Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Så inreder du med trä – 5 knep och saker att undvika

05 sep, 2022 
AvJohanna Bengtsson
Knep när du inreder med trä
Att inreda med trä är fortsatt trendigt! Här tipsar inredningsarkitekten hur du snyggast inreder med trä och varför du inte ska blanda mer än två träslag.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Höstens stora inredningstrenderBrand logo
Höstens stora inredningstrender

Naturtrenden fortsätter och trä är ett givet material som vi idag ser på ribbade takpaneler, statement-fåtöljer och hela köksinredningar. Trä ger en mjuk och varm känsla och kan matchas med allt från rå betong och metall till neonfärger.

Trä fortsatt trendigt

Linn Frankhammar är inredningsarkitekt, VD och grundare av inredningsbyrån Covet. Hon ser en stark trend med trä i inredningen och hennes byrå producerar ständigt nya uppdrag där trappor, kök och badrum helt kläs in i trä.

Annons
Linn Frankhammar, Covet
Inredningsarkitekt Linn Frankhammar.

För att enkelt få in mer trä i ditt eget hem kan du gå tillväga på två sätt, enligt Linn.

– Antingen kan du börja smyga in trä genom att byta ut hyllplan eller köpa enstaka trämöbler. Eller låter du träet ta mycket plats direkt genom att byta ut köksluckorna eller garderobsfronterna. Det viktigaste är att du lyfter blicken. Vad har du för väggar, golv och tak? Först då kan du se vad som matchar bäst och bygga en helhet i hemmet, säger Linn Frankhammar.

Annons
kök i trä
Gå all in och satsa på ett helt kök i trä.
Hyllor i trä i kök
...eller smyg in trä genom att addera enstaka hyllplan.
Annons

Vad bör man undvika när man inreder med trä?

– Undvik att jobba med för många olika träslag som ligger för nära varandra kulörmässigt. Välj hellre träslag som är kontraster till varandra, bättre långt ifrån varandra än för nära i färgen. Tänk också på att hålla dig till samma känsla. Om du vill ha en ljus färg behöver du tänka på att de olika möblerna håller sig i samma nyans. Det finns både kalla ljusa färger och varma ljusa färger. Se till att jobba i samma kulörvärd.

Inreda med trä – Expertens 5 bästa knep

Här delar inredningsarkitekten Linn Frankhammar sina främsta råd för att lyckas med trä i inredningen.

1. Tänk kulör – inte träslag

Olika kulörer i trä
Varje träslag görs i en uppsjö av olika kulörer. Ta alltid med en referensbit av ditt trägolv när du ska köpa nya möbler för att hitta rätt nyans.

Det är lätt att snöa in på att du älskar ”ek” eller ”bok”. Men kom ihåg att varje träslag kan göras i hundratals olika nyanser och behandlingar.

Annons

– Välj kulör, snarare än träslag. Om du är ute efter en valnötskulör kanske du inte ens behöver använda valnöt. Jag brukar först välja färgpalett och kulörer och sedan få råd av hantverkare vilket träslag jag skall välja. Ett träslag är snarare vilken kvalité ett trä har, men de finns i oändligt många olika kulörer.

2. Välj två kulörer och håll dig till dem

Lägenhet med två olika träslag
Här använder man sig av två kulörer. Bord och hyllplan är vitlaserade, liksom golvet, medan det mörkare träslaget plockas upp i stolsben och fåtölj.

För att inte skapa ett rörigt intryck eller gå lös på trä likt en fjällstuga i furu, gör du bäst i att hålla dig till två kulörer.

Annons

– Om du inreder en stor villa är det lagom att välja två kulörer som är genomgående. Inreder du däremot en mindre lägenhet räcker det ofta med en ton på träet för att det inte skall kännas rörigt. Träslagen och kulörerna ska inte konkurrera med varandra utan harmoniera.

3. Låt träet återkomma i detaljerna

Barnrum med trädetaljer
Plocka upp detaljer i trä från golv, kök eller garderober ur andra delar av hemmet. Här knyter en träbokhylla i barnrummet ihop den röda tråden.

För att få till den berömda ”röda tråden” gäller det att plocka upp träet lite här och var.

– Låt träet återkomma i olika hörn av bostaden. Om du väljer samma träslag eller kulör på golvet genom hela bostaden kan du plocka upp samma färg på en krok i hallen eller på tavelramarna i sovrummet. När du köper möbler kan en liten, liten detalj på en lampa räcka för att göra hemmet tydligt konceptuellt.

Annons

4. Våga leka med färger

Grönt kök med trämöbler
När du målar trä kan du välja hur genomträngande ådringen i träet skall synas. Här har man valt full täckning och istället plockat upp trägolvets färg de ljusa möblerna.

Trä behöver inte enbart innebära 100 nyanser av brunt.

– Sätt färg på träet för att ge ett modernt intryck, samtidigt som du bibehåller allt det som trä ger – en mjuk känsla och ett levande material som är enkelt att jobba med. Det är fint att lasera trä i exempelvis en grön eller grå ton för att få en mer lekfull inredning. Det kan du göra på allt från köksluckor och garderobsdörrar till innerdörrarna i bostaden.

5. Inred efter dina förutsättningar

Träbord i en ljus lägenhet
Utgå från husets identitet samt befintliga golv och väggar när du väljer dina trämöbler.

Ibland behöver vi ta ett steg tillbaka och se till våra förutsättningar, innan vi gör stora förändringar eller inköp.

– Ligger det ett trägolv i din lägenhet som du inte tänker byta, får du förhålla dig till det golvet. Blir det en för stor kontrast till möblerna som du gillar, måste du kanske vara lite krass. ”Detta är en jättefin möbel, men den passar helt enkelt inte hos mig”. Då får du antingen ”kill your darlings” eller göra som jag, ha ett stort förråd och spara möbeln till nästa boende där den förhoppningsvis passar bättre, avslutar Linn.

Annons