Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

60-talsvillan i Julita är en plats där Pinterest-drömmar blivit verklighet

29 apr, 2024 
AvCecilia von Mentzer
60-talsvillan i Julita är en plats där Pinterest-drömmar blivit verklighet
Något nytt, något fått, något gammalt, något blått. Henrik Ekberg har förädlat sin lilla 60-talsvilla med känsla för tiden och med kretslopp som målbild. Kika in i huset på kullen i sörmländska Julita.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Elle deco guide: Tidlöst och klassiskt porslinBrand logo
Elle deco guide: Tidlöst och klassiskt porslin

Om något är ”esteriörigt”, hur är det då? Det är lekfullt, färgglatt och utan rädsla. Detta enligt ägaren och grundaren Henrik Ekberg, som driver inredningsföretaget Esteriör shop, studio och cafériör tillsammans med Zandra Lidén på Åsögatan i Stockholm.

Hur hamnar en skidåkande dalmas, uppvuxen i Grövelsjön norr om Idre, på Södermalm med egen inredningsverksamhet? Det stavas driv.

Det utdragna taket skapar en naturlig plats modellerad efter en veranda i den amerikanska södern. Den murade spisen används flitigt. Spräcklig pall, Normann Copenhagen.
Det utdragna taket skapar en naturlig plats modellerad efter en veranda i den amerikanska södern. Den murade spisen används flitigt. Spräcklig pall, Normann Copenhagen.Patric Johansson
Annons
Ek, björk och tall skyddar det avskilda huset på kullen.
Ek, björk och tall skyddar det avskilda huset på kullen.Patric Johansson

– Mitt intresse för färg och form går tillbaka till barndomen. Egentligen var det mode jag ville hålla på med. Men så började jag gilla möbler mer och mer, med en önskan att skapa något nytt.

Henrik kom till Stockholm direkt från gymnasiet i Falun. Sommarjobb på Brandstationen kallade.

– Jag blev kvar på mitt sommarjobb i sex år. 2016 ville jag pröva mina vingar och gjorde en affärsplan tillsammans med Zandra. För åtta år sedan var den förhärskande estetiken många nyanser av greige, beige och vitt. Det tilltalade inte oss. Vi saknade vintage, färger, växter, liv och rörelse. Så föddes vårt Esteriör-universum.

Annons
Många nyanser av trä sätter prägel på Henrik Ekberg 60-talshus. Väggarnas träpanel kom fram igen när han rev ner den målade 90-talspanelen.
Många nyanser av trä sätter prägel på Henrik Ekberg 60-talshus. Väggarnas träpanel kom fram igen när han rev ner den målade 90-talspanelen.Patric Johansson

Man gör inredningar, ett av de första uppdragen var en nattklubb vid Hornstull, stajlar hem, driver butik och webbshop och numera också ett café.

Henrik bor med sin flickvän Alice i lägenhet på Söder, men har ett hus i trakten av Julita i Sörmland. Hans pandemi-projekt. Då för fyra år sedan ägnade han en del tid åt stugsurfande på Hemnet. Han hade smalnat av sitt sökande, max två timmar från Stockholm, huset skulle ligga avskilt, gärna från 60- eller 70-talen, ha platt tak, vatten, avlopp och el skulle finnas indraget. ”Jag brinner inte för stora renoveringar”.

Annons

Första gången han kom dit var en regnig, mörk och kall april-dag. Huset ligger sex kilometer från närmaste busshållplats så utan bil är det, om inte strapatsrikt, så till viss del en utmaning.

Henrik Ekberg på Esteriör blev precis som många andra med hus under pandemiåren. Han tillbringar mycket tid i Julita.
Henrik Ekberg på Esteriör blev precis som många andra med hus under pandemiåren. Han tillbringar mycket tid i Julita.Patric Johansson
Annons
Med vitt kakel, grön färg och en hemsnickrad köksö blev köket som nytt. Den gröna taklampan som anas är egentligen en sänglampa från 70-talet.
Med vitt kakel, grön färg och en hemsnickrad köksö blev köket som nytt. Den gröna taklampan som anas är egentligen en sänglampa från 70-talet.Patric Johansson

– Jag gick på en landsväg, sedan en grusväg och till sist en stig. Först hamnade jag fel. Men så öppnade sig en glänta och där var det, mitt hus på en liten kulle. Från 1966, i bra skick, platt tak, veranda och villastandard. Det luktade gott också.

Det finns skog runtom men utsikten blickar ut över öppna fält och man uppfattar inga grannar från Henriks lilla villa. Ett par kilometer bort finns en badplats vid sjön Hjälmaren.

– Jag tycker att huset har många drag av dansk arkitektur, formen, trädäcket med sin öppna spis och de svarta pelarna samt det utdragna taket.

Annons
Ordet diskret är inte det första som kommer för en när man ser den enorma öppna spisen. Men den gör hela rummet och med en spiskassett sprider sig värmen i hela huset.
Ordet diskret är inte det första som kommer för en när man ser den enorma öppna spisen. Men den gör hela rummet och med en spiskassett sprider sig värmen i hela huset.Patric Johansson

Det är en enplansvilla på 80 kvadratmeter. Henriks vision var att förädla det som fanns, inte förändra för mycket och hålla sig till en rätt strikt budget. I stället för att köpa nytt, låta smarta lösningar och hemmabyggen vara grejen.

För att få bättre flöde för sovrummen satte han upp en ny innervägg. Och sågade upp en cirkelrund öppning i väggen. Köksön är ett hemmabygge, han klädde den med grönt kakel.

Det är mycket trä invändigt. På väggen en klassisk träpanel från 70-talet, trägolv genomgående och vitmenat trätak. Genom entrédörren kommer man direkt in i köket. Men det första man lägger märke till är den öppna spisen.

Annons
Henrik vurmar för det esteriöriga. Han inreder lekfullt, färgglatt, tillåtande och oängsligt. Soffan är hans favorit-möbel, finsk 70-talsdesign köpt second hand. Rottingfåtöljer, Granit.
Henrik vurmar för det esteriöriga. Han inreder lekfullt, färgglatt, tillåtande och oängsligt. Soffan är hans favorit-möbel, finsk 70-talsdesign köpt second hand. Rottingfåtöljer, Granit.Patric Johansson
Den platsbyggda hyll- och skåpförvaringen har Henrik byggt av plywood. En fiffighet är att den rymmer en hopfällbar 90-säng som lätt kan tas fram när nattgäster kommer på besök. Brun vas, HK Living. Beige vas, Esteriör Shop.
Den platsbyggda hyll- och skåpförvaringen har Henrik byggt av plywood. En fiffighet är att den rymmer en hopfällbar 90-säng som lätt kan tas fram när nattgäster kommer på besök. Brun vas, HK Living. Beige vas, Esteriör Shop.Patric Johansson
Annons

– Den gör hela rummet men är samtidigt helt galen med sin flirt med en eldstad à la vikingatid. Husets bästa plats är framför brasan. Jag har ställt en soffa framför, helt fel med tanke på feng shui och flöde, men där sitter vi jämnt.

I det stora rummet har Henrik skapat rum i rummet. Kök, matplats, ett hörn med förvaring och vardagsrum. Hans favoritmöbel och käraste ägodel är den finska soffan klädd i läder och canvas, inhandlad på second hand. Matbordet är ett hemmabygge.

– Bordsskivan i ek kommer från ett gammalt kontor, bockarna har jag köpt på Bauhaus. Stolarna till har jag lånat av Zandra, de stod på hennes vind. Min inredning blir en del av ett naturligt kretslopp. Soffbordet har jag byggt av en iläggsskiva jag hade över från butiken som jag placerat på en svart låda.

I gästrummet spegel, vintage Ikea, från Esteriör Shop. Knopplisten är köpt på loppis. Handdukar, HAY.
I gästrummet spegel, vintage Ikea, från Esteriör Shop. Knopplisten är köpt på loppis. Handdukar, HAY.Patric Johansson
På väggen i sovrummet unika sänglampor från 1930-talet, formgivare Eckart Mutheisus för Tecnolumen, inköpta på auktion.
På väggen i sovrummet unika sänglampor från 1930-talet, formgivare Eckart Mutheisus för Tecnolumen, inköpta på auktion.Patric Johansson
Annons

Henrik är lite av en uppfinnarjocke, han funderar alltid på hur man kan lösa saker.

– Att såga upp ett en och en halvmeter stort hål i en vägg är ju lite galet, men man måste våga testa saker. Här får jag leva ut mina Pinterest-drömmar.

– Resultatet känns esteriörigt. Hela materialpaletten är representerad, mixen av färger, lånat, gammalt och så vidare gör att det blir personligt. Det enda jag köpt nytt är färg (till köket), plywood (till förvaringen) och kakel. Den här sommaren ska jag ge trädgården lite extra kärlek. Det har jag inte hunnit med tidigare.

Fotograf: Patric Johansson Stylist: Myrica Bergqvist

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons