ANNONSSAMARBETE MED ÅHLÉNS

3 sköna hudvårdsrutiner– vilken passar dig bäst?

06 okt, 2023 
AvSofia Carlberg
John Gripenholm
Har du mycket tid på morgonen eller maxar du hudvårdsrutinen på kvällen? Här är tre olika rutiner; mini, midi eller maxi – beroende på vad som passar dig. Häng med i vår guide!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Är din stund i badrummet helig, tillbringar du gärna tid med att smörja in dig i flera steg och rabblar hudvårdsingredienser i sömnen, är du förmodligen en riktig beautyjunkie. Eller så föredrar du att det går fort och vill ha ett fåtal produkter som gör vad de ska.

Vi vet att det kan vara en riktig djungel därute bland varumärken, aktiva ingredienser, olika typer av serum och rengöringsprodukter. Därför har vi kikat lite närmre på tre olika hudvårdsrutiner som är anpassade efter hur mycket tid du har och hur viktigt det är med en skräddarsydd hudvårdsrutin för dig.

Just nu – upp till 25% på ansikts- och kroppsvård hos Åhléns

Gäller ej: Byredo, Chanel, Dior, Sensai, Barbara Sturm, The Ordinary.

Mini – den enkla hudvårdsrutinen

John Gripenholm

Mini passar dig som har en relativt okomplicerad hud och som gärna vill lägga så lite tid som möjligt på hudvårdsrutinen.

Steg 1: Rengöring

Det är viktigt att vårda huden genom rengöring både morgon och kväll. För den som är ute efter effektivitet är micellärt vatten ett bra val. Det är en hybrid mellan ansiktsrengöring och toner och innehåller små, mikrobiologiska partiklar som liknas vid magneter, som försiktigt drar till sig orenheter på din hud. Dessutom är den berikad med återfuktande komponenter och behöver inte sköljas bort.

Steg 2: Anpassad hudvård

John Gripenholm

För en enkel och effektiv hudvårdsrutin är det viktigt att identifiera ditt viktigaste behov. Är det mer fukt och lyster? Vill du minska rodnad eller jobba med eventuell akne? Här kommer skräddarsydd hudvård in i bilden. Lägg till exempelvis ett serum, en exfolierande peeling eller en närande ansiktsolja, beroende på vad din hud behöver just nu, särskilt med hänsyn till årstiden.

Steg 3: Ansiktscreme

Oavsett hudtyp är fuktavgivande vård a och o nu i höst. På morgonen är det bra att använda en dagkräm med SPF, vilket både återfuktar och skyddar huden mot skadliga UV-strålar. På kvällen kan du använda en nattkräm som är rik på aktivt vårdande ingredienser och ger huden näringen den behöver när du sover.

Produkttips som passar Mini

Lumene Radiance Boosting Cleansing Foam, 105 kronor

Lumene Nordic-C Glow Renew Night Serum, 309 kronor

Clarins Cleansing Micellar Water, 290 kronor

Kiehls Ultra Facial Cream - Dry Skin, 265 kronor

Midi – en skräddarsydd rutin

John Gripenholm

När du växlar upp din hudvårdsrutin med lite fler steg har du också fler möjligheter att anpassa den efter din huds behov.

Steg 1-3: Rengöring, toner och exfoliering

Börja med att välja en rengöringsprodukt som passar din hudtyp. Efter rengöringen, applicera en toner på huden. Många misstar tonerns huvudsakliga funktion som att enbart ta bort eventuella rester av rengöring och makeup, men faktum är att dess främsta uppgift är att återställa hudens pH-balans. Fortsätt sedan med exfoliering, vanligtvis med produkter som innehåller syror som hjälper till att avlägsna gamla hudceller och stimulerar samtidigt produktionen av nya celler.

Steg 4-5: Serum och ögoncreme

Ett serum är en kraftfull blandning av aktiva ingredienser och fungerar som en målinriktad behandling för att ta hand om din huds specifika behov. Om du strävar efter synliga resultat eller vill behandla särskilda hudproblem är det avgörande att använda ett sådant serum i din hudvårdsrutin. Du kan också gärna kombinera olika serum, till exempel ett fuktgivande serum på morgonen och ett mer intensivt serum med retinol på kvällen. Använd en ögoncreme som minskar synligheten av mörka ringar och fina linjer.

Steg 6-7: Ansiktscreme och uv-skydd

Applicera en återfuktande ansiktscreme. Under sommarhalvåret kan du välja en dagcreme med SPF för att skydda huden mot solens skadliga strålar. Du kan också låta din ansiktscreme absorberas innan du applicerar ytterligare solskydd för att säkerställa fullständig skydd. Detta är det bästa sättet att förebygga ålderstecken som orsakas av solen. På vintern, när strålningen är lägre, kan du överväga att använda en rikare och mer fuktgivande ansiktscreme.

Produkttips som passar Midi

CLINIQUE Moisture Surge 100-Hour Auto-Replenishing Moisturizing Face Cream, 250 kronor

CLARINS Soothing Gentle Foaming Cleanser, 290 kronor

LUMENE Nordic Bloom Vegan Collagen Essence, 329 kronor

Estée Lauder Revitalizing Supreme+ Optimizing Power Treatment Lotion, 455 kronor

CLARINS Double Serum, 945 kronor

RUDOLPH CARE Nourishing Cleansing Oil, 440 kronor

FILORGA Time-Filler Essence, 515 kronor

ELIZABETH ARDEN Ceramide Retinol Capsules Line Erasing Night Serum, 1 175 kronor

Maxi – hudvård extra allt

John Gripenholm

Om du älskar att ta hand om din hud och vill ge den de allra bästa förutsättningarna – är maxi-rutinen för dig.

Steg 1-3: Dubbelrengöring och toner

Har du hört talas om den koreanska 10-stegsrutinen? Den utgår från konceptet om dubbel rengöring. Först, en oljebaserad rengöring följd av en vatten- eller tvålbaserad rengöring. Denna metod säkerställer en fullständig borttagning av orenheter, samtidigt som den skonsamt bevarar hudens naturliga fuktbalans. Avsluta detta rengöringssteg genom att applicera en toner, vilken återställer hudens optimala pH-nivå.

Steg 4-5: Exfoliering och koncentrat

Nu är det dags att använda din valda exfoliering. Vanligtvis applicerar du den några kvällar i veckan. Ge din hud lite extra kärlek dagen efter en exfoliering med en booster eller ett koncentrat, berikade med aktiva ingredienser som retinol för att främja hudens spänst och fyllighet. Alternativt kan du variera detta steg genom att lägga en ansiktsmask.

Steg 6-7: Essence och serum

För att intensivt återfukta din hud, kan du lägga till en essence i din rutin. Essencen är en hybrid mellan ansiktsvatten och serum och fungerar som en fuktgivande förberedelse för din hud, vilket gör att den lättare kan absorbera de aktiva ingredienserna i efterföljande produkter. Därefter är det dags för ett serum med kraftfulla aktiva ingredienser. Välj en personlig favorit eller blanda och matcha serum för att rikta in dig på olika målområden.

Steg 8-10: Ögoncreme, ansiktscreme och solskydd

Ta hand om ögonområdet med en ögoncreme och applicera en fuktgivande ansiktscreme. För att skydda din hud från skadliga UV-strålar, är det bra att använda solskydd året runt. Under vintermånaderna kan du dock överväga en lättare form av UV-skydd som är inbyggt i din dagcreme. Vid behov kan du även byta ut solskyddet mot en rikare ansiktscreme eller ansiktsolja som ger extra skydd mot tuffa väderförhållanden och vind.

Produkttips som passar maxi

Emma S Jasmine Facial Toner, 200 ml, 159 kronor

Estée Lauder Perfectly Clean Foam Cleanser, 385 kronor

Estée Lauder DayWear Anti-Oxidant Cream SPF 15, 675 kronor

Emma S Ultimate Night Cream, 699 kronor

Filorga Optim-Eyes, 535 kronor

LANCÔME Rénergie H.C.F. Triple Serum, 1 575 kronor

Emma S Hydrating Sun Protection Spf50 Face, 289 kronor

Mantle The Eye De-Puffer – Brightening + de-puffing CBD eye cream, 590 kronor

Mellan 4-24 oktober har Åhléns 25% på ansikts- och kroppsvård.

Gäller ej: Byredo, Chanel, Dior, Sensai, Barbara Sturm, The ordinary.

Produkterna för din hudrutin hittar du i Åhléns varuhus och på åhlens.se

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥