Hur tidigt kan man köpa julgranen så att den håller till jul?

Hur tidigt kan man köpa julgranen så att den håller till jul?

Julen närmar sig med stormsteg! Men hur tidigt kan granen införskaffas om den ska hålla till jul? ELLE Decoration reder ut!
24 november, 2020

December innebär att julen snart är här och med tanke på omständigheterna är vi säkerligen många som känner för att maxa julstämningen och julpynta tidigt. Om du redan går och funderar kring julgransinköp så har vi samlat smarta tips och knep som är bra att ha i åtanke.

Bra att tänka på när du köper julgran

Är du trött på känslan av att granen redan barrar hysteriskt så snabbt den har kommit innanför dörren? Goda nyheter – det går att undvika alla problem en gran potentiellt kan föra med sig genom att behandla granen rätt. Det allra första du bör tänka på är fastställa att granen är färsk. Bara genom att ha en färsk gran är utgångsläget betydligt mer lovande jämfört med en som börjat torka.

När ska julgranen inhandlas?

Julgransförsäljningen brukar inledas rätt tidigt och många undrar nog när julgranen faktiskt bör inhandlas. Här är rådande väderlek en nyckelfaktor. Flera större julgransodlare hugger granar redan i oktober. Detta för att hinna med leveranser och, såklart, på grund av stor efterfrågan.

Många av gransäljare börjar vid första advent. Om det är kallt väder ute (som i att temperaturen ligger på noll grader eller kallare) kan du i princip köpa din gran så fort du hittar en som känns rätt. Kom ihåg att granarna som finns till salu utsätts för slitage över tiden. Ju längre du väntar, desto svårare kan det bli att hitta en som inte har tappat grenar och barr. Om du däremot din gran tidigt och väljer en torr gran så finns det en stor risk att den inte håller sig i form till julafton.

Hur tidigt ska man köpa julgran om man vill att den håller länge?

Att hitta en färsk gran är A & O om du vill att julgranen ska hålla länge.

Vad kännetecknar en frisk gran?

Att hitta en frisk (och färsk) gran är av största värde om du vill ha den i gott skick hela julen. Om du har svårt att hitta rätt gran finns det knep att ta till. En gran kan ha åtta barromgångar, vilket innebär att äldre barr kan lossna lite när som helst under året i takt med att nya växer fram. För att se statusen på din potentiella gran kan du känna på barren som finns närmast skottens toppar. De barren är årets barromgång och bör sitta fast. Om barren istället trillar av är granen högst troligen redan torr.

4 smarta julgranstips:

1. Välj en färsk gran. Det må låta självklart, men alla granar som finns till salu är inte i färskt skick, så ha det i åtanke.

2. Vattentillförsel är A & O. Se till att skära skåror i granens fot och var noga med att vattna granen ofta så att den inte torkar.

3. Granen behöver vänja sig vid värmen. Kom ihåg att granarna många gånger går från kalla utomhusmiljöer till varma hemmiljöer, så ha inte för bråttom med att ställa upp den och pynta.

4. Du kan med fördel spreja med vatten på grenarna för att behålla fräschören.

Fler smarta julgranstips hittar du här!

Källa: SkogsSverige.

LÄS MER:

Vackra juldekorationer att fynda under Black Week 2020

Beställ hem din julgran i år – 12 fina varianter

Psykologen: Må bättre – börja julpynta redan nu