecka tidigare. Han bar en stor ryggsäck full med kläder. Det visade sig att vi skulle dela på vardagsrummet, vilket kom som en överraskning för oss båda.

ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör ägare
Amanda, Petter och den grekiska gatuhunden Jocke hänger vid den bakre ingången till lägenheten som nås via en pittoresk innergård.

– Vi är spontana båda två och har en positiv inställning och tänkte att nu gör vi det bästa av situationen och det slutade med att vi blev ett par. Så vi har varit sambos från dag ett, säger Amanda med ett skratt.

Annons
ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör sovrum
Vy genom pardörrarna in i sovrummet. Hela hemmet bjuder på spännande siktlinjer och perspektiv. Sängkläder, Magniberg. Grön glasfiberstol av Verner Panton för Vitra.

Sedan dess har det gått elva år och under den tiden har de flyttat tillbaka till Petters hemstad, Kalmar, där de har hunnit med att bo i ett antal lägenheter, de har fått två barn och startat ett gemensamt företag ihop. Amanda kommer ursprungligen från Stockholm, men numera är hon inbiten Kalmar-bo.

Dahmska huset i Kalmar

Amanda och Petter hittade lägenheten i Dahmska huset via väninnan Madeleine som själv var på jakt efter nytt boende. Lägenheten var fin, men för liten för hennes familj. Hon kände att hon inte kunde släppa den vind för våg och tipsade i stället Amanda och Petter.

Annons
ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör sovrum klädskåp
Sovrummet har handmålad änglahimmel i taket, rappade väggar och höga golvlister. Knallblå säng-kläder från Magniberg bryter av mot 1600-talets klassiska inslag.

– Vi fick komma på visning samma dag och fick någon dag senare besked om att vi fick flytta in om vi ville. Jag gick som på moln och kunde inte fatta att vi skulle få bo här.

Unik atmosfär i 1600-talsgården i Kalmar

Dahmska huset ligger vid Kalmars stadsmur och är ett stenhus i två våningar med höga tidstypiska gavlar. Till huset hör också gårdslängor. Flera rumstak har målningar från 1600- och 1700-talen och under huset finns höga välvda källare. Atmosfären är unik, och närmast museal. Det är förstås en skatt att få bo i denna vackra miljö.

Annons
ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör matbord
Krocken mellan det gråblå handmålade taket från 1600-talet och de knallröda matstolarna av Bruno Mathsson får det att sjunga. Huset är q-märkt och det är inte tillåtet att sätta upp något på väggarna, annat än på de krokar som redan fanns.

Amanda och Petter är väldigt flexibla när det gäller inredning. De sätter ingen prestige i hur de har det, allt går ju att ändra på om man inte tycker om det. Det blir en härlig krock mellan 1600-talet och Amandas och Petters färgglada, moderna och lekfulla stil. Eftersom de driver en inredningsbutik byter de möbler ofta, de köper aldrig nytt, möbler som de älskar får flytta hem till dem ett litet tag, för att sedan vandra vidare. Inredningen förändras konstant.

Annons
ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör köket
Den gula väggfärgen i köket för tankarna till ett soligt Provence. Det valvformade, djupa fönstret är ett blickfång, förvaring eller kryp in om man så vill.

– Huset är q-märkt, vilket innebär att vi inte får måla om, inte spika i väggarna eller göra några som helst förändringar. Det är något som många säkert skulle se som en nackdel, men för oss är det befriande, vi leker i stället med inredningen. Tavlor får hänga där det redan finns spikar. I sovrummet finns en vacker takmålning, där kan vi inte ha någon taklampa, men då laborerar vi med belysningen på andra sätt.

Takmålningar i det q-märkta huset

– Jag säger ofta att ”den här ska jag aldrig göra mig av med”, men än så länge har bara tre saker hängt med länge. En Pia-bordslampa som jag fått av min mormor, ett sportstugeskåp i furu som Petter har hittat på Gotland samt en Pia-taklampa (den största modellen) som jag hittade på loppis för en femtiolapp, säger Amanda.

Annons
ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör klädskåp
Stolar är ett stort intresse, en möbel som det finns så oerhört många varianter av. Just detta par är designat av slovenska formgivaren Niko Kralj och heter Lupina.

När de flyttade till Kalmar och sin första gemensamma lägenhet där hade de inte mycket med sig i möbelväg, det var bara att sätta i gång och jaga möbler och inredning i vintagebutiker för att skapa ett funktionellt hem. De hittade mycket och ganska snabbt hade de samlat på sig ett litet lager där hemma i lägenheten. Då var nästa projekt att börja sälja i stället. Så såg Folks interiör dagens ljus.

ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör hall stengolv
Hallen är pampig med ljuskrona i mässing i taket och ett fantastiskt sten-golv. Notera det vackra överljus-fönstret i dörren och dess snickerier.

Företaget drivs först och främst som en webbutik, men de har nyligen skaffat en liten butikslokal ett stenkast från hemmet.

Annons
ELLE Decoration Dahmska gården Kalmar Folks interiör sovrum barnrum
Färgsättningen i barnrummet med gammelrosa väggar och turkost tak känns modern men är original från 1600-talet. Den gamla skolkartan från Berlin matchar perfekt i färg och Pia-lampan, Gärsnäs, ramar in och ger ett mjukt ljus till rummet.

– Vi sålde till privatpersoner och via auktionsverk och samtidigt startade vi ett Instagram-konto och sedan dess har det vuxit organiskt till vad det är i dag. Just nu håller vi på med ett projekt där vi tillsammans med en formgivare/konstnär och en möbelkonservator tar steget till att ta fram en egen möbelserie. Efter att ha studerat möblers form och funktion på nära håll i många år har det kliat i fingrarna att ta fram något eget, det här ska bli så roligt, säger Amanda.

Foto: Lina Östling
Styling: Mari Strenghielm

Annons