Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Stor guide: Muminmuggar – allt du behöver veta

30 mar, 2023 
Allt du behöver veta om muminmuggar 2021 2022 2023
Funderar du på att utöka eller möjligtvis påbörja samlingen med muminmuggar? Här hittar du allt om den älskade klassikern – från modeller till priser.
Annons
VIDEO: 4 trendiga inomhusväxter 2023Brand logo
VIDEO: 4 trendiga inomhusväxter 2023

Muminmuggarna är tidlösa och färgsprakande favoriter vars popularitet fortsätter att öka. Nu dyker vi ner bland de uppskattade guldkornen och samlar allt du behöver veta, i form av dyraste muggarna till årets nyheter (i plural).

Historien bakom Muminmuggen

Det anrika finska designvarumärket Arabia grundades 1873. Fokuset ligger på högkvalitativt porslin, däribland de kreativa Muminmuggarna. Muminmotiven började så sakteliga integreras i designen redan på 1950-talet. Drygt fyrtio år senare etablerade sig Muminmuggen och har sedan dess haft en betydande roll för varumärket samt Finlands designhistoria. Idag ägs Arabia av Fiskars.

Muminmuggar 2021
Muminporslin såg dagens ljus redan under 1950-talet.

Hur många Muminmuggar finns det?

Muminmuggskollektionen har hunnit växa till sig. Numera finns det över hundra stycken och merparten har blommat fram under tjugotalet. På 90-talet släpptes endast 18 nya muggar, sedan 2004 har det släppts minst tre nya per år. Vanligtvis släpps två muggar per år, en på våren och en på hösten. Trots att vi endast befinner oss i början av 2023 har redan fem nya muggar släppts i år, från bokstavsmuggar till Muminpappan grå.

Annons

Hur mycket är Muminmuggarna värda?

En gemensam nämnare för alla Muminmuggar är att upplagan är begränsad, vilket givetvis påverkar prislappen. I samband med Tove Janssons, vars originalillustrationer syns på muggarna, födelsedag i fjol publicerade marknadsplatsen Tradera en lista över de mest eftertraktade Muminmuggarna på andrahandsmarknaden. Då hade försäljningen av muggarna ökat med hela 34 procent jämfört med motsvarande period 2021.

Muminmuggar 2022 priser
Muggarna varierar i värde, från några hundra till många tusentals kronor.

5 dyraste muminmuggarna som har sålts på tradera:

1. Simhopp med snäckskal

Muminmuggen Simhopp släpptes 2006, men det var nära att prototypen Simhopp med snäckskal sattes i produktion. Drygt 300 kopior skapades innan det nya utförandet tog form. Några av kopiorna gavs bort bland Arabias anställda, vilket gör detta till en riktig dyrgrip i muggsamlingen. 2021 såldes ett exemplar för smått ofattbara 236 478 kronor på Tradera.

Annons

2. Fazermuggen

Fazermuggen togs fram till Helsingfors-baserade Fazer kafé med tillhörande julhälsning 2004. I mars 2022 såldes ett exemplar av muggen för 167 700 kronor på Tradera.

3. Mumintrollet dagdrömmer

Illustrationen på muggen Mumintrollet dagdrömmer tecknades efter ett motiv ur boken Farlig midsommar. Denna design gjordes för Arabias museum 2005 och kom i 2005 exemplar. I januari 2022 såldes ett exemplar för 31 500 kronor på Tradera.

4. Mumintrollet

Långt innan konceptet kring Muminmuggar verkligen hade tagit fart, under sent 1950-tal, släpptes muggen Mumintrollet. I januari 2021 såldes ett exemplar för 21 500 kronor på Tradera.

5. Millenium

Den här muggen skapades, precis som namnet antyder, inför milleniumskiftet. Millenium är inte lika ovanlig, men en eftertraktad favorit på andrahandsmarknaden. 2019 såldes ett oanvänt exemplar för 14 500 kronor på Tradera.

muminmugg fazer mugg
Ett exemplar av Fazermuggen är bland de dyraste Muminmuggarna som har sålts på Tradera.

VAR KAN JAG KÖPA MUMINMUGGAR?

Sugen på att införskaffa en Muminmugg eller två? De nya modellerna går att hitta hos både köks- och inredningskedjorna. För potentiella fynd eller guldklimpar ur arkivet är det värt att hålla ögonen på loppisar, auktioner samt andrahandsplattformar. Missa heller inte Fiskars egna outlets där det finns mängder av nordiska designprodukter – däribland Muminmuggar.

SE OCKSÅ: Så lätt målar du om din tråkiga lampaBrand logo
SE OCKSÅ: Så lätt målar du om din tråkiga lampa

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons