Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Fem vanliga missar när du inreder med julbelysning

05 okt, 2021 
Vanliga missar när du inreder med julbelysning och enkla lösningar
Känns det knepigt att inreda stilsäkert med julbelysning? Vi listar några vanliga julbelysningsmissar – och hur du smidigast undviker dem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrenderBrand logo
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

För många av oss är julbelysning lite av startskottet för själva juluppladdningen och säsongen som helhet. Oavsett om det rör sig om en klassisk julstjärna, tidlös ljusslinga eller ljusstake i fönstret så är julens belysning enkel att ta fram och skapar oslagbar mysstämning i våra vintermörka hem.

Däremot kan det kännas svårt att få säsongsbelysningen att resonera väl med hemmets befintliga inredningsstil. Om så är fallet listar vi här några vanliga missar och enkla lösningar som gör säsongens julbelysning bättre integrerad i hemmiljön.

Annons

Sex vanliga missar när du inreder med julbelysning – och hur du undviker dem bäst:

1. placerar allt på ett ställe

Så inreder du med julbelysning, snygga belysningstips
Den eldrivna ljusstaken behöver inte vara maffig. Även mindre alternativ sprider julatmosfär på ett kick! Foto: Ikea.

Att smygstarta en ny säsong eller ladda upp för en högtid rent interiört är ofta synonymt med märkbara förändringar, vilket inte är så märkligt. Årstidsskifte är en utmärkt naturlig tidpunkt att förnya och injicera ny, säsongsenlig energi i våra hem. Samma tankesätt kan appliceras på julbelysning specifikt med ivern att ta fram allt på en gång.

Annons

Tips: Tänk sparsmakat! Att plocka fram julbelysningen behöver inte betyda belysning i varje vrå. Komprimera istället belysningsdosen och blanda gärna en mindre ljuskälla med övrig juldekor för ett ombonat säsongsstilleben. En neutral palett är bra för dig som vill att arrangemanget känns aktuellt hela vintern.

2. Du snöar in dig på ett utförande

Vanliga missar när du inreder med julbelysning
Sugen på ett diskret statement? Satsa på en elljusstake i nedtonad kulör men mer levande form. Foto: Granit.

Traditionell julbelysning präglas många gånger av grönt och rött med glimrande inslag i mängder. Det är även vanligt att modellen av belysning, främst när det kommer till eldrivna alternativ, ser likadan ut varje säsong och skapar för märkbar kontrast till resten av hemmet.

Annons

Tips: Juldekor eller inte, så är det ditt hem och dess helhetskänsla som står i fokus. Börja med att fundera kring hur mycket plats du vill att julbelysningen faktiskt ska ta i hemmet. Våga variera och experimentera med både färg och form för att skapa levande statements eller mer nedtonade, tidlösa intryck.

3. Få levande ljuskällor

Så inreder du med julbelysning, levande ljus
Inspireras av ELLE-profilerna Elsa Billgren och Sofia Wood vars jul kantas av levande ljus och en rustik känsla. Foto: Mira Wickman.

Få detaljer tillför mysstämning i hemmet som levande ljuskällor. Ljusskenet blir behagligare, miljön känns mer ombonad och varianterna är numera oändliga. Här är nyckeln att navigera rätt bland alternativen och hitta miljövänliga alternativ, exempelvis Svanenmärkta ljus och paraffinfria varianter, utan giftiga och skadliga ämnen.

Annons

Tips: Att inreda med levande ljus är aktuellt oavsett säsong. Om du redan har ljus hemma, plocka fram och maxa julvibben med hjälp vinterns växter, vackra ljusstakar och ljus i olika kulör. Om du investerar i nya är det smart att satsa på en säker färgskala, antingen med säsongsneutrala kulörer eller traditionellt grönt och rött.

4. Ljusslingan stannar ute

Så inreder du med julbelysning, vanliga missar
Ljusslingor passar i alla hemmets rum oavsett säsong och kan med fördel hänga kvar året runt. Foto: Anna Malmberg/Ikea.

Ljusslingor har gått från säsongsbetonad balkongbelysning till stämningsfull trotjänare oberoende årstid. Att plocka fram ljusslingan är lätt synonymt med att endast koncentrera den till balkongen eller uteplatsen, men användningsområdena är många och ljuskällan passar lika bra på vintern som på sommaren.

Annons

Tips: Testa att flytta eller komplettera din utomhusbaserade ljusslinga med ett inomhusalternativ. Häng upp på väggen, i eller runt fönstret eller placera runt en möbel, exempelvis spegel eller större förvaring. Om du vill ha två ljusslingor, både inom- och utomhus, är det snyggt att satsa på liknande färg men olika utförande.

5. centrerad vid fönstret

Så inreder du med julbelysning, i fönstret
Levande ljus möter stilsäker takbelysning i sann julstämning. Foto: Granit.

När det kommer till julbelysning är det enkelt att fastna vid fönstret och låta all belysning, från ljusstakar till ljusslingor, blomma fram på fönsterbrädan. I många fall sker det naturligt i hopp om att boosta vintermånadernas begränsade ljusinsläpp (om så i liten utsträckning), men det kan få resten av hemmiljön att kännas kal.

Annons

Tips: Utgå från din vanliga belysning. Mycket går att addera och skapa med redan befintliga ljuskällor, inte minst om du utgår från levande ljuskällor. Inspireras av Granits takfasta belysning över en av julens mest centrala miljöer, matplatsen. Tak- och väggbaserade alternativ skapar en tydligare röd tråd och julig stämning på en större yta.

TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheterBrand logo
TV: Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons