ANNONSSAMARBETE MED POLESTAR

Design med kraft att kunna göra skillnad

09 okt, 2023 
Hur arbetar en designer med materialval och varför är de viktiga ur hållbarhetssynpunkt? Vi pratade med industridesignern Maria Uggla på Polestar för en inblick i hennes arbete med deras nya bilmodell Polestar 3.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vi lever i en tid när vi behöver se över alla produkters miljöpåverkan. Att designa hållbart och för cirkularitet kräver att vi gör om och gör rätt. Det är en stor utmaning som är gemensam för både mode- och bilindustrin.

Maria Uggla är chef för färg- och materialdesign på det svenska elbilsföretaget Polestar. Hon är utbildad industridesigner och jobbade många år inom bilindustrin innan hon blev värvad till designteamet på Polestar.

Hållbarhet är ett brinnande intresse för Maria och hon tror att det kan ha uppstått tack vare en naturnära uppväxt på landet i Värmland och hennes mormor.

- I inledningen av mitt examensarbete på Designhögskolan berättar jag om att min mormor brukade tvätta plastpåsar hemma. Hon tvättade dem och hängde sen upp dem på tork. Under den tiden tog man tillvara på allt och återanvände och lagade. Det börjar ju komma tillbaka nu.

I sin roll på Polestar får Maria Uggla jobba med sina två stora intressen: design och hållbarhet.

Maria var redan under sin tid på universitetet involverad i flertalet hållbarhetsprojekt och ser det som en designers superkraft att kunna skapa produkter som tilltalar människor – samtidigt som de pekar mot en mer hållbar framtid.

Polestars målsättning är att förbättra samhället genom design och innovation – för att påskynda övergången till hållbar mobilitet.

- Jag känner verkligen att jag är på rätt plats vid rätt tid. Polestars kärnvärden design, hållbarhet och innovation är den bästa tänkbara mixen för att driva utvecklingen av hållbara material framåt, berättar Maria.

En värld där design och hållbarhet går hand i hand

I slutet av förra året lanserades Polestar 3 och i vår är den planerad att levereras till svenska kunder. Elbilen är en femsitsig SUV med toppmoderna funktioner. Vad som framför allt skiljer Polestar 3 från andra SUV:ar och bilar generellt är det stora fokuset på att förena design och hållbarhet.

- Att designa för hållbarhet är en enorm utmaning. Vi behöver ta ställning till både vilka material vi använder, vilka råvaror de är tillverkade av och med vilka processer, förklarar Maria.

Bilar är otroligt komplexa produkter. Hundratals olika exteriör- och interiörkomponenter och material ska designas så att de hör ihop i en harmonisk helhet. För att leva upp till företagets kärnvärden startade designprocessen för Polestar 3 med att hitta de hållbara råvarorna – inte tvärtom med designen som utgångspunkt, vilket är det traditionella sättet att arbeta.

Designteamet skapade en tiopunkters lista med hållbarhetskrav på alla material och höll sig till den under hela projektet. Ett krav var att all textil skulle vara 100% återvunnen och ett annat att allt läder skulle vara spårbart och restprodukter i stället för att vara avsett som bilklädsel från början.

- Alla textilier i klädslar, innertak och dörrar är tillverkade av 100% återanvänd PET, alla mattor i bilen är gjorda av 100% återanvänd PA, bland annat återanvända fiskenät. Dörrpanelerna är gjorda av en komposit av naturfiber och plast, vilket gör att vi kan reducera både vikten och utsläppen till hälften.

De har inte behövt kompromissa med vare sig designen eller hållbarheten, utan lyxen och kvaliteten går hand i hand med hållbarheten i den nya elbilen.

- Vi kompromissar inte åt något håll, utan vi är väldigt tydliga mot våra leverantörer: Har de inte någonting intressant att komma med ur ett hållbarhetsperspektiv spelar det ingen roll hur snygga materialen är. Vi är inte intresserade, förklarar Maria.

Lädret som används i Polestar 3 uppfyller de strängaste kraven för djurskydd. Även ullen kommer från gårdar med stränga krav på såväl markskötsel och djurskydd.

Maria förklarar att det känns bra att kunna ställa så höga krav på både hållbarheten och designen – och att det förenar hennes två stora passioner.

- Vi omdefinierar lyx, som vi brukar säga. Materialen är hållbara och vi gör dem snygga.

- Jag var miljöaktivist långt innan jag började med att designa överhuvudtaget. Hållbarhetstänket sitter därför djupt rotat.

Företagets designers söker ständigt efter nya hållbarhetslösningar och arbetar nära konstruktions- och hållbarhetsteamen. Även om Polestar är en liten del av en stor industri är målet och förhoppningen att skapa en kedjereaktion och att det hållbara så småningom blir standard för alla.

- Det vi gör pushar våra leverantörer och sin tur hela industrin. Jag menar, vi räddar ingen värld om bara vi sätter hållbara lösningar i våra bilar – utan det här måste ju spridas så att det blir ringar på vattnet, förklarar Maria och fortsätter:

- Vi måste hitta samarbetspartners med samma hållbarhetsambitioner som vi och hitta synergier mellan oss och verkligen vända på saker för att göra skillnad.

Maria beskriver körupplevelsen med Polestar 3 som “att köra framtiden” – den har körupplevelsen, designen och hållbarheten som framtidens standardbil kommer att ha.

Man kan påstå att det som förenar modeindustrin med bilindustrin i dag är det nya, mycket viktiga, hållbarhetstänket. Här kan de två industrierna lära mycket av varandra.

- Nu ser man att modeindustrin börjar tänka efter, med vintage och återvinning av använda plagg till exempel.

- Det finns så mycket spännande på gång, överallt. Vi är ju bara en del i en helhet – men det är en rolig tid att vara i. Och en viktig tid. Absolut en viktig tid, avslutar Maria.

Läs mer om Polestars ambitiösa hållbarhetsarbete här!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥