6 heta inredningstrender 2022 – enligt serierna

6 stora inredningstrender 2022 enligt tv-serierna

Vem älskar inte att plöja igenom en spännande serie? Vi samlar höjdarna vars interiör inspirerar minst lika mycket som handlingen – och hintar om kommande inredningstendenser.
15 december, 2021
1:37

Efter reklamen: 5 stylingtrender som spås bli stora 2022

(1:37)

Hej, 2022! Det nya året bjuder in till nya, spännande tendenser och rykande färsk inspiration inom alla tänkbara segment. För inredningsentusiasten har vi hunnit trendspana rejält och bland annat tagit tempen på Pinterests ledande trender 2022, Hemnets hemstylingspaningar (som går i en härligt färgsprakande anda) och tagit ett grepp om färgtrenderna.

Nu utgår vi från våra favoritserier för att identifiera inredningstrender som sticker ut lite extra och som vi kan räkna med att se mer av, både i skärmen och fysiskt, under årets lopp.

Här är sex heta inredningstrender vi ser mer av 2022 – enligt tv-serierna:

1. Poppig färgfest (Squid game, Netflix)

Inredningstrender 2022 enligt Netflix, Squid game pasteller

Nu får jordnära hemmiljöer ge plats åt pastelliga kontraster – gärna i de kulörer som syns i Squid game. Foto: Netflix.

Dystopisk thriller i lekfull skrud. Succéserien Squid game seglade snabbt upp som den mest sedda Netflix-serien någonsin. Trots sin mörka, råa handling är det färg och form som leder vägen rent estetiskt. Pastellpoppiga kulörer, med rosa, blått och grönt i huvudsak, möter en skruvad lekplatsmiljö med sann tivolikänsla.

2. Lyxfaktor (Nine perfect strangers, Amazon prime video)

Inredningstrender 2022 Amazon prime, lyxigt och avskalat

Wellnessretreaten Tranquillium house, som på riktigt heter Soma, ligger i australiensiska Byron bay och finns att hyra på Airbnb. Foto: TT.

En välpolerad, avskalad och lyxig tendens märks i flera serier, där Nine perfect strangers och Succession sätter stilen. Det är glossiga ytor, miljöer med till synes oändlig takhöjd, neutrala toner och en minimalistisk lyxstil som präglar både maffiga hälsoresorter och maxade kontorsmiljöer.

3. Historiska miljöer (La casa de papel, Netflix)

Inredningstrender 2022 enligt Netflix, La casa de papel

I gisslandramat ligger stort fokus på den historiska banken, egentligen hem åt den spanska motsvarigheten till Transportstyrelsen. Foto: Netflix.

Att få in en unik och personlig essens i heminredningen, oavsett om det handlar om små antikviteter eller loppisfyndade möbler, är en växande trend. Hämta inspiration från maffiga historiska omgivningar, likt de i Netflix-favoriten La casa de papel, som i huvudsak är inspelad i en mäktig (fiktiv) bankmiljö i Madrid.

4. Akademisk vibb (Young royals, Netflix)

Inredningstrender 2022 enligt Netflix, Young royals

Utöver hyllade Young royals, med Edvin Ryding i spetsen, ser vi även Zebrarummet och The chair skildra skolmiljöer. Foto: Netflix.

I Rojda Sekersöz Young royals följer vi Wilhelm i internatskolan Hillerskas skolboksklassiska studiemiljöer (som bland annat har spelats in på Kaggeholms slott på Ekerö i Stockholm) och det är inte den enda serien som hittat tillbaka till skolbänken. Inom inredningsvärlden tolkas det med cottagecore och lantlig charm som med fördel blandas in i minimalistiska och moderna hem.

5. Asketiskt (House of the dragon, HBO Max)

Inredningstrender 2022 enligt HBO Max, House of the dragon

House of the dragon utspelar sig 200 år före Game of thrones. Foto: HBO Max.

Rejäla naturmaterial, minimalistiska miljöer och nedtonade färger. Det nya skandinaviska stavas asketiskt och i serievärlden är det House of the dragon (föregångaren till Game of thrones) med premiär 2022, som vi spår leda vägen. Tänk sobert svart och återhållsamt med metallkontraster.

6. Hemmabiblioteket (You, Netflix)

Inredningstrender 2022 enligt Netflix, hemmabiblioteket You

Mooney’s, som vi introducerades till i första säsongen av You, finns på riktigt i Yorkville, Manhattan, under namnet Logos bookstore. Foto: Netflix.

Numera är böcker mer än bara en analog tillflyktsort. Se dem snarare som stämningshöjande inredningsdetaljer som skapar ett avkopplande lugn i hemmet. Inspireras av You, där vi bekantade oss med rustika bokhandlar och böcker i mängder redan i säsong ett. Det allra trendigaste? Ett hemmabibliotek eller läshörna i en nedtonad, nästan smutsig palett.