Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

I 20-talsvillan möts arvegods från Indien och skandinavisk design

22 sep, 2022 
AvCecilia von Mentzer
I 20-talsvillan möts arvegods från Indien och skandinavisk design
Äkta mattor, gnistrande kristall, möbler från hemlandet – det kan aldrig bli för mycket av allt när Ankush Sharma inreder sin skånska 20-talsvilla.
Annons
Titta in i den hemtrevliga 60-tals villanBrand logo
Titta in i den hemtrevliga 60-tals villan

Osby ligger i norra Skåne, endast ett par mil söder om småländska Älmhult, där Ikea har sitt huvudkontor. Orten sattes på kartan av Brio (en akronym för Bröderna Ivarsson i Osby), ett numera världskänt leksaks- och barnvagnsföretag som startade i det lilla samhället vid tiden för förra sekelskiftet. Hit letade sig Ankush Sharma, med rötter i Chandigarh i Indien, när han fick jobbuppdrag.

Villan byggdes 1923 av en av sönerna till Brio-grundarna. Arkitekten hette Algot Johansson

– Sveriges progressiva attityd, hur man arbetar med hållbarhet och miljö var det som lockade mig att bo här, säger Ankush.

Annons

Huset byggdes just av en av sönerna till Brio-grundarna. Villan uppfördes 1923, arkitekten hette Algot Johansson och kom från Kristianstad.

Villan blickar ut över Osbysjön, den 4 000 kvadratmeter stora tomten bjuder på böljande gräsmatta ner mot sjön.

Klyschan ”kärlek vid första ögonkastet” går trots allt att använda här, för precis så var det för Ankush när han kom hit. Villan blickar ut över Osbysjön, den 4 000 kvadratmeter stora tomten bjuder på böljande gräsmatta ner mot sjön, välklippta buskar och många fruktträd.

Eftersom det var i mint condition kunde Ankush Sharma flytta rakt in, packa upp, möblera och redan efter en vecka höll han en sprakande inflyttningsfest för vänner och bekanta från hela världen. 1920-talshuset har en tidstypisk look med pelare runt ytterdörren, välvt tegeltak och ljusgul, putsad fasad. Fönsterfodren är målade i grönt och matchas av gröna markiser.

Det finns grekiska, neoklassiska, jugend-och art déco-delar i huset sid vid sida med indiska antikviteter och känslor.

Invändigt finns det mesta av 20-talet bevarat med samma typ av överljusfönster i porten som i dörren som leder in till trapphallen. En jugendinspirerad trappa tar dig upp till övervåningen. Stora, luftiga, ljusa rum, kakelugn, öppen spis och gott om utrymme för umgänge med de tre pampiga salongerna som ligger i rad.

Annons
Från business till ett liv i inredningens tjänst. Följ Ankush Sharma på Instagram @sharma_ankush.
Från business till ett liv i inredningens tjänst. Följ Ankush Sharma på Instagram @sharma_ankush.

Hela projektet med huset har fått Ankush att lämna affärsvärlden och helhjärtat satsa på inredning som stylist, curator och inredare.

Annons

– Min filosofi när det gäller inredning är att iscensätta historier, att berätta en saga. Det handlar om att kombinera och sätta samman kontrasterande inredningsstilar, att få dem att sjunga ihop.

– Min filosofi när det gäller inredning är att iscensätta historier, att berätta en saga, säger Ankush.

Sin filosofi har han sannerligen fått utlopp för i Osby-hemmet. Utanpå anar man inte att 20-talsvillan är inredd med arvegods från Indien, ovärderliga mattor från Kashmir och Iran som varvas med skandinavisk design och ovanliga möbler i rosenträ. Hans kärlek till den anrika kristallen från franska Baccarat går inte att ta miste på. Spana in det överdådigt dukade matsalsbordet.

Annons

– Jag har inrett utan någon avsiktlig plan, det handlar snarare om att lyfta min samling av art déco och designklassiker från 1900-talet som jag har handlat på antikaffärer över hela världen.

Stora, luftiga, ljusa rum, kakelugn, öppen spis och gott om utrymme för umgänge med de tre pampiga salongerna som ligger i rad.

– Skönhet kan alltid kombineras med skönhet oavsett om det är klassisk eller modern design. Se bara på mitt danska matbord i valnöt som får bära upp kristallkandelabrarna! Det finns grekiska, neoklassiska, jugend-och art déco-delar i huset sid vid sida med indiska antikviteter och känslor. Det finns rum för allt så länge det är meningsfullt, relevant och anspelar på något för dig, säger Ankush.

Mat är en annan stor passion och Ankush bjuder in till måltider med indiskt tema i sitt stora, gästfria kök.

– Det var viktigt att behålla köket separat och inte riva väggar och bygga ett typiskt västerländskt öppet kök eftersom doften av masala snabbt sprider sig och stannar kvar!

Fotograf: Stellan Herner
Stylist: Ankush Sharma

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Annons