Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

4 experter om höstens stora inredningstrender

18 aug, 2022 
AvCecilia von Mentzer
4 experter om höstens stora inredningstrender
Textil som får nytt liv, en mer lättsam syn på inredning där det gärnafår vara lite fulsnyggt, spill som blir nya produkter och personliga badrum. Branschexperterna siar om hösten 2022.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: Höstens stora inredningstrenderBrand logo
VIDEO: Höstens stora inredningstrender

Cathy Nordström

Designer @studiocathynordstrom

Designern Cathy Nordström tipsar om sina bästa tips inför hösten

Vilka trender ser du?

Annons

”Jag tror inte på just trender inom inredning, ett hem ska stå sig över tid men visst är en miljö och en inredning föränderlig. Och där ser jag tacksamt att textil, mönster och färg får ta mycket större plats. Äntligen! Internationellt sett så har man länge vågat jobba med textil i olika kombinationer och lager, men i Sverige har det varit väldigt försiktigt och i min mening ganska själlöst. Textil adderar inte bara visuellt, akustiken i ett hem blir bättre och det ger också en känsla av trygghet och värme. Något som vi kommer att behöva än mer i takt med att världsläget känns mer och mer instabilt. Och målade tak. Vem har bestämt att alla innertak ska vara vita?”

Cathy Nordström tror vi kommer att få se mycket varma roströda toner, terrakotta och jordfärger.

Höstens färger?

Annons

”Jag tror vi kommer att få se mycket varma roströda toner, terrakotta och jordfärger. Tillsammans med detaljer i varmt syrenlila, olika gröna toner som olivgrönt och solrosgult. Och himmelsblått med en gnutta grönt i.”

Någon i branschendu är extra nyfiken på?

”Just nu är jag besatt av franska Laura Gonzalez och amerikanska Hadley Wiggins. Båda är modiga och underbara i sina val av färgsättning, mönster, möbler och detaljer.”

Badrummet blir äntligen mer än endast våtutrymme och snarare ett personligt inrett rum. Inspireras av Beata Heumans.

Malin Glemme

Grundare av Layered @layeredofficial

Annons
Malin Glemme, grundare av Layered.

Vilka trender ser du?

”Det stora är förstås fortfarande hållbarhet. Till exempel i arbetet med att hitta nya cirkulära kvaliteter och innovativa produktionssätt och förstås i vikten av detaljkunskap kring ursprunget på det man köper. På Layered är alla mattor spårbara och vi vet precis vilken farm som garnet vi använder kommer ifrån och vem som har färgat in det. Parallellt med den här hållbarhetstrenden ser jag en diametralt motsatt trend, där lekfullhet och personlighet är centralt. En livsbejakande stil där man vågar blanda och leka med mönster, former, tidsepoker och färger på ett friskt sätt som gärna får bli lite befriande fulsnyggt. Allt behöver inte vara så allvarligt jämt.”

Annons
Höstens stora trend är fortfarande hållbarhet siar Malin Glemme.

Höstens färger?

”Jag tror att de lugna färgerna som gällt har lämpat sig väldigt bra, med tanke på den skakiga omvärld vi levt i de senaste åren. Många har kommit att se hemmet som en trygg, vilsam bas. Nu tror jag att många känner ett uppdämt behov av social samvaro och en önskan om att få in lekfullhet och optimism i vardagen igen. Där är ju färg ett naturligt sätt att förmedla denna optimism på. I vår palett för Layered till hösten så har vi en riktig färgexplosion med alltifrån toner av korall till blått. Men den färg som jag är allra mest sugen på är grönt i alla dess olika skepnader.”

Annons

Någon i branschen du är extra nyfiken på?

”Den sydkoreanske designern Kwangho Lee, verksam i Seoul, har ett väldigt experimentellt och originellt uttryck. Älskar hans stickade möbler.” Japanska trastextilier,så kallad boro, fascinerar. Liksom svenska klädföretaget Main Nué, som syr om kasserad textil.

Stickad stol av sydkoreanske designern Kwangho Lee.

Lisa Hilland

Designer @lisahilland

Annons
Lisa Hilland är designer och tillsammans med Gemla lanserade hon ett projekt med fokus på upcycling av läderspill på möbel- mässan i Milano

Vilka trender ser du?

”Upcycling och att ta till vara på material som blir avfall annars, är stort just nu, man ser många svenska möbel-producenter som jobbar med detta. Tillsammans med Gemla lanserade jag ett projekt med fokus på just upcycling av läderspill på möbel- mässan i Milano. Jag tror det ligger nära till hands för designer att med sin uppfinningsrikedom och kreativitet ge biprodukter ett nytt liv – och ju fler som angriper problemet med restmaterial desto bättre tycker jag!”

Annons
Spillmaterial är grejen enligt Lisa Hilland, aktuell med kudden <i>Meadow</i> för Gemla. Och just hos Gemla är det materialens naturliga färger som gäller.

Höstens färger?

”Personligen älskar jag materialens ’naturliga’ färger, t ex läder som är naturfärgat och trä som är naturellt. Men en färgtrend som verkar hålla i sig är grönt i olika toner och brunt/ockra – klassiskt naturnära.”

Någon i branschen du är extra nyfiken på?

”Det finns många kreativa människor jag beundrar! Men just nu är det snarare ’frågor’ och problem som designer enas kring som intresserar mig. Kollektiva insatser blir alltmer viktiga, snarare än individuella designer/konstnärer med stjärnstatus. Särskilt unga, drivna designer tänker så, det ger mig hopp inför framtiden. I mitt samarbete med IKEA får jag inblick i hur de kollektivt arbetar med hållbarhetsfrågor i en stor organisation, det är enormt lärorikt och roligt!”

Annons
Fåtöljen heter<i> Open</i>, formgiven av Samuel Wilkinson, dess rygg är gjord av handflätade papperssnören.

Jack Dalla Santa

Arkitekt och medgrundare av Contem @contemfurniture

Jack Dalla Santa är arkitekt och medgrundare av Contem

Vilka trender ser du?

Annons

”En stark tendens inom arkitektur- och inredningsvärlden handlar om att på olika sätt ta tillvara de rum som redan är byggda och att med små, men precisa grepp stärka befintliga rumsligheter. Det handlar om att öva sig i att se det vackra i föremål och material som använts och att lägga till former som antingen kontrasterar, smälter in eller skapar något oväntat. Det är en tendens som inte är ny, men som intensifierats av världsläget på olika sätt och känns väldigt spännande.”

Main Nué är ett svenskt klädföretag som skapar vackra och uttrycksfulla plagg genom att sy om textilier som annars hade kasserats.

Höstens färger?

Annons

”Spillfärger från din närmaste färgbutik. Men om jag ska svara på den fråga ni är ute efter så tror jag på gul.”

Någon i branschendu är extra nyfiken på?

”Jag såg en utställning om boro-textilier på Östasiatiska museet i slutet av förra året som berörde mig. Den visade upp plagg och textilier som lappats och sytts om på ett otroligt omsorgsfullt sätt över generationer. Main Nué är ett svenskt klädföretag som skapar vackra och uttrycksfulla plagg genom att sy om textilier som annars hade kasserats. I båda fallen (boro och Main Nué) är aspekten av tid väldigt närvarande vilket ger plaggen ett djup som är otroligt vackert.”

Annons
Japanska trastextilier, boro, är plagg och textilier som lappats och sytts om på ett otroligt omsorgsfullt sätt över generationer.

Foto: Isak Berglund Mattsson-Mårn, Mike Karlsson-Lundgren, Fanny Rådvik

SE OCKSÅ: Titta in i den hemtrevliga 60-tals villanBrand logo
SE OCKSÅ: Titta in i den hemtrevliga 60-tals villan

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons