Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Så stärker du naglarna efter gellack/shellack/akryl

05 apr, 2023 
Vi älskar manikyr-piffet med shellack och akryl – men det sliter även på den naturliga nageln. Så hur får man den att må så bra som möjligt mellan och under manikyrbehandling?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Manikyrdrömmar: Så gör du trendiga lipgloss nailsBrand logo
Manikyrdrömmar: Så gör du trendiga lipgloss nails

Handen, eller manikyren upp, alla som älskar känslan av nylackat på salong. Den perfekta glansen, längden och hållbarheten gör att det snabbt går att bli beroende av semipermanenta lack som shellack och gellack, eller påbyggnad av nageln med akryl och polygel.

Men proceduren och att ständigt uthärda nageln med att utsätta den för på/av med material, också ger en skörare och mer utsatt nagel och nagelbädd känner säkert många av oss nagellacksberoende igen.

stärka nageln
Håll den naturliga nageln i form mellan salongsbehandlingar.

Varför blir den naturliga nageln skör mellan shellack och akryl?

För att få materialet att fästa behöver man rugga upp den naturliga nagelns struktur. Det sker oftast med en fil, men man bör först och främst vara uppmärksam på vilken teknik och vilken typ av fil salongen använder sig av. En mekanisk fil i sandpapper är snällare än en elektrisk rundad sandpappersfil, som slipar ner mer av den naturliga nageln och dess struktur.

Annons

Vad ska man göra för att undvika att nageln blir skör?

Var uppmärksam på hur din nagelsalong avlägsnar lack/påbyggnad på nageln. I många fall används en elektrisk fil, och det sliter oerhört på nageln.

Be om, eller se till att din salong i stället använder en kemisk borttagning där man istället luckrar upp materialet för att sedan "skrapa" bort det. Det är en mer skonsam metod för att avlägsna material och ger inte samma nedslipning och förtunnande av den befintliga nageln, jämfört med om material tas bort med en elektrisk fil.

naglar gelish

Vad består den naturliga nageln av ?

Den naturliga nageln skapas av att döda hudceller i nagelns så kallade matrix skjuts upp underifrån nagelbädden. Därefter hårdnar de döda hudcellerna och bildar keratin som gör att nageln blir till ett hårt, motståndskraftigt material. Hur nageln mår i grunden avspeglas också hur vi mår allmänt och vad vi äter.

Annons

B-vitaminer och biotin bidrar till att den naturliga nageln är i gott och starkt skick och finns naturligt i antioxidantrik frukt och grönt, samt går även att hitta som vitamintillskott.

manikyr
Använd nagelolja för att ge nageln näring under och efter manikyr på salong.

Vad innebär det att nagelbädden är skadad?

Har man upprepade gånger gått på salong där man använder en manuell fil för att avlägsna ett semipermanent lack eller akryl gör att keratinbindningarna i nageln blir sköra – du kanske känner en ilande känsla i nageln när material avlägsnas eller appliceras? Då kan det vara gott att ta en paus från påbyggnad eller gellack ett tag – sommaren kan ofta vara en välbehövlig paus från frekvent manikyrerande och påbyggnad och istället stärka nageln med stärkande lack, nagelolja, samt sol och salta bad.

Vilka produkter är viktiga att använda i mellan manikyrbehandlingar?

Fukt, fukt och åter fukt är receptet även för nageln. Men framförallt har en näringsrik nagelolja en fantastisk effekt för att stärka och ge nageln näring. Applicera även nagelolja regelbundet när du har shellack eller påbyggnad av till exempel akryl på den befintliga nageln.

Foto: Launchmetrics/Spotlight.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons