Reko ekohelg

15 okt, 2013 
AvÅsa Pavuls
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Blev bjuden på en supermysig överraskningshelg på den lettiska landsbygden av några goda vänner i helgen som visade sig bjuda på oväntat många trevliga inslag av ekologiskt och ursprungligt mathantverk och tradition. Helgen inleddes med ett besök på den årliga skördefesten och marknaden i Sigulda, en mindre stad belägen ca 50 km nordost om Riga. Här fanns förutom en färggrann kavalkad av lokala rotfrukter och råvaror, inlagda grönsaker och frukter, hemystade ostar, bröd och bakverk och även det kanske mest överraskande: egen producerade vindruvor! Här fick jag även prova jättegoda friterade potatisskruvar. Man svarvade helt enkelt en potatis som sedan träddes upp på en lång pinne och friterades och serverades rykande varma med en nypa salt. Yummie! Vi kunde inte låta bli att köpa nybakat bröd, lokal ost, solmogna tomater och vindruvor och ordna en spontan picknick på en intilliggande äng. När även en flaska ekologiskt vin från Georgien trollades fram var smaklökarna fullkomligen i extas.

Annons
5

Fina brukar med äppelsaft och inlagda grönsaker.

6

Höstiga och härliga delikatesser.

3

Nysvarvad potatis träs upp på pinne…

Annons
4

… som sedan friteras och äts varma med lite salt. Mums!

8

En av Siguldas stoltheter: egna druvor.

10

Pop up-picknick med lokal ost och georgiskt vin.

Annons

Målet med resan var en vacker gård som fungerade som ett slags Bed and Breakfast i närheten av floden Gauja. En äldre dam som bor på gården bedriver den med värme och kärlek och här är i princip allt man äter antingen från naturens skafferi, den egna gården eller från granngården. Längst ifrån kom faktiskt brödet, men det hade sitt ursprung bara några minuters promenad därifrån, från det lokala bagariet Kelmeni (där vi också fick göra ett besök). På gården tas allt tillvara med största respekt för vad naturen har att ge. Man torkar teer, palvar skinkor, odlar och lägger in grönsaker, matar kärleksfullt sina höns och fångar även sin fisk själv. På kvällen väntade ett rituellt besök i deras ”black sauna” en slags rökbastu och med oss i bastun fick vi tre skålar; en med mortlat grovt salt, en med honung och en med lavendelolja – såklart gjort på egen lavendel! Efter tvagning och skrubbning med salt och honung skulle man smörja in sig med lavendeloljan och dricka mängder av det hemgjorda detox-teet till tonerna av vargarnas ylande i skogen på andra sidan floden. Efter en helg som denna känner jag mig hög på intryck och som ny i både kropp och själ. Helt underbart!

Annons
19

Floden Gauja och bastun.

21
31

Gården vi bodde på.

Annons
14

Blommor som väntar på att bli te…

15

… mera blommor…

36

… och blad.

Annons
17

Allt kan bli te i Lettland. Även sommarens midsommarkransar…

34

… blir till supergott detox-te.

33

Till teet äter man allra helst torkad kvitten (cydonia).

Annons
45

Kvitten är en liten hård äppelliknande frukt som är otroligt c-vitaminrik och nyttig.

46

Såhär ser den ut när den växer.

Annons
38

Superlokalproducerad frukost. Hempalvad skinka, rökt ost, färska tranbär och ägg och nyfångad lax. Serverades såklart tillsammans med det egna teet.

32

Delikatesser i köket.

Annons
30

En liten promenadväg bort…

22

… låg det lokala bageriet Kelmeni…

23

.. som bl a gör det typiska lettiska brödet Rupja maize med malt och kummin.

Annons
25

Iveta, en av bagerskorna.

27

Bröd på jäsning.

28

Packat och klart för leverans.

Annons
29

Bagerskorna Ilze och Iveta märker upp etiketterna med sitt namn på det bröd som de har bakat så att det kan ursprungsspåras om något inte var till belåtenhet.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons