Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Allt du vill veta om kollagen – och hur det boostar och stärker din hy

13 jan, 2023 
Så stärker du ditt kollagen
En naturlig byggsten som håller huden spänstig och slät. Men hur boostar man sitt eget kollagen bäst och med vilka produkter och ingredienser? ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman reder ut.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole FalcianiBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole Falciani

Du är säkert bekant med produktbeskrivningar inom hudvård där serum och crème beskrivs "kollagenstärkande" eller säger sig ha egenskaper som boostar det egna kollagenet.

Men vad är egentligen kollagen i hudvård och vilken funktion har det för vår hud?

Bästa produkterna som stärker ditt kollagen

ELLE har samlat favoriterna inom hudvård, som stärker och skyddar ditt kollagen. Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna!

Vad är kollagen?

Kollagen är vårt kroppsegna protein i kroppen och tillsammans med elastin gör att huden upplevs fast och fyllig. När vi föds och fram till 25-årsåldern återbildas kollagen i huden – det är därför ung hud upplevs fast och slät, utan linjer och förlorad fasthet.

Annons
Kollagen stärka
Kollagen för stark och fast hy.

Men i och med det biologiska åldrandet minskar nybildande av kollagen, för att vid 40-50 årsåldern minska med cirka 30 procent. Därav, ju mer tiden går, upplever vi att huden får mer fina linjer och så kallade ålderstecken.

Vad är kollagen bra för?

I kroppen är kollagen livsviktigt och limmet som håller ihop allt från muskler till vävnad. Tillsammans med kroppens övriga byggstenar för huden – hyaluronsyra och elastin, utgör det cirka 75 procent av hudens materia.

Annons

Kollagen produceras i andra hudlagret, det vill säga dermis , där det tillsammans med de övriga byggstenarna bygger hudens underliggande struktur. Det är en sofistikerad symbios som styr hur huden upplevs på ytan.

Hur ska man använda kollagen i hudvård?

Många hudvårdsprodukter säger sig innehålla kollagen-molekyler som ingrediens. Här ska man dock vara försiktig, för det är just kollagen-molekylen kommer i en version som är för stor i volym och det är omtvistat om den kan penetrerara och nå ner till dermis och verka just kollagenstimulernade.

Däremot kan kollagen som ingrediens, tillsammans med andra ingredienser, framförallt peptider, verka återfuktande och stärkande för hudbarriären.

Vilka ingredienser är bäst för att boosta kollagen?

Se till att ha ett smörgåsbord med ingredienser och produkter som skyddar huden från att påskynda nedbrytningen av kollagen. De viktigaste ingredienserna och produkterna man ska använda och kika efter, för att skydda huden och stärka det egna kollagenet är:

Annons
  • Exfoliera med jämna mellanrum. AHA och BHA-syror storstädar bort döda hudceller, något som påskyndar kollagenproduktionen.
  • Använd SPF. UV-strålning bryter snabbare ned "kudden" i form av både elastin och kollagen, så SPF är (livs)viktigt.
  • Anitoxidanter. Vitaminer, speciellt C-vitamin i hudvård, är bevisat effektiva när det kommer till att skydda huden mot fria radikaler och på så sätt starka det egna kollagenet. Även A-vitamin/retinol, hjälper till att skydda och stärka ditt eget kollagen.
Kollagen
Hitta en kollagen-stärkande hudvårdsrutin.

Bästa produkterna för att stärka ditt eget kollagen

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman tipsar om de viktigaste byggstenarna i badrumsskåpet för att stärka ditt eget kollagen:

Bästa återfuktande crème, Lifting Cellular collagen booster cream – Babor

En perfekt cocktail av åldersförebygggande och kollagenstärkande peptider och marinbaserat kollagen för att stärka ditt eget kollagen och verka fuktbindande.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Annons
Babor kollagen
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa serum för kollagenboost, Revitalizing serum – Elementré

Perfekt dos A-vitamin i kombination med superantioxidenterna C- och E-vitamin för bästa skydd och boost av det egna kollagenet.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Elemetre kollagen
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa booster för att stärka kollagen, firming collagen booster – Neostrata

Aminosyror, peptider, C-vitamin samverkar i detta serum för att maximera kollagenproduktionen i huden och ersätta förlorad spänst och fasthet i huden.

Annons
Neostrata kollagen
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Bästa SPF för kollagenskydd, Mesoprotech – Mesoestetic

Skyddar mot skadliga effekter orsakade av UVA, UVB, och HEV. Innehåller pro-kollagen 47 som ska motverka åldrande genom att skydda mot att hudens kollagen och elastin bryts ner.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Mesoestetic
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa rengöring för att stärka kollagenet, Pro collagen cleansing balm – Elemis

Lyxigt, ljuvligt doftande rengöringsbalm med naturliga oljor som skyddar och rengör huden i ett och samma svep.

Annons

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Elemis Kollagen
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons