Här är årets stora trendfärg 2022 – enligt Pantone

Årets stora trendfärg 2022 enligt Pantone, så inreder du med lila

Säg hej till Very Peri! Nu presenterar färgjätten Pantone Årets färg 2022, ett spännande möte mellan blått, rött och violetta toner som mynnar ut i en ljuvlig lila dröm. Spana in hur du bäst inreder med trendfärgen!
10 december, 2021
TV: Här är årets stora trendfärg 2022 – enligt Pantone
1:07

Efter reklamen: TV: Här är årets stora trendfärg 2022 – enligt Pantone

(1:07)

Slå på ljud

2022 är inom räckhåll vilket självklart innebär maxade trendspaningar i mängder. När det kommer till 2022 års färgtrender är det en minst sagt inspirerande mix vi har att se fram emot, från jordnära neutraler till lekfulla pasteller. Nu tar vi ytterligare ett grepp om färgtrenderna tillsammans med Pantone, vars trendfärg för 2022 precis har presenterats.

Årets färg 2022 enligt Pantone, lila very peri

Räkna med att se lila toner i alla dess former 2022, från ljust och lavendelosande till murriga tappningar. Foto: Himla.

Pantone utser Årets Färg 2022 – Very Peri

Under tjugotre år har färgjätten Pantone presenterat årets färg. Kulören tenderar att sätta tonen för nästkommande års trender, framförallt inom inrednings- och modesegmentet. 2022 är det PANTONE 17-3938 Very Peri som leder vägen.

Denna lila nyans är resultatet av en uppiggande färgfest bestående av blåa, röda och violetta toner. Det breda kulörspektrat skildrar förändring och bottnar i den ökade digitala närvaron i spår av pandemin. Gränsen mellan fysiskt och digitalt suddas ut i rasande fart och numera är vi alla vana vid att hantera båda – på gott och ont.

– Färg är ett sätt att uttrycka och påverka känslor och idéer, att anknyta och engagera. Den här rödvioletta nyansen av blått lyfter de många möjligheterna som finns framför oss, säger Laurie Pressman, vicepresident på Pantone Color Institute.

Så inreder du med färgtrenderna 2022

Drömlika lila toner passar alla hemmets rum, från ljusa nyanser till murriga tappningar. De ljusare, lavendelosande tonerna är enkla att addera oberoende omfattning, inte minst i neutrala miljöer. En bra start oavsett färg är att börja småskaligt och prova sig fram genom hemtextilier eller småobjekt.

Årets färg 2022 enligt Pantone, lila väggar

Har du hittat en lila nyans som känns helrätt? Våga ta ut svängarna och låta färgen prägla en större yta. Foto: Montana.

Lila är även en utmärkt kulör på större ytor, från väggar till målade möbler. Om du vill hålla det nedtonat, satsa på en ljusare variant som gifter sig väl med nedtonade färger. För en tydlig kontrast, testa istället en elegant mörklila.

Årets färg 2022 enligt Pantone, lila very peri

Mörklila adderar ett tydligt djup i rummet, oavsett om det rör sig om en mindre detalj eller större yta. Foto: Markslöjd.

Fler inspirerande sätt att inreda med trendfärgen lila hittar du här!

Se också: Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest
1:30

Efter reklamen: Se också: Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

(1:30)

Slå på ljud