Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Bohemiskt, lekfullt och färgglatt i den gamla lanthandeln på Öland

13 jul, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Bohemiskt, lekfullt och färgglatt i den gamla lanthandeln på Öland
Två konstnärer slog sig ner på Öland i en gammal lanthandel och förvandlade den till ett hem som är ett färg- och formfyrverkeri extra allt. Kom in på Konstens!
Annons
Kika in i Hanna Hellquists mysiga hus i GrumsBrand logo
Kika in i Hanna Hellquists mysiga hus i Grums

En färgblind målare och hans fru keramikern köpte den gamla lanthandeln – med studielånet som handpenning – och huset mitt på Öland i byn Sättra blev deras gemensamma hem – och projekt. Två fria själar och kreatörer förvandlade det till en drömvärld som för tankarna till en modern barockdröm med Alice i Underlandet som inspiration.

En färgblind målare och hans fru keramikern köpte den gamla lanthandeln med studielånet som handpenning.

– Att pappa var färgblind är inte lätt att se, men det är klart att det på 70-talet var modigt och oväntat att måla väggar lila och lister blå. Eller att måla ett rutigt golv, säger sonen Gustav Karlsson Frost, som är fotograf.

Annons

Konstnären Lars Karlsson Frost dog redan 1998, men hans hustru Gunnel Lindberg Karlsson bor fortfarande kvar. Sönerna Gustav och Markus vistas där på somrarna. Men de är båda uppvuxna i huset och bodde på Öland tills de nådde vuxen ålder.

Konstnären Lars Karlsson Frost målade det rutiga golvet i salongen.

– Vi var två gängliga bröder som ogillade sport och säkert sågs som lite underliga, men det var aldrig tal om någon mobbing. Men vi stack ut med föräldrar som var konstnärer och bodde i Sättras konstigaste hus, säger Gustav.

Bland grannar och folk i byn kallades huset rätt och slätt Konstens. Under årens lopp skapade pappa Lasse ett kråkslott som kröns av ett torn med fönstergluggar, inte helt olikt Snusmumrikens hatt. Exteriört andas det just Mumindalen, man kan nästan se Muminmamman vinka från en av balkongerna.

Annons
Det är ett stort hus med fyra våningar, på runt 350 kvm. Det är ett hus gjort för lek och skapande.

Av den före detta lanthandeln syns få spår. Allt eftersom åren gick satte Lasse in nya fönster, höjde tak, bytte panel och byggde balkonger. Trädgården är lummig och huset ramas in av träd och buskar.

Det är ett stort hus med fyra våningar, på runt 350 kvm. På bottenvåningen ligger verkstad och ateljé. På andra våningen kök, vardagsrum och matsal, den tredje våningen rymmer de sex sovrummen och allra överst tornrummet. Det är ett hus som gjort för lek och skapande.

Annons
På 70-talet var modigt och oväntat att måla väggar lila och lister blå.

– Det var och är ett tillåtande hem. Vi hade alltid mycket folk här, vänner från mina föräldrars år på Konstfack, våra kompisar. Det var alltid fullt hus.

De många fönstren ger huset ett härligt ljusinsläpp. Hela hemmet liksom badar i ljus.

Det vilar en varm, bohemisk, cool och ombonad känsla över Konstens i Sättra. Det är prångigt, charmigt, snett och vint. Lite skavt men välkomnande. De många fönstren ger ett härligt ljusinsläpp. Hela hemmet liksom badar i ljus.

Annons

– Pappa älskade ljuset här på Öland, det var mycket därför de valde att flytta hit. Ingen av dem hade någon anknytning till landskapet, säger Gustav.

Inga rum har samma färgsättning som något annat. Listerna är målade i kulörer som bryter av.

Men det som ändå stannar kvar är alla färger, inte ett rum har samma färgsättning som ett annat. Listerna är målade i kulörer som bryter av. Det är grönt, blått, orange, rosa, lila. Hela paletten.

Och ingenstans i huset finns trösklar. När Gustav och Markus kom upp i den åldern att det var dags för skateboard så tog pappa Lasse helt sonika bort trösklarna. Klart killarna skulle kunna åka utan hinder inomhus.

Annons
Det finns inga trösklar i huset, de togs bort när sönerna började åka skateboard och pappa Lasse tyckte killarna skulle kunna åka hinder inomhus.

– Ja, det var ett väldigt bjussigt föräldraskap. Inte undra på att vi och kompisarna alltid hängde hemma hos oss. Och att delar av släkten också hamnade här på Öland så småningom.

Gustav och hans bror ville göra en liten uppdatering invändigt. De fick då hjälp av vännen Caroline Axell som är inredare och stylist.

För något år sedan ville Gustav och hans bror göra en liten uppdatering invändigt. Då tog de med sig vännen Caroline Axell som är inredare och stylist. Hon hade varit på Konstens tidigare och är väldigt förtjust i atmosfären och dess konstnärliga känsla.

Annons

– Alla vill väl vara unika, men här är ett hem som var det på riktigt. Det är lekfullt, vågat och färgstarkt. Så färgerna har jag inte ändrat, men jag la till lite modern inredning och flyttade runt saker.

Hemmet har kvar sin lekfulla, vågade och färgstarka prägel med en något mer modern inredning.

– Det är ett härligt hem med en bohemisk känsla. Skavanker och patina i skön förening, säger Caroline Axell.

Fotograf: Gustav Karlsson Frost
Stylist: Caroline Axell

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons