Allt du behöver veta om Designhistorier på SVT

Allt du behöver veta om Designhistorier på SVT som har premiär 17 februari 2021

Design, arkitektur och mode i en magisk mix. Nu släpps SVT-programmet Designhistorier – här är allt vi vet.
17 februari, 2021
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021
Slå på ljud

Älskar du, precis som vi, design, arkitektur och mode? Då är SVT-satsningen Designhistorier mitt i prick. Här möts gammalt och nytt, i form av moderna banbrytande designers och dåtidens pionjärer i sex avsnitt fyllda av inspiration. Här är allt du behöver veta om den nya serien.

Det här är Designhistorier på SVT

I varje avsnitt av Designhistorier får vi följa en historisk ikon inom formgivning och en samtida motsvarighet.

Modeskaparen Ida Sjöstedt i SVTs Designhistorier

Modeskaparen Ida Sjöstedt, som utsågs till Årets Designer på ELLE-galan 2016, är en av de samtida formgivarna i Designhistorier.

Några av de historiska namnen är textilkonstnären Märta Måås Fjetterström, textildesignern Viola Gråsten och glaskonstnären Ingeborg Lundin. Bland de moderna formgivarna ser vi bland annat glasblåsaren Hanna Hansdotter, designern Ida Sjöstedt och prisbelönta arkitekten Rahel Belatchew.

Arkitekten Rahel Belatchew i Designhistorier på SVT

Prisbelönta arkitekten Rahel Belatchew, vars nytänkande experimentella studio Belatchew Labs har fått mycket uppmärksamhet internationellt, är med i Designhistorier.

– Intresset för inredning och design ökar stadigt. Det handlar inte längre om slit och släng, målet är en hållbar utveckling. Det leder till en nyfikenhet på saker och tings ursprung, säger Emelie Persson, projektledare på SVT.

Sex olika teman – från arkitektur till mode

Designhistorier består av sex program som alla har sitt distinkta tema; matta, lampa, glas, mönster, klänning och hus. I varje avsnitt får den samtida formgivaren möta vänner, släkt, kännare och fans för att lära känna föregångaren och lära sig mer om hens arbete.

Hanna Hansdotter i Designhistorier på SVT

Hypade glasblåsaren Hanna Hansdotter, känd för sina färgstarka verk med böljande former, syns i avsnitt 4 av Designhistorier.

När har Designhistorier premiär?

Sugen på att beta av ett avsnitt eller två? Designhistorier har premiär på SVT1 onsdagen den 17 februari, men hela säsongen finns självklart redan uppe på SVT Play. In och inspireras!

Foto: SVT.

LÄS MER:

Husdrömmar säsong åtta – allt du behöver veta om nya säsongen

10 nya tv-serier som du inte får missa våren 2021

Bo som i tv-serierna – hotellen som tar dig in i seriernas värld