ANNONSSAMARBETE MED JEAN PAUL GAULTIER

Zara Larsson: ”Jag försöker vara en förebild genom att ta det utrymme jag behöver”

29 sep, 2023 
AvElinor Hedgren
zara larsson jean paul gaultier
Zara Larsson har sedan länge skrivit in sig i musikhistorien, men historien om den svenska superstjärnan sträcker sig långt bortom virala hits. Zara Larssons röst slutar inte när låten är slut. Tvärtom använder hon sin plattform för att sprida systerskap, främja feminina gemenskaper, och dela med sig av sitt inflytande.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Hon är en av Skandinaviens största popstjärnor och sjunger sig år efter år in på topplistorna med en imponerande röst. Men även om Zara Larsson är en framgångssaga har hon ingen avsikt att låta sig definieras så enkelt. Med ideal om feminin styrka och friheten att vara precis den man är, är hon en förebild som inspirerar till uppror mot traditionella normer.

Med sin energi och trendsättande framtoning äger Zara Larsson sitt framträdande, sin scen och, viktigast av allt, sig själv. Det är därför hon är en av ambassadörerna för Jean Paul Gaultiers nya doft Gaultier Divine. Vi har träffat Zara Larsson och pratat om hennes förhållande till femininitet, frihet – och inte minst hur hon föredrar att dofta när hon tar över ett rum.

zara larsson jean paul gaultier

ZARA LARSSON OM FEMINITET, SYSTERSKAP OCH DOFT

Vad betyder femininitet för dig?

– Femininitet handlar om äkthet. Om att uttrycka sig så sanningsenligt som möjligt utan att be om ursäkt för vem man är. Jag försöker vara en förebild genom att ta det utrymme jag behöver och jag ser upp till kvinnor som uttrycker sig själva oavsett vad det kostar.

Vad gör dig stolt över att vara kvinna i dagens samhälle?

– Jag säger detta från en privilegierad synvinkel, men jag är stolt över att vara en del av ett speciellt systerskap som har blomstrat mot alla odds om vi tittar på kvinnans roll i samhället ur ett historiskt perspektiv. Jag tycker att det är så befriande att arbeta med kvinnor och veta att vi har ett systerskap gemensamt och delar många attityder, övertygelser och erfarenheter.

Vilken syn på skönhet växte du upp med?

– Hängivenhet. Min mamma var sjuksköterska, så när jag växte upp såg jag hur hon ägnade sitt liv åt att hjälpa andra. Jag har alltid sett det som en mycket speciell och idealistisk typ av skönhetsideal – att vara någon för andra.

Tycker du att samhället ger kvinnor utrymme att existera på sina egna villkor?

– Nej, men vi är på väg i rätt riktning. Jag ser hur kvinnor skapar utrymme för varandra och för alla former av skönhet. Fördelen med det globaliserade samhället är att skönhet är mycket mer demokratiserat än tidigare och att vi exponeras för många fler former och färger. Så jag är optimistisk.

Hur kan kvinnor stå i solidaritet med varandra?

– Om du har makt, dela den med andra kvinnor. Personligen försöker jag omge mig med kvinnliga författare och producenter, och jag anställer kvinnor till mitt crew när jag är ute på turné. Det är vår plikt att hjälpa varandra att bygga ett starkt CV.

Vilken doft väljer du när du vill stråla och känna dig handlingskraftig?

– Något sexigt. Jag gillar skiktade dofter som börjar fräscht, men under ytan finns det massor av överraskningar. Jag gillar djärva dofter som tar över rummet och får folk att vända sig om för att titta på mig. Och jag gillar att kombinera den med en nästan komiskt hög platåklack för extra blickfång.

Tänker du på att bära rätt doft vid rätt tillfälle?

– Ja, det gör jag definitivt. Jag är den typ av person som har en parfym för varje tillfälle. Jag älskar hur parfym kan skapa så starka minnen för mig. Det är nästan som en tidsmaskin.

Du är ambassadör för Jean Paul Gaultiers "Gaultier Divine". Hur beskriver du den doften?

– Det är en doft som man lägger märke till. Den är självsäker, feminin och bekymmersfri, och balanserar det söta med det blommiga. Det är en mångsidig doft som fungerar under alla årstider och som kan bäras både dag och natt. Jag använder den ofta i mitt vardagsliv, väl medveten om att alla jag träffar tycker att jag doftar chicness.

zara larsson jean paul gaultier

GAULTIER DIVINE EAU DE PARFUM AV JEAN PAUL GAULTIER

I am a woman, what’s more Divine? Så börjar Jean Paul Gaultiers nya förföriska doft, Gaultier Divine, som introducerar ett helt nytt doftuniversum. Den blommiga hjärtnoten av vita liljor får sin unika fräschör från en salt toppnot och doften fulländas av luftiga maränger. Doften är skapad för den moderna kvinnan och kommer i en flaska som – likt Zara Larsson – är klädd i en gyllene korsett. En sista detalj i doften som fulländar dess feminina hyllning.

Läs mer och köp Gaultier Divine doften här!

Zara Larsson: ”Jag försöker vara en förebild genom att ta det utrymme jag behöver”Brand logo
Zara Larsson: ”Jag försöker vara en förebild genom att ta det utrymme jag behöver”

JEAN PAUL GAULTIER – MODEVÄRLDENS ENFANT TERRIBLE

När Jean Paul Gaultier började designa under eget namn på 1970-talet blev han omedelbart berömd och ökänd. Med ord som "dekadent" och "provocerande" som användes av modemagasin för att beskriva hans kollektioner, tog Jean Paul Gaultier sin rättmätiga plats som modevärldens enfant terrible: den sprudlande och energiska talangen som vägrade att definieras av de etablerade modehusens smala väg.

Jean Paul Gaultier gick sin egen väg och skapade skräddarsydda klänningar, korsetter med spetsig byst och toplessplagg. Målet var att skapa ett universum där alla kunde äga sin egen silhuett. Som en av de första och största förespråkarna för en fri, mångsidig och tolerant modevärld är Jean Paul Gaultier synonym med den nya tiden och hyllandet av femininitet som en värdefull styrka.

Jean Paul Gaultier har ofta tagit moderörelser, samhällstrender och tidsspecifika ideal som utgångspunkt för sina kollektioner, för att sedan plocka isär elementen och sätta ihop dem igen på nya - ofta provocerande sätt. Det mest ikoniska exemplet är arbetet med korsetten, ett plagg som i århundraden har begränsat kvinnor med sina åtstramande snören. En symbolik som Jean Paul Gaultier har försökt omdefiniera i decennier.

1991 var det dags för den verkliga uppgörelsen när Madonna under sin tredje världsturné bar en skräddarsydd Jean Paul Gaultier-korsett i rosa satin med en konformad barm. Madonna blev sinnebilden för kvinnlig empowerment.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥