9 inredningsnyheter du inte vill missa

9 inredningsnyheter du inte vill missa

ELLE har spanat in 9 inredningsnyheter – här är prylarna, trenderna och personerna som vi inte kan få nog av just nu!
Höstens stora inredningstrender
0:46

Efter reklamen: Höstens stora inredningstrender

(0:46)

Slå på ljud

1. Blomstrande möte

<i>Tableau noice shaggy wool rug</i>, från 13  450  kr, Nordic knots.

Att förvandla en blomsterinstallation till en vävd bild var en utmaning som krävde många försök och lång tid. Tableau noice shaggy wool rug, från 13  450  kr, Nordic knots.

Det började med en fotografering och slutade med två mattor (som lika väl kan hängas som konstverk på väggen). Nordic Knots träffade danska blomsterkreatörerna Tableau när de stylade en fotografering för två år sedan.

– Även om samarbetet är väldigt olikt vad vi normalt gör så blev vi kära i deras kreativa energi, och så gillade vi verkligen Julius som driver Tableau som person, säger Fabian Berglund, grundare av Nordic Knots tillsammans med Liza Laserow.

Under fotograferingen slängde Julius ur sig att han gärna skulle göra en matta. Sagt och gjort.

– Vi älskar att ge konstnärer och kreatörer frihet att göra vad de vill, och sen testa och se hur det blir som matta. Den här gången blev det verkligen något spännande som hände när ett visuellt uttryck i ett medium, blomsterinstallation, översattes till ett annat, en vävd matta.

2. Naturlig trygghet

Produktchefen Filippa Bonde har skapat en elegant mönstrad kollektion som ger hemmet en omedelbar lyxkänsla. Introspektion, familj, arv och traditioner är inspirationskällor bakom <i>Grounded heritage.</i>
Kristofer Johnsson

17 gånger mer utsläpp blir det om man köper en ny soffa i stället för ett nytt sofföverdrag från Bemz, berättade VD Anneli Kansbod nyligen. Företaget satsar stort på hållbarhet med återvunnen bomull och ull, samt produktion först vid beställning. Nya produktchefen Filippa Bonde har dessutom skapat en elegant mönstrad kollektion som ger hemmet en omedelbar lyxkänsla. Introspektion, familj, arv och traditioner är inspirationskällor bakom Grounded heritage.

– Vi har funderat på vart människor vänder sig för att känna sig mer balanserade och säkra. Naturen är även den en sådan trygghet, säger hon.

Även de maffiga, klotformade fötterna i valnöt är en del av den nya kollektionen.

Senaste nyheterna från H&M Home – 12 utvalda favoriter

3. Lila lyx

Köpenhamnsbaserade norska arkitekten Danielle Siggerud har snabbt blivit ett namn att räkna med. Hon har en självklar känsla för enkla, men iögonfallande former, och modern lyx. Nu kommer hennes Androgyne lounge table i en vacker lila, italiensk marmor Calacatta viola. Höstens stentrend? Höjd 37,8 och längd 120 cm, 36 100 kr, Menu.

4. Mjuka ränder

Sofia Linds randiga kvinnofigurer sväller och vill ta plats, nästan så att de tränger sig utanför den bokstavliga ramen. Nu kommer hennes klassiska motiv även i form av filtar för Fine Little Day. Motivet har sitt urspring i hennes examensarbete på Konstfack, då hon printade 14 sidensjalar (en blinkning till Hermès, liksom den lysande orange färgställningen på en av de nya filtarna). Sedan dess har hon funderat på randens betydelse.

– Jag började fundera på fängelsekläder och letade i biblisk historia. Det finns det illustrationer över människor som begått synd – typ haft sex med varandra före äktenskapet – och prostituerade vars kläder var ritade helt randigt. Inte följsamt, utan som ränderna på kartan över Ukraina och de områden som Ryssland tagit. Randen betyder något, säger hon.

Sofia Lind wool blanket, 1 750 kr, och Own strokes poster, 650 kr, Fine Little Day.

5. Spegel, spegel x3

En cirkelformad lampa som kan monteras på vilken sorts spegel som helst, med ett ljus som kan ställas in till perfektion. Mito sfera su, från  12 575  kr, Occhio.

Barndomens somrar forever – i alla fall med nya spegeln av Gustaf Westman. ”Hela projektet ’frozen objects’, som spegeln är en del av, syftar till att samla objekt som fastnat i tiden. Saker som väcker minnen och skapar konversationer. Blomspegeln är tänkt att leka med former hämtade från barndom, som en uppskalad leksak med runda former och runda kanter!”, säger han. Pris vid förfrågan.

Spegel och liten hylla i ett. Shelfie mirror 152 parsley, design Peter J Lassen, 3 406 kr, Montana.

6. Hårda rutor

Nej, vi får inte nog av konstnären Evlina Kroon och hennes rutor – alltid i finurligt komponerade färgkombinationer (inredning blir alltid bäst när det skaver lite!). Nu kommer de på papperskorgar av metall och lådor i kartong för Tônn. Plural paper bin red check, 495 kr.

7. Mat för alla sinnen

Ästad Vingård i Halland är inte bara en av Sveriges största vingårdar som också bjuder in till avkopplande och vackra Sinnenas spa. Nya restaurang Äng bjuder på mat av lokala råvaror i en prisbelönt skandinavisk avsmakningsmeny signerad kökschefen Filip Gemzell, allt inramat av Norm Architects luftiga och stilrena arkitektur.

Inredningen kommer framför allt från japanska Karimoku och förhöjs av sten- och träskulpturer av norska konstnären Anders Pfeffer Gjengedal.

Norrländska studion Bonni Bonne ligger bakom fat och inredningsdetaljer, många i tunt, färskt trä som när det torkar skapar unika och levande former. En uråldrig hantverks­metod som känns högaktuell igen. En poetisk plats, för både kropp och själ, vi gärna besöker i höst.

Restaurang Äng, Ästad 10, 432 77 Tvååker. Läs mer: Restaurangang.se.

8. Med örat mot havet

Vi har länge vetat att akustiken har stor betydelse för vårt välmående, men när hem och kontor allt mer smälter samman blir det kanske ännu viktigare. Vilken tur då att Monica Förster har designat detta vackra akustiska objekt. Vi vågar inte lova att det för med sig samma lugn som när vi lägger örat mot en snäcka, men det är minst lika vackert som havets skatter där det svävar i rummet. Shell, 160x48 cm, 18 750 kr, OKKO.

Så inreder du med trä – 5 knep och saker att undvika

9. Moderiktigt mys

Chockrosa är en av höstens hetaste färger på catwalken. Hemma i soffan nöjer vi oss med en något mer nedtonad nyans, även om den är signerad modegurun och designern Raf Simons (med en prislapp i paritet med hetaste it-väskan). 19 497  kr, Kvadrat.

Mina inspirationskällor

Karol Zarbock

Stockholm Craft Week, Sveriges största evenemang för konsthantverk, går av stapeln den 6–9 oktober. Keramikern Karol Zarbock är där.

Största inspiration när du skapar?

”Såklart naturen – både den svenska och den mer avlägsna, och mycket av det jag skapar är direkta avbilder av exempelvis växter och svampar. Jag drivs också mycket av habegär och återskapar ofta de där objekten som på något sätt är oåtkomliga.”

Du skulpterar en del mat. Vad äter du?

”Mat är något som alla kan relatera till. I ’fel’ sammanhang kan mat väcka oväntade känslor och reaktioner som jag tycker är spännande och intressanta. I mitt kök lagar och äter jag gärna sådant jag och min sambo upptäckt på resor, men jag är samtidigt inte särskilt kräsen, så alltifrån en mustig mole poblano till en enkel korv med bröd slinker ner.

Bäst att lyssna på när du skapar?

”Jag lyssnar sällan på något. I ett flow jobbar jag väldigt intensivt med både kropp och huvud och fler intryck blir snabbt för mycket. Enligt mina vänner är mina spotifylistor hopplöst gloomy, så de få gånger jag ändå spelar något i ateljén blir det antagligen ballader om brustna hjärtan.”

Tips om andra konsthantverkare?

”Det finns så många bra! Många av dem jobbar i samma ateljéförening som jag själv (G-studion) och har blivit goda vänner, så om jag ska vara lite opartisk säger jag David Hicks, Matt Wedel och Takuro Kuwata.”