Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

9 heta inredningstrender vi älskar just nu

02 jun, 2022 
AvKatarina Matsson
9 heta inredningstrender vi älskar just nu
Sugen på att piffa upp hemma? Här är de 9 senaste inredningstrenderna som vi älskar just nu!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 5 heta inredningstrender vi älskar just nuBrand logo
TV: 5 heta inredningstrender vi älskar just nu

1. Siciliensommar

Inredaren Marie Olsson Nylander har gjort sin första möbelkollektion för holländska HK Living.

Det är som om den alltid stått i palazzo Cirillo, inredaren Marie Olsson Nylanders första möbelkollektion för holländska HK Living.

Annons

– Jag har fått göra mina drömmöbler, säger hon. Företagets ägare såg en av deras lampor på Maries Instagram och resten är, som det brukar heta, historia. I kollektionen finns bland annat en enorm soffa, lika skön som stor. En tung och rejäl spegel, ett lapptäcke inspirerat av det hon designade till Blå hallen 2019, en formpressad stol, en puff som liknar en kokosboll, en lampa som påminner om en stor karamell...

Marie Olsson Nylanders kollektion säljs i Sverige exklusivt på Artilleriet. Soffa, 41 029  kr, lapptäcke, 6 973 kr, och kruka, 1 736 kr, HK Living.

– Jag jobbar utifrån drömprodukter som kan lyfta ett hem. Det får lov att vara lite kul, lite för stort, väcka dramatik, säger hon.

Annons

Hon är snabb i designprocessen och inspirationen finns bokstavligen överallt. Ett bakplåtspapper med perfekt färg, en parfymkork med rätt glans eller sönderklippta klänningar med underbar finish.

Ditt bästa tips när du inreder?

– Färre men större grejer är fint. Ta bort allt småkrafs, men för att få det mysigt måste man ha textur. Och bryta av färgskalan.

2. Ikea + Ilse Crawford = sant (igen!)

Ikeas kärlekshistoria med designgurun Ilse Crawford fortsätter. Näst på tur är en doftserie, inspirerade av den skandinaviska naturen.

Ikeas kärlekshistoria med designgurun Ilse Crawford fortsätter. Näst ut är en doftserie, inspirerade av den skandinaviska naturen. ”Doft är en primalkänsla, som omedelbart kopplar till vårt minne, det limbiska systemet, och talar direkt till våra känslor”, säger Ilse Crawford. Lika viktiga som dofterna är kärlen i keramik eller glas. ”Det var viktigt att designa behållare som har ett andra liv och som kan återanvändas och älskas under lång tid”, säger Ilse Crawford. Av totalt åtta dofter är två Ilse Crawfords signaturdofter. Adlad liknar Ilse vid en skogspromenad eller doften från ett nylagt golv. Doften Enstaka är inspirerad av en brasa och ger en mysig, varm känsla. Priser 10–79 kr, Ikea.

Annons

3. Avslappnad ikon

Nytolkning av Arne Jacobsens klassiska bord <i>Ägget</i> med bordsskiva i valnöt och polerade ben, av Fritz Hansen

Bordet Ägget designades av Arne Jacobsen 1952 till hans numera ikoniska Myran-stolar. Nu kommer en nytolkning av bordet med bordsskiva i valnöt och tre polerade ben i krom. Den organiska formen gör att ingen middagsgäst sitter direkt mittemot en annan, perfekt för avslappnade tillställningar. Pris 20 000 kr, Fritz Hansen.

4. Direkt från havet

Havsgröna <i>Kelp chair</i>, en läcker stol av Interesting Times Gang

En alg som vajande sträcker sig mot ljuset från sin plats på havsbotten. Dit förs tankarna av nya Kelp chair, en stol av Interesting Times Gang, en Stockholmsbaserad studio som rör sig mellan design och teknik. Genom att 3D-printa återvunna fisknät och träfiber skapas en produkt som vid slutet av sin livscykel kan malas ner och skapa nya material. En påminnelse om de livsviktiga havsmiljöer som förstörs av oförsvarliga fiskemetoder och stigande temperaturer. Stolen är designad för Michelin-kockarna Niclas Jönsson och Daniel Höglander nya Black Milk Sushi som nyss öppnat på Östermalm, men kanske dyker den snart upp i en butik nära dig.

Annons

5. Ljuslyktor

Visst vill vi ha levande ljus även utomhus!

En stabil trio med ram av aluminium och handtag i teak. Lightlux lantern, från 2 825kr, Cane-line.

<i>Lightlux lantern</i>, från 2 825  kr, Cane-line

Oljelampa i glas, inspirerad av italiensk glaskonst som fått namn efter designern Viviana Degrandi. Viva hurricane, 299kr, Rig-tig.

Oljelampa i glas<i>, Viva hurricane</i>, 299  kr, Rig-tig.

Som en formstark liten karamell. Oljelampan Flamtastique xs, 939kr, Fatboy.

Annons
Oljelampan <i>Flamtastique xs</i>, 939  kr, Fatboy

6. Inred ute

Dansk-italienska Gamfratesis organiskt formade soffa Lido, för Minotti

Att inreda uteplats alltmer som insidan av hemmet är en trend som håller i sig. Lätt som en plätt blir det med dansk-italienska Gamfratesis organiskt formade soffa Lido, för Minotti. Duon blandar det bästa av skandinavisk och italiensk design, pris vid förfrågan.

Annons

7. Blomstrande jubel

Vasen <i>Jubel</i>, 1 500 kr

När Hanna Wendelbo tittade på Nobelmiddagen 2018 satte hon kvällsteet i halsen. När hållbarhet var tema bland gästernas kläder och på tallriken, tycktes miljötänket helt bortglömt när det gällde blomsterarrangemangen. Det gav upphov till Blomsterupproret men också till nya vasen Jubel, 1 500 kr, för Klong.

– Argumentationen var att ”vi kan bara använda stickmassa och oasis för att behålla hållbarheten på arrangemangen”. Det är ju bullshit, det är bara en designfråga! Jag började skissa på en produkt och kort därefter hörde Eva (Hjertberg, Klongs grundare, reds anm) av sig, berättar Hanna.

Annons

Sedan dess har intresset för blomsterarrangemang exploderat och Jubel kan hjälpa till på vägen.

– Vasen är anspråkslös, men gör under för stjälkarna. Man kan både göra låga arrangemang i mitten av bordet och enorma arrangemang som fyller upp en hel nisch. Jag är så nöjd!

8. Lekfulla former

Pallen <i>Trilit</i> är gjord douglasgran och görs på beställning

Den lilla pallen Trilit är med sitt naiva formspråk och enkla teknik totalt oemotståndlig. En av fem nya produkter på lika många år från studion Snickeriet, i design av Karl-Johan Hjerling. Gjord i douglasgran tillverkas den vid förfrågan.

Annons

9. Njutningen i en enkel blomma

Tricia Guilds bok <i>Moody Blooms</i>

Blommor är hjärtat i Tricia Guilds design, därför känns nya boken Moody blooms – designing with nature (ACC Art Books) helt naturlig.

”För mig är ett rum inte färdigt om det inte innehåller blommor eller växter. De ger hjärtslag eller puls och skapar en atmosfär som i sin tur tillför en magisk kvalitet. Precis som ens tillhörigheter eller samlingar adderar personlighet, ger blommor och växter vitalitet och ande. Det behöver verkligen inte vara ett komplicerat arrangemang – jag ogillar faktiskt de där enorma arrangemangen som tvingas ner i oasis för att skapa en ’look’. Välj i stället några vackra säsongsbetonade stjälkar. Just nu är pioner underbara – det finns inget som kännetecknar tidiga sommardagar som de volanglika lagren hos en pion. Ta en eller två stjälkar i en favoritvas och se hur de vecklas ut dag för dag. Det är ett av livets enkla nöjen och påminner oss om årstiderna. De inbjuder oss att titta noga och ta oss tid att njuta,” säger hon.

Annons

Frida Fjellmans inredningsfavoriter

Ljuvliga karaffer med korkar som tycks på gränsen att sväva i väg. Rök är resultatet av konsthantverkaren Frida Fjellmans första samarbete med Svenskt tenn, 4 600–4 800 kr.

Frida Fjellman gör sitt första samarbete med Svenskt tenn

Vad har du i karaffen i sommar?

– Flädersaft eller något friskt vitt vin. Rosé kan nog funka också. En knallrosa pion?

Största inspirationskälla just nu?

– Mina springturer! Tränar med min klocka som tränare och det är extremt utmanande och ger oväntat bra resultat. När jag springer tänker jag bra både i bild och text. Min hund Debbie är också en ständig inspiration. Hon är alltid stilig, tillgiven och uttrycksfull, vad mer kan man begära?

Annons

Kreatör du alltid återkommer till?

– Wes Andersson. Jag får rysningar på alla möjliga olika sätt av hans estetik och bild-/ljudvärld. Tycker också om den melankoli som finns i hans verk. Sedan finns David Lynch för alltid fast i mitt inre. Precis som Björk.

Frida Fjellmans samarbete med Svenskt tenn har resulterat i ett par ljuvliga karaffer med korkar som tycks på gränsen att sväva i väg.

Senaste inköp till hemmet?

– Köpte just lite sportiga 70-talsfurustolar till köket. Vi har nyligen flyttat och har levt i åratal med urvuxna udda möbler i väntan på ett framtida boende så nu, för första gången i mitt liv, har vi införskaffat stolar på ett lite mer vuxet sätt.

Drömfynd på sommarens loppisrunda?

– En riktigt vräkig hörnsoffa! Ljusolivgrön. För att i en soffa ska man kunna vräka sig ordentligt.

Foto: Jon Dreierbakken (Frida Fjellman) m fl.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons