Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

7 smarta tips på hur du inreder en liten lägenhet

01 feb, 2022 
AvKatarina Matsson
7 smarta tips på hur du inreder en liten lägenhet
Låt inte små ytor hindra din kreativitet – ibland är det begränsningar som föder de bästa idéerna!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 7 smarta tips på hur du inreder en liten lägenhetBrand logo
TV: 7 smarta tips på hur du inreder en liten lägenhet

Skapa micro-rum

En liten arbetsplats som knappt kräver mer plats än en rejäl garderob och som går att stänga kring när jobbet är slut för dagen – så smart! Har du inte plats kan en gammal hederlig sekretär fylla en liknande funktion.

Skapa micro-rum för arbetsplats eller studiero
Den här smarta och snygga lösningen hittas hemma hos filmproducenten och entreprenören Tobias Ollén i Stockholm. Foto: Johan Sellén. Stylist: Gill Renlund

Tips!

Annons

Får du inte plats med dörrar eller skjutdörrar kan ett snyggt draperi skärma av minikontoret. En fällbar stol kan stoppas in under skrivbordet när arbetsdagen är slut.

Nätt är rätt

Välj nätta och luftiga möbler för att få in många funktioner i ett rum utan att det känns övermöblerat. Går alldeles utmärkt att hitta i andra hand!

Nätta och luftiga möbler skapar utrymme i små rum
Stylisten Dennis Valencia lyckas få vardagsrummet i sin minitvåa på 40 kvadratmeter att rymma allt som behövs (inklusive potentiellt dansgolv). Foto: Fanny Rådvik

Tips!

Rätt sak på rätt plats med ett gammalt skåp med användbara lådor. Vägghängda hyllor i samma nyans som väggen skapar luft.

Tänk på ljusflödet

ELLEs Elsa Billgren har delat av köket för att skapa ett extra rum där bakom. Ett högt placerat fönster släpper in ljuset.

Annons
Blanda förvaringslösningar: stängd, öppen och upphängda hyllor
Blanda förvaringslösningar: Stängd, upphängd och öppen med kreativa hyllor hos ELLEs Elsa Billgren. Köksbänk i vinkel ger extra bänkyta. Foto: Idha Lindhag

Utnyttja prången

En mini-walk-in-closet, ett litet arbetsrum, en musikhörna eller ett sovrum? Med lite kreativt tänkande kan det där skrymmande prånget få en egen funktion.

Ett ovärderligt tips är att använda väggarna för förvaring
Gör som Edvina Berg i Malmö och utnyttja väggarna för förvaring. Extra fint att måla in hörnet i en egen färg. Foto: Petra Bindel. Stylist: Emma Persson Lagerberg

Låt möblerna dubbeljobba

Förvaring under sängen, en snygg bäddsoffa eller tidigare nämnda sekretär. Det finns många möbler som jobbar dubbelt och därmed sparar plats och snabbt skapar ”rum i rummet”.

Annons
Utrymmet under sängen fungerar utmärkt till förvaring
Fotografen och ELLE-bloggaren Felicia Masalla bor på 20 kvadrat och får plats med hela garderoben under sängen.

Tips!

Så här gjorde Felicia:

Vad? 6 st Ivar-byrålådor, IKEA. 1 resårbotten 120 x 200 cm. Skruvmejsel. För extra stabilitet: 3 hålplattor. 2 vinklar.

Hur? Skruva fast varje byrå och ställ ihop dem. Placeras de mot väggen försvinner två byråer för förvaring. Ramen blir totalt 140 x 200 cm, vilket gör att den kan fungera som sängbord, för dekor och som sittplats. ”Jag ville inte kompromissa med sängen bara för att jag bor litet. Samtidigt behövde jag förvaring då jag har shoppat lite för mycket i mina dagar. Denna lösning blev ultimat!”

Annons

Läs även: Så gör du en egen sänggavel hemma

Satsa på formstarkt

Bor du litet med många vinklar och vrår, leta efter unika möbler i ovanliga former. Vackra hörnskåp, bord med ovanlig form eller en matta med oregelbunden design kan vara precis vad du behöver!

Satsa på unika möbler i ovanliga former som passar just i ditt hem
Specialbyggt bord i ovanlig form i huset som kreatören Daniella Witte inrett. Foto: Andrea Papini. Stylist: Daniella Witte

Skärma av

Den blomstrande gardintrenden har gjort att vi fått upp ögonen för nya kreativa lösningar. Bor du i en etta? Varför inte låta sovplatsen omfamnas av gardiner eller draperier på organiskt formade takskenor. Fungerar också bra som alternativ till skrymmande garderobsdörrar.

Annons
Dela av rummet med gardiner eller draperier
Danska & Drape visade skira gardiner på böjda takskenor under 3 Days of Design i Köpenhamn.
Se också: Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022Brand logo
Se också: Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons