Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Fem snygga och alternativa julgranslösningar att inspireras av

13 okt, 2021 
5 alternativa och snygga julgranslösningar att inspireras av
Får du inte plats med gran eller vill du byta ut mot något annat i jul? Inspireras av fem alternativa julgranslösningar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrenderBrand logo
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

Är du stormförtjust i julen? I så fall är det nog snart dags att så sakteliga smygstarta julsäsongen tack vare julig belysning, dekorationer och växter. Att kickstarta julen i november har till och med fått sig en helt egen benämning, nämligen novent, vilket indikerar en nedräkning till advent med start i november.

När kan man köpa julgran?

För många är julstämningen inte fullbordad förrän julgranen är uppe och den kan faktiskt få åka upp tidigare än vad du tror. Däremot tar julgranar allt som oftast stor plats, är synonyma med en signifikant kostnad och kan innebära en hel del arbete. Om du söker ett mindre, platseffektivt substitut som fortfarande maxar den grönskande julkänslan på bästa sätt samlar vi fyra snygga lösningar.

Annons

Inspireras av fem alternativa julgranslösningar, från ombonad minigran till välkurerat axplock av säsongens växter:

1. Minigranen

5 alternativa julgranslösningar, annorlunda julgranar minigran
Med minigranen får du det bästa av julen utan att ta upp stor plats. Foto: Ferm Living.

Minigranen är den bästa kompromissen för dig som önskar en gran men inte vill ha en i normal storlek. Den lilla versionen i krukväxtformat är smidig att flytta runt, snabb att dekorera och adderar maximal julstämning på nolltid. Ett tips är att placera den vid juldukningen när det väl är dags för extra dekor.

2. Kvistar och växter

5 alternativa julgranslösningar, kvistar
Samla kvistar och säsongens växter i ett grönskande ministilleben. Foto: H&M Home.

Det behövs inte en gran för att skapa julblickfång. Ett stilsäkert sätt att boosta julen är att satsa på kvistar och växter i säsong. Här är det smart att integrera torkade versioner för ett långsiktigare arrangemang som smälter in hela vintersäsongen. Även denna variant är enkel att flytta runt och placera efter tycke och smak.

Annons

3. Kransar i fokus

5 alternativa julgranslösningar, växtarrangemang
Skapa ett grönskande arrangemang där kransar och kvistar står i fokus. Foto: House Doctor.

Julkransar är ett givet kort när julen närmar sig. Numera finns det en hel uppsjö av varianter, endast med växter, integrerade med blommor och maxade med ljuskällor. Dessutom är många kransar enkla att göra själv, vilket rimmar väl med julens pyssliga DIY-anda. Satsa på flera kransar och styla med kvistar för ett större, grönt statement.

4. Klä med pynt

5 alternativa julgranslösningar, pynta växter
Julkänslan boostas på nolltid med pynt, oavsett arrangemang. Foto: H&M Home.

Juldekorationer kan ge i princip vad som helst ett märkbart jullyft. Här finns det inga pekpinnar alls, utan tänk snarare storskaligt med pynt som genomsyrar både säsongens blommor och växter. Om du vill att arrangemanget ska kännas aktuellt längre, satsa på pynt i naturnära anda med beige, brunt och vitt i huvudsak.

Annons

5. Grön tråd

5 alternativa julgranslösningar, gröna julväxter
Skapa en härlig all in-miljö med grönskande inslag och stämningsfulla ljuskällor i mängder. Foto: Anna Malmberg/Ikea.

Är du rädd för att julkänslan försvinner utan den maffiga julgranen? Säkra julatmosfären med en ombonad miljö i rätt anda. Skapa en grönskande miljö i mörkgröna toner för en stark julassociation. Låt granens typiska dekorationer och pynt smyga sig in på väggen, från vägghängda ljusslingor till grönskande kransar.

TV: 5 stora jultrender 2021Brand logo
TV: 5 stora jultrender 2021
Annons